Hopp til innhold

Frykter ny lakserømning fra to anlegg

Oppdrettere i Fusa og Radøy har funnet hull i merder med totalt 400.000 laksesmolt. – Det er sannsynlig at fisk har rømt, sier Fiskeridirektoratet.

Illustrasjon oppdrettsanlegg

TO ANLEGG FRYKTER RØMNING: Oppdrettsanlegg på Lyngnes i Fusa og Otterholmen i Radøy har meldt fra om hull på tre merder, som totalt inneholdt 400.000 laksesmolt (illustrasjonsfoto).

Foto: Villa

Bolaks AS og Blom Fiskeoppdrett AS har meldt fra om mulig lakserømning fra anleggene deres henholdvis på Lyngnes i Fusa og Otterholmen i Radøy. Det melder Fiskeridirektoratet mandag.

I Bolaks' anlegg i Fusa er det funnet et hull på rundt 60x30 centimeter på en merd som inneholder laks med størrelse på rundt 800 gram. Hos Blom Fiskeoppdrett i Fusa er det funnet hull på 30x30 og 40x40 centimeter på to merder som inneholder laksesmolt på 400-600 gram.

– Hullene og fisken er av en slik størrelse at det er sannsynlig at fisk har rømt. Men det er vanskelig å anslå hvor mye, sier Kjetil Hommedal Thune, rådgiver i Fiskeridirektoratet.

Totalt 400.000 laksesmolt

Fiskedugnad Askøy

FLERE RØMNINGER: Disse regnbueørretene, som trolig stammer fra anlegg i Osterfjorden, ble fisket opp på dugnad på Askøy søndag.

Foto: Privat

Han forteller at totalt var rundt 400.000 laksesmolt i de tre merdene det er gått hull på.

Det har ikke lykkes NRK å komme i kontakt med Bolaks AS mandag ettermiddag. Daglig leder Øyvind Blom i Blom Fiskeoppdrett sier fisken i deres merder var frisk.

– Ut ifra det vi har observert, er det ikke grunn til å tro at det har gått ut mye fisk. Vi har også drevet overvåkningsfiske i samarbeid med lokale fiskere i snart en uke, og har ikke funnet noe, sier Blom.

Skal telle fisken som er igjen

Bolaks meldte inn skaden søndag. Blom forteller at de fant skadene onsdag i forrige uke. Han er ikke sikker på om de stammer fra ekstremværet «Nina».

LES OGSÅ: – Kan være flere hundre tusen rømlinger

– Det har jo vært mye dårlig vær etterpå også. Vi inspiserer merdene kontinuerlig, og fant noen hull på de to siste. Vi satte straks i gang med å sikre merdene, og skal bytte dem ut i neste uke, forteller Blom.

Da vil også fisken bli telt ved hjelp av brønnbåt.

– Da finner vi ut om vi har mistet ti eller tusen fisk, sier han.

– Vil unngå at det skjer igjen

Blom Fiskeoppdrett har anlegg på 14 ulike lokaliteter i Hordaland. De har ikke registrert andre skader etter «Nina».

– Men vi har et anlegg rett ved siden av det som løsnet i Masfjorden. Det var enorme krefter som var i sving der, sier den daglige lederen.

Fiskeridirektoratet har fått en rekke rømningsmeldinger på kort tid etter «Nina».

– Vi ønsker å finne ut hva som har skjedd, for å unngå at det skjer igjen, sier Thune.

LES OGSÅ: – Slike lakserømminger skal ikke skje