Hopp til innhold

Kongen ber verdens beste kokk til middag

Kong Haralds kokker må virkelig prestere under onsdagens gallamiddag på Slottet: Blant gjestene er nemlig Bocuse d`Or-vinner Ørjan Johannessen (29).

Ørjan Johannessen invitert til kongen

MIDDAGSGJEST HOS KONGEN: – Jeg tror vi må skaffe oss noen dekorasjoner. Det blir kjole og hvitt for meg, og kjole for henne, men vi har nok ikke alt vi trenger i klesskapet, sier Ørjan Johannessen (29).

Foto: impulsfoto.no / Skjermdump Instagram

Ørjan Johannessen ble gratulert av Kong Harald da han i januar gikk helt til topps i kokke-VM. Nå er austevollingen også invitert til gallamiddag på Slottet.

Invitasjon Slottet

GALLAMIDDAG: – Det er en offisiell gallamiddag for presidenten, med inviterte gjester fra norsk og latvisk side, sier Kristin Helene J. Hafseld i Utenriksdepartementets besøksseksjon (trykk oppe til høyre for å se større bilde).

Foto: Skjermdump Instagram

– Jeg ble overrasket. Man er jo tross alt en kokk, ler Johannessen.

Han og samboeren Cecilie Andreassen har allerede takket ja til invitasjonen.

– Det er veldig stort å få lov til å være med på middag på Slottet. Så nå er det frem med finstasen, fastslår verdensmesteren.

LES OGSÅ: Norsk gull i kokke-VM | Moren: – Nå skal vi hylle ham utover natten

Treretters middag

Gallamiddagen avholdes i forbindelse med statsbesøket fra Latvias president. Antrekket skal være «galla med dekorasjoner».

– Vi har nok ikke alt vi trenger i klesskapet, medgir 29-åringen.

Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen forteller at de kongelige først hilser på gjestene, før Kongen og presidenten holder tale. Så blir det treretters middag, etterfulgt av kaffe og avec i festsalen.

Ørjan Johannessen feirer gullet i Bocus d'Or

GULL: Johannessen sammen med sølvvinner Philip Tessier (t.v.) og bronsevinner Tommy Myylymaki.

Foto: impulsfoto.no

Så er jo spørsmålet hvem som får oppgaven med å lage mat til verdens beste kokk.

– Det er Slottets kokker, sier Hagen.

– Tror du de føler et ekstra press når Bocuse d`Or-vinneren sitter til bords?

– Det har jeg ingen idé om. Jeg vil tro de gleder seg. Jeg tror de alltid gleder seg, sier Hagen.

Kjenner Slottets kjøkkensjef

– Jeg tror nok de alltid jobber under press der. Med så mange flotte gjester, må man prestere hele tiden, sier Johannessen.

Invitasjon Slottet 2

INVITERT PÅ KJØKKENET: Slottets kjøkkensjef Nicolai Lundsgaard inviterte Johannessen innom kjøkkenet da han la ut invitasjonen på Instagram.

Foto: Skjermdump Instagram

Han lover at det ikke kommer klager til kelnerne fra ham. Johannessen kjenner nemlig Slottets kjøkkensjef, danske Nicolai Lundsgaard.

– Han er en veldig dyktig kokk, så det blir bra.

Da Bocuse d`Or-vinneren la ut bilde av invitasjonen på Instagram-kontoen sin, var Lundsgaard dessuten rask med å invitere ham på besøk på kjøkkenet (se bildet).

Kongen gjengjelder tjenesten

Det er første gang Johannessen er gjest i en så celeber middag, men han har flere ganger stått på kjøkkenet ved tilsvarende anledninger.

Dronning Sonja møter barn på Austevoll

BESØKTE AUSTEVOLL: Dronning Sonja og Kong Harald besøkte Austevoll sommeren 2009. Da var det Ørjan Johannessen som laget maten de fikk servert.

Foto: Jan Inge Ebbesvik / NRK

Da Kongen og Dronningen besøkte Bekkjarvik gjestgiveri i 2009, var det han som laget maten. Slik sett er det nesten bare rett og rimelig at rollene nå blir snudd.

– Det passer jo bra at det nå blir min tur å komme til dem, sier Johannessen.

LES OGSÅ: Kongen og Dronningen besøkte Austevoll

I 2009 var programmet til kongeparet så stramt at Johannessen ikke fikk spurt om hva de syntes om maten.

– Men jeg regner med de var fornøyde. Kongen spiste opp, i alle fall, forteller Bocuse d`Or-vinneren.

LES OGSÅ: – Her er det en eventyrlig stemning