Hopp til innhold

Her finkjemmer de bosset ditt

Denne gjengen graver seg gjennom tilfeldige bossposer for å finne ut hvor flinke bergenserne er til å kildesortere. Snart kan du spare penger på å gjøre nettopp det.

BIR gjennomfører plukkanalyse av bosset
Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi vet hvor bosset kommer fra, men er ikke ute etter å ta noen. Vårt mål er å finne ut hva folk kaster, og hvor flinke de er til å kildesortere, sier kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre.

Bergen interkommunale renovasjonsselskap (BIR) kjører årlig såkalte plukktester, som NRK har blitt invitert med på her.

Sorterer i 20 beholdere

Vi befinner oss i en stor garasje i Conrad Mohrs veg på Minde. Midt i rommet står et metallbord fullt av – ja, boss i alle varianter. De rundt 300 kiloene skal nå sorteres og analyseres.

BIR-kontrollører graver seg gjennom tilfeldige bossposer for å finne ut hvor flinke bergenserne er til å kildesortere.

– Nå skal vi sortere dette i 20 ulike beholdere for å se om det finnes nytt avfall som vi egentlig kunne kastet andre steder enn i restavfallet, sier rådgiver Kirsten Grevskott i BIR privat.

Hun mener bosset de har fått inn er representativt for avfallet til den jevne bergenser. Noe er hentet fra fellesbeholdere, andre poser fra private spann.

Det blir en slags sosiologisk undersøkelse der du ser hva folk kaster og hvordan folk lever.

Kirsten Grevskott, BIR

Spennende, ikke grisete

– Dette ser jo litt grisete ut. Hvordan er det å rote rundt i andre sitt boss?

– Jeg er vant til dette og synes det er litt spennende. Det blir en slags sosiologisk undersøkelse der du ser hva folk kaster og hvordan folk lever. Mye er matavfall. Vi prøver å sortere det som teoretisk er nyttbar mat, eksempelvis ris og brødrester som du kunne spist, mot det som uansett ville blitt kastet, forklarer Grevskott.

Plukkanalyse

FINNER MYE RART: BIR sjekker hvor grundig kundene kildesorterer bosset sitt. Her har Barbro Relling funnet en liten, hjemmestrikket vante.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Bystyret har besluttet at Bergen kommune skal innføre et toårig prøveprosjekt med fleksibel gebyrmodell fra 2016.

– Vi skal over til et helt ny gebyrmodell for Bergen fra nyttår. Derfor er det litt spennende å bruke disse tallene, og gjøre en ny sammenligning om ett år for å se om vi har blitt enda bedre til å kildesortere. Er du god til å sortere betaler du gjerne minstepris, mens du ellers må betale makspris, sier Nygård Havre til NRK.

Boss

FRONTER NYTT BOSSGEBYR: Kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre i BIR.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Færre tømminger gir lavere gebyr

BIR har sett en positiv utvikling i mengden kildesortert avfall fra kommunene hvor innbyggerne selv har kunnet påvirke gebyret.

– Hvordan blir den nye gebyrmodellen lagt opp?

– Du betaler et fast grunnbeløp som inkluderer seks tømminger i halvåret. Setter du spannet ut oftere, betaler du mer. Vi ser at bergenserne i dag setter ut spannet sitt 40 ganger årlig. Vi regner med at vi kan få dette ned i 25–26 ganger årlig fordi mange i dag setter ut halvfulle spann, sier hun.

BIR tror den nye modellen blir mer samfunnsøkonomisk fordi bossbilene kan kjøre lengre ruter, samtidig som kundene kan få lavere bossavgift om de er flinke til å kildesortere.