Video Frykter jordskjelv skal ramme ubåten på Fedje - Foto: Nyhetsspiller /

Frykter jordskjelv kan føre til kvikksølv-lekkasje utenfor Fedje

Innbyggerne på Fedje ble skremt av jordskjelv lørdag. – Nå må myndighetene få opp utbåten før et jordskjelv fører til lekkasje, sier Terje Pettersen.

Vestlandet ble rammet av to jordskjelv i helgen. Lørdag morgen våknet folk på Fedje av et drønn som fikk det til å riste i glass og andre løse gjenstander. Skjelvet skjedde klokken 07.05 og hadde en styrke på 3,2. Bare fem timer senere kom et nytt jordskjelv, denne gangen på Voss. Det skjelvet målte 3,3 på Richters skala.

Vil ha ubåten hevet

For folket på Fedje førte jordskjelvet umiddelbart til angst for kvikksølv-lekkasje fra den tyske ubåten U-864, som ble senket av en britisk ubåt utenfor øyen 9. februar 1945. Det tyske fartøyet hadde om lag 65 tonn flytende kvikksølv i lasten.

Øyfolket har i lang tid kjempet for å få myndighetene til å heve ubåten og på den måten få opp kvikksølvet, i stedet for å dekke den til med sement på havets bunn. Hittil har likevel lite skjedd. Ti år med stadig nye utredninger og ekspertråd har så langt ikke ført til handling.

Nå frykter beboerne på Fedje at myndighetene ikke skal tenke på mulighetene for en naturkatastrofe.

– Ikke tilsvarende sak

– De kan ikke dekke den til med sement og så kommer det et jordskjelv som ødelegger hele ubåten. Vi håper de har såpass vett at de får det opp av havet, sier Terje Pettersen, som selv ble skremt av lørdagens jordskjelv.

Kystminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) sier konklusjonen i ubåt-saken lar vente på seg fordi den er svært krevende.

Professor Kuvvet Atakan - BEROLIGER: Professor i geofysikk, Kuvvet Atakan.NRK

BEROLIGER: Professor i geofysikk, Kuvvet Atakan.

Foto: NRK

– Det fins faktisk ikke noen tilsvarende sak i verden, sier hun til NRK.no.

Professor: – Små sjanser

Men geofysikk-professor Kuvvet Atakan ved Universitetet i Bergen beroliger Fedje-folket med at sjansene for så sterke jordskjelv på våre kanter er små.

– Skal et jordskjelv få ubåten til å begynne å lekke kvikksølv, må det være større enn det vi opplevde på lørdag. Til vanlig har vi jordskjelv her på Vestlandet på mellom 2-3 og 4,5 på Richters skala. Det er det vanlige. Vi kan selvsagt ikke utelukke kraftigere skjelv, men vi ser ikke noen alarmerende signaler, sier Atakan til NRK.no.

Oisann, innholdet som skulle vises her støttes ikke lenger. Vi beklager!

NRK setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.

Siste video:

Den drapstiltalte kvinnen skal ha stoppet en politibil og bedt om å bli kjørt hjem, like etter drapet på Sigmund Gravdal. Hun sier at hun handlet i nødverge.
Akvariet får krafitg kritikk av Arbeidstilsynet
Ikke alle håper Brann overlever i eliteserien.