Hopp til innhold

Kan bli eneste nordiske bidrag på UNESCO-liste

Etter nesten 3 års arbeid med søknaden har Oselvarvekstaden på Os blitt nominert til å komme på UNESCOs prestisjetunge liste over kulturarv. Ingen andre i Norge er nominert.

Oselvar eignar seg for segling

Oselververkstaden og oselvertradisjonen kan havne på prestisjetung UNESCO-liste

Foto: John Arnt Nøstdal / NRK

Kulturarv kan være mye forskjellig. For eksempel sang, dans, ritualer og ferdigheter. UNESCO kaller dette for immateriell kulturarv. Og det er i denne kategorien Oselvarverkstaden og oselvarkulturen kan havne på prestisjetung liste over Beste vernepraksiser (se faktaboks).

– Det er nokså unikt med en levende kunnskap om tradisjonsbåtbygging slik som vi har, forteller Åsmund Lien, administrerende direktør for Oselvarverkstaden.

Han tror dette er grunnen til at de er nominert til å havne på listen. Fire båtbyggere jobber på Oselvarverkstaden. Helt siden 1500 tallet har det blitt bygget båter i Os-området, men verkstedet slik det er nå er unikt, ifølge Lien.

Båtbygger

4 båtbygger jobber med den gamle båtbyggertradisjonen

Foto: Oselververkstaden

– Ikke minst er det unikt at vi har satt i gang et slikt tiltak som dette bare for å bevare og berge denne håndverkskunnskapen.

Heder og ære

I nesten 3 år har de jobbet med søknaden om å komme med på UNESCO-listen. Og nå har den altså blitt godkjent av Kulturdepartementet. Det var midtsiden.no som først omtalte saken.

Hva betyr dette for dere?

– Det er gledelig!

Direktøren tror ikke det nødvendigvis vil gi mer penger i kassen om de kommer med på listen. Men heder og ære blir det nok.

– Det er jo en prestisje som gjør at vi blir lagt mer merke til enn før. Ikke minst internasjonalt, tror Lien.

UNESCO har tre ulike lister som er knyttet til immateriell kulturarv: "Representativ liste", "Truede kulturuttrykk" og "Beste vernepraksiser". På listen over Beste vernepraksiser er det bare 12 andre fra ulike steder i verden. Dersom Oselververkstaden kommer på listen vil de bli det første nordeuropeiske bidraget.

Lang ventetid

Svaret på søknaden kommer ikke før sent i 2016.

– Vi får jo bare sitte å vente. Vi kan ikke gjøre mer nå enn å drive videre og vise at vi er i live, sier Åsmund Lien.

Oselveren fikk navnet sitt fra 1750.