Hopp til innhold

Krever sikkerhetstiltak på bussene

Tillitsvalgt: «Hva skal vi gjøre? Ha pepperspray, låse oss inn i et bur på bussen?»

Dagfinn Haga

– TRYGT Å REISE MED BUSS: Hovedtillitsvalgt for bussjåførene i Norsk Transportarbeider Forbund, mener at de er klar for å ta en skikkelig diskusjon om sikkerheten til bussjåførene i Norge. Men han slår fast at det er trygt å reise med buss.

Foto: Adalheidur Audardottir Oldeide / NRK

Dagfinn Haga, hovedtillitsvalgt for bussjåførene i Norsk Transportarbeider Forbund, sier at bussdrapene i Årdal er en dyp tragedie. Hans tanker går først og fremst til de etterlate til den drepte bussjåføren.

– Det trist å tenke på at en sjåfør går på jobb, og ikke kommer hjem igjen. Det er ikke slik det skal være, sier Haga.

Haga er selv bussjåfør hos Tide i Bergen. Foreløpig avventer forbundet hva de skal gjøre i denne saken.

Krever sikkerhetstiltak

Men én ting er Haga sikker på. Han mener at de er klar for å ta en skikkelig diskusjon om sikkerheten til bussjåførene i Norge.

– Det store spørsmålet er hvordan vi skal klare dette, og til det trenger vi en god gjennomgang, sier han.

– Kan en sikre seg 100 prosent?

– Det er et godt spørsmål. Det er mange praktiske ting her. Skal vi låse oss inne i et bur, eller være fysisk tilgjengelig. Det er det store spørsmålet.

Saken fortsetter under bildet.

Opplæring blir gitt

Trippeldrap på buss i Årdal

En kvinne på 19 år, en svensk statsborger i 50-årene og en bussjåfør i 50-årene ble drept etter at Valdresekspressen ble kapra mellom Årdal og Tyin mandag kveld. En mannlig asylsøker siktet for trippeldrapet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Haga sier at i enkelte selskap blir gitt opplæring til sjåførene for at de skal kunne takle voldsepisoder om bord i bussene.

– I Tide har vi et prosjekt der vi holder på å lære opp instruktører for å fokusere på dette med ransproblematikk og mestring av ran og vold, sier han.

Den erfarne bussjåføren og tillitsmannen synes det er vanskelig å se for seg at bussjåfører kan bli utstyrt for å avvæpne passasjerer som trekker kniv eller har våpen.

– Hva skulle det i så fall ha vært? Kunne vi hatt pepperspray med oss? Jeg har ikke svaret på det. Men denne diskusjonen må vi ta, slår han fast.

– Kamera i bussene er viktig

I dag er mange busser utstyrt med overvåkningskamera. Haga kjenner ikke til om Valdresekspressen hadde kamera om bord under trippeldrapet i Årdal mandag. Han tror slikt utstyr er viktig å få på plass.

– I etterkant av en episode er det veldig viktig. Men det er klart at der og da så hjelper det ikke mye med et overvåkingskamera. Men det kan selvsagt virke forebyggende med kamera i bussene, sier han.

I Bergen har bussene både overvåkingskamera, GPS-utstyr som forteller hvor bussen er, og en nødknapp som sjåføren kan utløse dersom noe skjer. Haga ønsker seg tilsvarende utstyr i alle busser.

– Det kan være med på å bedre tryggheten. Ellers kan en ringe, men hvor kjapt klarer en å slå et nummer, det er et godt spørsmål, sier han.

– Nå har det dessverre skjedd to ganger. Det er to ganger for mye på ti år. Vi har av og til noen episoder, men det er veldig få i forhold til hvor mange turer vi har, sier han.

– Trygt å reise med buss

Til tross for denne episoden er ikke Haga redd for å kjøre buss. Han sier at bussjåfør er et trygt yrke.

– Ja, det vil jeg si. Nå jobber vi blant annet med å få bort kontanter fra bussene. Det vil hjelpe med på tanke på ran.

Han forstår at folk kan være litt engstelige, men han påpeker at det er trygt å ta buss i Norge.

– Dette kunne nok ha skjedd andre steder også, men nå skjedde det dessverre på en buss. I utgangspunktet er det trygt å reise med buss, sier han.