Hopp til innhold

Kunsttyv (32) brøt sammen i retten

Gråtkvalt innrømmet han kunsttyveriet, og beklaget overfor barndomsvennene at ikke alle visste hva de var med på.

Kunsttyveri fra museum i Bergen
Foto: Politiet

Politiet mener de seks mennene forberedte innbruddet på Vestlandske kunstindustrimuseum godt. Fem ganger før jul i fjor var flere av de tiltalte mennene i Bergen på rekognoseringsturer, sa aktor Magne Sylta, rettssaken mot de seks startet i Bergen tingrett i dag .

En av de tiltalte mennene (32) fortalte at han var med på flere av turene.

– Vi var her noen ganger, og tok turen innom museet. Deretter spiste vi god mat og festet, fortalte mannen i retten.

Bestemte seg først for å feige ut

Da 32-åringen var i Bergen for tredje gang på kort tid i fjor, hadde mennene bestemt seg for å gjennomføre innbruddet.

– Vi sa at vi skulle prøve oss. Men vi feiget ut, og dro hjem isteden, fortalte mannen, som politiet mener er en av de to som planlagte brekket.

Etter nyttår var de tiltalte i Bergen på nytt. Denne gangen med stjålne biler, og med en plan om å sette fyr på to biler i sentrumsområdet for å avlede politiets oppmerksomhet.

Bilbrann i Løbergsveien i Bergen

AVLEDNINGSMANØVER? Natt til 5. januar rykket brannvesenet ut til en bilbrann i Løbergsveien i Bergen. Kort tid etter gikk alarmen hos kunstmuseet i Bergen.

Foto: Remi Bøe Presttun / Presttun Foto

– Plutselig ble kompisen min helt fra seg, og sa at de andre hadde fyrt på bilene. Men det var jo for tidlig, vi var ikke klare, fortalte 32-åringen.

– Flaut om vi ikke gjør dette!

Dermed konkluderte de to hovedmennene med at også denne gangen måtte returnere til Oslo med uforrettet sak, etter å ha spanet på Kinasamlingen flere ganger allerede.

– Vi begynte å kjøre vekk, da jeg sa: "Nå har gutta fyrt på. Det er veldig flaut om vi ikke gjør dette. Vi må bare gjøre det", sa mannen, som har erkjent alle tiltalepunktene mot ham - bortsett fra at han tilhører et organisert kriminelt nettverk, og dermed kan dømmes etter "mafiaparagrafen".

Den 32 år gamle mannen svarte unnvikende, da han fikk spørsmål på hvorfor han og kameratene valgte akkurat Vestlandske kunstindustrimuseum i Bergen som innbruddsmål.

– Vi så det ikke var alarmklistremerke på døren

– Jeg vet ikke hvorfor, annet enn at vi hadde fått forespørsel om det. Men vi så jo at det ikke var noe alarmklistremerke på dørene, intet gitter, og derfor valgte vi dette stedet. Jeg anså det som et sted det ikke var vanskelig å bryte seg inn i.

– Men hvorfor valgte dere å komme til Bergen, istedenfor å lete etter noe liknende i Oslo, spurte dommer Ove Kjell Hole.

– Vi hadde fått forespørsel om det.

– Av hvem?

– Kameraten min fikk den fra noen bekjente. Jeg kjenner dem ikke, jeg har bare hilst på dem et par ganger. "Thats it", sa 32-åringen, som forklarte at de 25 kunstgjenstandene ble viderelevert og solgt.

Han selv kom imidlertid dårlig ut av hele greien, hevdet han i tingretten.

– Jeg måtte betale ham jeg hadde lånt bil av, fordi politiet hadde tatt den. Dermed måtte jeg bruke store deler av min andel til å betale leiebil for ham, sa 32-åringen, som fortalte at han fikk 35 000 kroner for tyveriet. Ifølge ham, fikk de andre rundt 30 000 kroner hver.

Brøt sammen i retten

De siktede har forklart seg til dels motstridende om hvem som visste hva i forkant av raidet 5. januar. Mens noen hevder at de ikke visste noe annet enn at de skulle tenne på en bil, sier 32-åringen at alle visste at det skulle bli begått et innbrudd, men at ikke alle visste omfanget av handlingene de var med på.

I politiavhør har én av de siktede sagt at 32-åringen har vært delaktig i å ødelegge livet hans. Da 32-åringen hørte dette, brøt han sammen i gråt.

– Jeg er lei meg for at det ble sånn som det ble, og at de ikke visste helt hva de var med på. Jeg håper at vi kan bli venner igjen når alt dette er over, sa han gråtkvalt.

Flere av de andre tiltalte mennene ble også tydelig berørt av ordvekslingen mellom den 32 år gamle barndomsvennen og aktor Magne Sylta.

Sylta forsøkte gjennomgående i sin krysseksaminering av 32-åringen å få rede på hvem som planla og organiserte brekket. Også hvem som fordelte arbeidsoppgavene natt til 5. januar, ville aktoren vite.

– Vi hadde ingen leder, eller noen som fordelte arbeidsoppgavene. Vi har alltid bare vært en veldig fin kompisgjeng, som ikke har noen leder, svarte mannen.

(Saken fortsetter under overvåkningvideoen fra museet)

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.

Innrømmer tyveriet

32-åringens forsvarer, Kjetil Magnus Berg, sa i retten at hans klient møter i retten for å ta konsekvensen av det han har gjort.

– Min klient har vært inne i museet og stjålet disse gjenstandene. Dette har han tilstått overfor politiet for mange måneder siden, og nå er han her for å få sin straff, sierforsvareren.

Berg mener på samme måte som Stabell, som forsvarer en av de andre tiltalte, at mafiaparagrafen ikke kan benyttes i denne saken.

– Slik paragrafen er laget skal det mer til av organisering for å kunne dømmes etter denne bestemmelsen enn det som er tilfelle i denne saken. Jeg vil argumentere for at mafiaparagrafen ikke skal brukes i denne saken. Dette er ikke gjort av personer som tilhører den typen organisert kriminalitet som mafiaparagrafen omfatter, mener 32-åringens forsvarer.

15 dager i Bergen før tyveriet

I retten mandag sa aktor Magne Sylta at det er passeringer gjennom bomstasjoner og mobiltrafikk som er bakgrunnen for at politiet avdekket at kunsttyvene var i Bergen flere ganger før jul i fjor.

Politiet mener de tiltalte til sammen var i Bergen for å rekognisere i 15 dager:

  • Den første rekognoseringsturen skal ha foregått mellom 12. til 14. oktober 2012. Politiet baserer dette på bompasseringer fra Østlandet til Bergen, og tilbake igjen.
  • Tur nummer to gikk fra 2. til 5. november i fjor. En leiebil knytter minst en av de tiltalte til kjøreturen.
  • Den tredje rekognoseringen mener politiet gikk bare noen dager senere, fra 9. til 11. november. Politiet har avdekket tre bompasseringer for tre ulike biler tilknyttet de tiltalte mennene.
  • Neste Bergens-tur fra Østlandet skjer fra 22. til 25. november. Politiet mener tre biler deltok også denne gangen.
  • Den 6. desember kjørte tre biler fra Østlandet til Bergen. Tre dager senere drar til tilbake igjen, mener politiet.

Politiet: – De slo mobiltelefonene helt av

Drøye tre uker etter innbruddet ble den første tiltalte pågrepet av politiet. Da hadde politiet funnet en Mercedes Vito, som overvåkingskameraer utenfor kunstindustrimuseet hadde fanget opp etter brekket.

– Deretter har politiet dannet seg en oversikt over persongalleriet i denne saken gjennom passeringer av bomstasjoner, sier aktor Magne Sylta.

I periodene hvor rekogniseringsturene fant sted, har flere av de tiltalte mennene hatt helt avslåtte mobiltelefoner.

Politiet mener de har gjort dette for at mobilsignalene deres ikke skulle bli fanget opp av basestasjonene i Bergen, slik at turene deres ikke kunne bli oppdaget i ettertid.