Hopp til innhold

Frykter importert leppefisk kan skade miljøet

Store mengder leppefisk fraktes i tanker fra Sør-Norge og Sør-Sverige og settes ut langs hele norskekysten. – Svært risikabelt, mener havforskere.

Leppefisk foran anlegg

REISER LANGT: Leppefisk er et viktig biologisk virkemiddel mot bekjempelse av lakselus. Denne leppefisken er fotografert på et lakseoppdrettsanlegg på Buarøy, sør for Flesland.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Stein Mortensen

SKEPTISK: Havforsker Stein Mortensen mener flyttet og importert leppefisk utgjør en stor risiko.

Foto: LEIF RUNE LØLAND / NRK

Frykten deres er at leppefisk som bergnebb, berggylt og grønngylt skal spre sykdommer og føre til genetiske endringer i sitt nye miljø når de blir satt ut et helt annet sted enn der de naturlig hører hjemme - ikke minst dersom fisken rømmer.

– Dette er vill fisk som kan ha med seg smitte og sykdommer som ikke fins på mottaksstedet. De kan også påvirke det biologiske mangfoldet der, sier seniorforsker Stein Mortensen ved Havforskningsinstituttet.

– Vi vet for lite om fisken

Leppefisk av oppdrettere i kampen mot lakselus, fordi de spiser lusen direkte av skinnet på annen fisk.

Problemet er bare at leppefisken naturlig hører til langs sør- og østlandskysten, samt sør i Sverige, mens oppdrettsanleggene ligger på Vestlandet, i Midt-Norge og i Nord-Norge.

Derfor blir store mengder vill leppefisk flyttet over store avstander i tankbiler.

– Både fisk og transportvann blir pumpet ut i sjøen der man skal bruke den. Vi stiller spørsmålstegn ved denne typen langtransport. Vi vet altfor lite om den fisken som transporteres, sier Mortensen.

Frykter spredning av sykdommer

Naturmangfoldloven forbyr flytting av ville arter eller bestander til nye områder. Men det hersker uvisshet om leppefisk som skal brukes i oppdrettsanlegg kan karakteriseres som vill fisk.

Jens Christian Holm i fiskeridirektoratet

VIL SE PÅ SAKEN: Direktør Jens Christian Holm i Fiskeridirektoratet.

Foto: Øystein Nygård / NRK

1. januar fikk loven en egen forskrift om flytting og bruk av fremmede organismer. Men denne forskriften gjelder verken importert eller flyttet leppefisk, bekrefter leder for artsseksjonen i Miljødirektoratet, Bjarte Rambjør Heide.

– En søknad om tilsvarende flytting av ørret fra Sverige til Nordland ville trolig fått blankt avslag, sier Mortensen, som viser til både skrapesyke og kugalskap som eksempler på alvorlig sykdomsspredning ved flytting av arter.

Lover å se på lovverket

Fiskeridirektoratet forsikrer at man der tar innspillene fra fagmiljøet og lover nå å se nærmere på om lovverket er godt nok.

– Rømningsutfordringene og risikoen for uheldig genetisk påvirkning av lokale bestander er problemstillinger som vi er nødt til å gå inn i, sier direktør for kyst- og havbruksavdelingen, Jens Christian Holm.