Hopp til innhold

Frivillige samler inn plastsøppel – men må betale for å levere det inn

Historien om hvalen som hadde magen full av plast har ført til en rekke private ryddeaksjoner. Nå reagerer flere på et firkantet regelverk for innlevering.

Plukking av avfall i sjøkanten på Sotra

BETALER SELV: Kenneth Bruvik og Norges Jeger- og Fiskeforbund er noen av mange som har plukket plast og avfall langs kysten den siste tiden.

Foto: Per Vidar Raunholm

Grete Hjellestad er en av mange som har brettet opp ermene for å ta opp kampen mot forsøpling. Men etter en ryddeøkt i helgen møtte hun på et uventet problem:

– At det skal være sånn at de ikke kan ta imot det vi har samlet inn på eget initiativ det synes jeg er firkantet, veldig firkantet.

Hjellestad var ute for å plukke å samle inn spesielt plast, som lå langs strendene. Hun ringte renovasjonsselskapet Bir for å høre hva hun skulle gjøre med det hun hadde funnet.

– De var ikke villig til å ta imot plasten gratis. Man måtte betale hvis man ville levere det inn. Det gjorde meg ganske sur.

NRK fortalte i går om Norges jeger- og fiskeforbund som tar med seg skoleelever ut i naturen for å rydde plastsøppel langs øyene på Sotra.

Grete Hjellestad

FRUSTRERT: Grete Hjellestad må selv betale for å få levert plasten hun samler inn.

Foto: Frederik Økland / NRK

– Noen må betale

Bir tar betalt for avfall som blir levert til gjenvinningsstasjonene deres. Leverer man mer enn to kubikkmeter avfall blir prisen raskt flere hundre kroner (se faktaboks).

For Grete Hjellestad sin del var prisene nok til at hun droppet hele plastinnsamlingen.

Kommunikasjonssjef i BIR, Mette Nygård Havre, er ikke enig i at dette er deres ansvar.

– Noen må betale for dette. Vi kaller dette for herreløst avfall. Det er på en måte ingen som eier det. Vi vet ikke hvor det kommer fra. Det kan komme fra folk som har vært i båter eller rett og slett fly fra sted til sted. De store verdenshavene er også en mulighet.

Havre mener at hvis det skal være gratis å levere inn såkalt «herreløst plastavfall» så krever det at politikerne foretar en endring av reglene.

Mette Nygård Havre

VIL HA BETALT: Mette Nygård Havre er kommunikasjonssjef i BIR.

Strandrydding i mai

BIR mener de llikevel gjør en god innsats for rene strender.

– Det vi har gjort er å inngå et samarbeid med Bergen og Omland Friluftsråd. Sammen med en del andre renovasjonsselskap har vi søkt departementet om penger til strandrydding. Vi fikk en god pott penger i fjor samtidig som vi håper på enda mere penger i år, sier Havre.

Årets strandryddedag er lagt til lørdag 6. mai. Det har Grete Hjellestad fått med seg, uten at hun er spesielt imponert.

– Det kan jo ikke være nødvendig å vente til 6. mai med å rydde på strendene. Det burde jo vært slik at man kunne fått levere plastavfall fra strendene gratis også ellers i året.

Magesekken til avlivet gåsenebbhval

HVAL DØDE: Bildene av magesekken til den avlivede gåsenebbhvalen har gått verden rundt, etter at den ble funnet utenfor Sotra med 30 plastposer i magesekken.

Foto: Christoph Noever / Universitetet i Bergen

I en tidligere versjon av saken stod det at avfallselskapet NGIR i Nordhordland mottok plastavfall uten å kreve betaling Dette er feil. Saken er derfor rettet.