Hopp til innhold

Frykter mange barnedrap aldri blir oppklart

Voldsforsker Vibeke Ottesen mener Monika-saken ikke er unik. – For dårlig kompetanse hos norsk politi fører til at mange barnedrap ikke blir oppklart, mener hun.

Kriminolog Vibeke Ottesen

MØRKETALL: Voldsforsker Vibeke Ottesen mener at for lite kompetanse hos politi og påtalemakt har ført til at mange barnedrapspersoner går fri i Norge.

Foto: Petter Sommer / NRK

Monika og Kristina Sviglinskaja

MISTET MONIKA: Kristina Sviglinskaja, her sammen med datteren Monika før hun døde.

Foto: Privat

For tre år siden ble åtte år gamle Monika Sviglinskaja funnet død i sitt hjem. Politiet henla saken som selvmord. Men nå er jentens tidligere stefar siktet for drap på Monika.

Voldsforsker ved Universitetet i Oslo, Vibeke Ottesen, mener saken om Monika langt ifra er unik. Hun er blant de få som har forsket på barnedrap i Norge.

– Jeg kjenner til flere tilfeller av saker der barn har dødd, enten det er etter forsømmelse, eller det er etter vold. I disse sakene har man henlagt etterforskningen. Man har kanskje hatt en innledende etterforskning også har den blitt avsluttet, sier Ottesen.

Tabubelagt

Folkehelseinstituttet har kartlagt rundt 80 barn som er skadet til døde mellom 1979 og 2009, og dette er bare i Helse Sør-Øst-området. Professor i rettsmedisin ved Folkehelseinstituttet, Torleiv Rognum, mener flere av disse sakene kan være regulære drap.

– Det finnes alt fra helt klare drap, til påførte skader og omsorgssvikt som har ført til død. Flere av disse sakene har blitt lagt bort uten rettergang eller av andre grunner, fordi man ikke har funnet at det var noen å tiltale, sier Rognum.

Han mener likevel at det er blitt færre uoppklarte barnedrapssaker de siste årene.

– De seinere årene har det blitt bedre. Det er takket være Riksadvokaten, Stine Sofies Stiftelse og flere som har fått folk til å forstå at dette skjer. Det har lenge vært en massiv fortrenging rundt denne tematikken. Man har ikke villet innse at voksne folk slår barn til døde, sier Rognum.

Saken fortsetter under bildet!

Torleiv Ole Rognum

ETTERLYSER EKSPERTGRUPPE: Professor i rettsmedisin ved Folkehelseinstituttet, Torleiv Rognum mener politiet må opprette ekspertgrupper som etterforsker mistenkelige barnedødsfall.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Henlegges på grunn av bevismangler

Voldsforsker Vibeke Ottesen mener at også for liten kompetanse hos politi og påtalemakt har ført til at mange barnedrapspersoner går fri i Norge.

– Manglende kompetanse til å håndtere disse sakene gjør at barn mister sin rettssikkerhet når de allerede har mistet livet sitt, sier hun.

Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse vet også om flere barnedrap, som er henlagt av politiet.

– Vi kjenner til saker der det har vært vanskelig å bevise hvem av de voksne som har vært rundt barnet som har påført barnet så store skader at det har endt med dødsfall. Noen av disse sakene har blitt henlagt på grunn av bevisets stilling. Det til tross for at det ikke er tvil om at barnet har blitt drept, sier Austegard.

Etterlyser ekspertgrupper hos politiet

Ada Sofie Austegard

BLIR HENLAGT: – Saker har blitt henlagt på grunn av bevisets stilling, selv om det ikke er tvil om at barnet har blitt drept, sier Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Det var innsatsen fra moren og hennes bistandsadvokat som til slutt fikk bergenspolitiet til å gjenåpne Monika-saken.

– Det er skremmende at det i Norge i dag skal være sånn at rettssikkerheten til barn skal være i hendene på ildsjeler. Det må heller være på et mer systematisk nivå, at man sørger for at det er nok kompetanse hos politi- og påtalemyndigheten til å håndtere disse sakene. Heldigvis har jeg stor tro på at dette vil endre seg med tiden, sier voldsforsker Ottesen.

Rettsmedisiner Torleiv Rognum mener drap på barn er sjelden i Norge. Derfor kan ikke alle politidistrikter ha slik kompetanse.

– Saker hvor omsorgspersoner også viser seg å være gjerningspersoner er ekstra vanskelig. Derfor er det nok gunstig at dette samles på noen færre hender i norsk politi, som da er eksperter på å etterforske dødsfall hos de aller minste, sier han.

Politidirektoratet har ikke hatt anledning til å kommentere denne saken i dag.