Hopp til innhold

Her må du ha kjæresten i bånd

Og om du røyker inne vanker det piskeslag og bot på 300 riksdaler.

Foreningsgaten og hurordensregler

STUDENTBOLIG: Foreningsgaten 1 er en av flere eiendommer i Bergen som er eid av Sorbonne.

Foto: Google Maps/NRK

Utleiegiganten Sorbonne i Bergen tyr til uortodokse metoder for å nå frem til unge leietakere. Men er spøken vellykket?

Fem hundre leietakere

Sorbonne skal være et luksuriøst botilbud til studenter, og i Bergen har rundt fem hundre leietakere måttet signere på noen spesielle husordensregler.

I reglene, kalt «The holy rules of how to behave», finnes en blanding av formelt språk og humoristiske formuleringer. I en paragraf om «kjærester og kjeledyr» ber de blant annet leietakerne holde kjærestene sine i bånd, samt å plukke opp ekskrementene deres.

Alle kjærester skal føres i bånd på Sorbonne sitt område hele året. Lufting av kjærester må ikke foregå på lekeplasser eller i sandkasser. Kjærestenes ekskrementer skal plukkes opp av eier. Ved overtredelser kan Sorbonne pålegge eieren å fjerne kjæresten i løpet av en måned. Kjæledyr er ikke tillatt på Sorbonne.

Husregler fra Sorbonne

Skal øke trivselen

Vanlige husordensregler blir ofte oppfattet som tørre og blir ikke lest, sier daglig leder i Sorbonne, Erik Hokstad. Han viser da til standard regler som brukes av Huseiernes landsforbund og Leietakerforeningen. Dette var grunnen til at Sorbonne ville prøve noe nytt.

– Vi kaller det for infotainment. Reglene er laget for å øke trivselen blant leietakerne, og inneholder en del formell info og så har vi tillatt oss å tøyse litt.

Christina Juelsen

SKEPTISK: – Jeg vil ha tydelige regler, sier Christina Juelsen.

Foto: Privat

Leietaker Christina Juelsen bodde i en Sorbonne-leilighet studieåret 2012/2013, og reagerte med latter da portneren gav henne reglene.

– Han sa at det var noe de hadde tullet med, at de skal være kule og ungdommelige. Men dette virker jo useriøst, sa jeg. Da sa de at jeg ikke måtte ta det så høytydelig.

– Kan misforstås

En morsomt vri, men kanskje er ikke husordensregler riktig forum for spøk, spør Anne Mette Hårdnes Skåret i Leieboerforeningen da hun får høre kjæreste-paragrafen.

– Det er fint at de prøver å ha en tone som er morsom, men det bør ikke være så morsomt at det ikke er klart hva de mener. Det er ikke til fordel for leieboeren.

Dersom husreglene er nevnt i leiekontrakten har de en juridisk funksjon og må følges. Dette er vanlig praksis, forklarer advokaten.

– Et brudd på husordensreglene vil være et brudd på leieavtalen og det kan gi konsekvenser for leieboeren. I verste fall kan utleier si opp hele leieavtalen.

Leietakeren Christina tok det hele med latter, men tenkte etter hvert at reglene faktisk skulle følges.

– Og det er litt skummelt. Heldigvis gav ikke dette oss problemer.

Ikke nevnt i kontrakten

Husordensreglene er ikke nevnt i leiekontrakten og har derfor ingen juridisk funksjon, påpeker Erik Hokstad i Sorbonne.

– I kontrakten henviser vi til husordensreglene hos Huseiernes landsforbund. Og i tillegg er en del regulert gjennom Husleieloven.

– Så det er der leietakerne skal gå for å vite hvilke regler som gjelder?

– Ja, og så har vi altså laget et utdrag som tar opp de viktigste tingene.

Sammen med leiekontrakten deler også Sorbonne ut et skriv med svar på vanlige spørsmål og informasjon om brannsikkerhet og rømning.

Vil ha tydelige regler

Christina Juelsen har tidligere uttalt seg kritisk om utleievirksomheten til Sorbonne. Det er ikke hun som har tipset NRK om husordensreglene.

I året hun leide hos Sorbonne ble ikke reglene tatt seriøst, avslutter hun.

– Vi tenkte at de gjelder ikke fordi de spøker. Jeg ser at det kan være morsomt, men jeg ville hatt reglene tydelig; dette gjelder og sånn skal det være.