Hopp til innhold

Fullførte boken til sin avdøde far

Harald Giil jobbet i årevis med sitt livsverk, men rakk aldri å fullføre bokprosjektet før han døde. Nå har sønnen Kristian oppfylt farens siste ønske.

Far og sønn gir ut bok

FAR OG SØNN: Kristian Giil (t.v.) sammen med faren Harald Giil under en familiesammenkomst noen år tilbake.

Foto: Privat

Kristian Giil (40) har i disse dager gjort ferdig boken til sin far Harald (69), som døde uventet av kreft i 2009. Da hadde han en lang karriere som sjømann, styrmann og skipsmegler bak seg.

– Først og fremst føler jeg en stor lettelse. Hans store sorg på dødsleiet var at han ikke hadde fått gitt ut boken. Å få det til, var et løfte jeg ga ham, sier sønnen til NRK.

40-åringen hadde frem til da vært delaktig i gjennomlesning og korrektur av manuset. Nå overtok Kristian forfatterrollen. Verken han eller faren har tidligere gitt ut noen bok.

Manuset var altfor godt til å gå i glemmeboken, så siden 2009 har mitt prosjekt vært å få den utgitt.

Kristian Giil, medforfatter

Gresk historie

Harald Giil ble født i 1940 og vokste opp i Sørbøvåg i Hyllestad kommune i Sogn. Store deler av livet bodde han i Bergen.

Allerede som 15-16-åring seilte han nedover Europa og til USA og Østen på lasteskip. Etter mange år som sjømann og styrmann på de syv hav, gikk han i land i Bergen og ble skipsmegler. I godt voksen alder tok han mellomfag i kunsthistorie.

De siste ti-tolv årene av sitt liv jobbet Harald Giil med manuset til romanen, som har fått tittelen «Atlantis, Atlantis», og nå blir utgitt på Bokvennen forlag.

– Manuset var altfor godt til å gå i glemmeboken, så siden 2009 har mitt prosjekt vært å få den utgitt. Far var historisk interessert, og hans hovedtanke var å skrive enkelt om komplekse tema, blant annet navigering, seiling og teknologi. Han ønsket sterkt at romanen skulle utgis, og at den kunne gi nytt liv til hellenisme, filosofi og antikk historie, sier medforfatter Kristian Giil.

Kristian Giil

FULLFØRTE VERKET: Kristian Giil lovet sin far å gjøre ferdig livsverket hans. Her viser han frem det ferdige bokproduktet.

Foto: Privat

Til daglig jobber han som dataprogrammerer i et tremannsfirma i Bergen.

– Å få noen til å anta en avdød forfatterdebutant var like lett som å selge sand i Sahara, tenkte jeg. Men det gikk lettere enn jeg hadde trodd å få kontakt med en forlegger.

Dette handler boken om

I boken møter vi sjømannen Arit i Pireus, som lever 200 år før Kristus i Athen. Han kommer blant annet i nærkontakt med pirater.

– Hvem er målgruppen for boken?

– Dem som er historisk interesserte, spesielt i hellenisme, og liker skjønnlitterære fortellinger. Min far ønsket å skrive en lettlest bok som skulle fenge mange, selv om den tok opp filosofi og historiske fakta, sier Kristian Giil.