Hopp til innhold

Juksesak blir behandlet i Høyesterett

Jusstudenten gikk til sak mot staten etter å ha blitt tatt i juks på eksamen. Nå blir notatene hans tema i Høyesterett.

Martin Seglen Baadshaug

TIL HØYESTERETT: Martin Seglen Baadshaug er i dag utdannet jurist. Nå havner hans juseksamen i øverste rettsinstans i Norge.

Foto: Hilde Kristin Strand

– Det er litt spesielt. Høyesterett har hatt oppe én juksesak tidligere, og det var på 60-tallet. Så dette er ikke akkurat noe tema som Høyesterett behandler ofte, sier advokat Halfdan Mellbye.

I dag fikk han beskjed om at en juksesak fra Universitetet i Bergen (UiB) blir tatt opp til behandling i Høyesterett.

Bakgrunnen er eksamen i forvaltningsrett, som UiB-student Martin Seglen Baadshaug avla våren 2012. Tre år senere er det klart at jusstudentens sak kommer opp i øverste rettsinstans.

– Det er få saker som kommer til Høyesterett, så vi hadde kanskje ikke forventet at den kom inn. Men når den først er der, så får vi avvente hva Høyesterett mener, sier Mellbye, som er Baadshaug advokat.

BAKGRUNN: Hadde ark på pulten – utestengt i et halvt år

Fant notater på pulten før eksamen

Baadshaug ble anklaget for juks da vaktene fant notater på pulten hans før eksamen.

Etter å ha blitt utestengt fra all høyere utdanning i et halvt år, gikk han til sak mot Kunnskapsdepartementet. Baadshaug tapte i tingretten, men vant like før jul en knusende seier i lagmannsretten.

Men staten så seg ikke fornøyd med det, og regjeringsadvokaten anket derfor saken inn til Høyesterett i januar.

«Dette er ingen minneutstilling, det ville krevd distanse»

Sune Nordgren, kurator

Hele striden dreier seg om å notater liggende på pulten, kan anses som grovt uaktsomt. Baadshaug har hele tiden hevdet at han glemte den på pulten før vaktene gikk over pulten, mens UiB ikke har kjørt den forklaringen.

Norges Høyesterett

TIL TOPPS: Saken stammer fra en eksamen i jus. Nå blir den tema i øverste juridiske instans, her ved Norges Høyesterett.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er ikke en jukselapp. Det er hele poenget i saken, sier Mellbye.

– Surrealistisk

Uansett har Baadshaug ment at forglemmelsen ikke er grovt uaktsomt, som er kriteriet norske universitet bruker for å utestenge en student.

– Han vant frem enstemmig i Gulating lagmannsrett, så vi tror vi har gode sjanser for å vinne frem. Hvis ikke hadde han ikke tatt opp saken i det hele tatt.

Baadshaug er i dag utdannet jurist og i full jobb. For ham handler det om å bli renvasket – og å bli ferdig med saken.

– Det er helt surrealistisk at saken min kan havne i Høyesterett. Det er en liten fillesak som har blitt tidenes sirkus, sa Martin Seglen Baadshaug til NRK i januar.

Staten: – Prinsipielt viktig

Regjeringsadvokaten, ved advokat Håvard Holdø, bekrefter til universitetsavisen På Høyden at de har vunnet frem.

De er glad saken får en ny behandling, og mener den er prinsipielt viktig. Holdø har ikke svart på NRKs henvendelser, men skriver dette i en e-post til avisen:

«Staten mener lagmannsretten la til grunn en uriktig lovtolking og at resultatet i lagmannsrettens dom var feil. Det foreligger en stor prinsipiell interesse i å få avklart de spørsmålene saken reiser, da dette har betydning både for studentene og for universitetenes og høyskolenes gjennomføring av eksamener. Vi er dermed fornøyde med at Høyesterett vil behandle saken.»