Hopp til innhold

Folkesykdommen menn nekter å snakke om

Flere hundre tusen norske menn har vannlatingsproblemer, men de fleste av dem lider i det stille. Få snakker om det og enda færre oppsøker lege med problemene sine.

Naken mann

SLITER I DET SKJULTE: Flere hundre tusen norske menn lever med vannlatingsproblemer.

Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved

Per er i midten av 50-årene, en munter og livsglad mann. Men han sliter med en ting i livet: Han har nemlig problemer med vannlatingen. Livet hans er styrt av at det alltid må være kort vei til nærmeste toalett. Verst er det kanskje om natten da han må opp inntil fem ganger for å late vannet. Per snakker ikke om plagene sine, men lever med dem i det skjulte. Han er for stolt til selv å stå frem med navn og bilde for å fortelle om dem, men han er langt ifra alene.

Ifølge prognosene har så mange som 300.000 norske menn tilsvarende problemer i større eller mindre grad. Tilstanden rammer menn fra 50 år og oppover, men kun en av fem får behandling.

Espen Kvan

DAG OG NATT: – De som rammes lever med problemene hele døgnet, sier seksjonsoverlege Espen Kvan

– Disse mennene får et større behov for vannlating. Man må tisse hyppigere enn før, sier seksjonsoverlege Espen Kvan ved Drammen sykehus.

Lever med problemene hele døgnet

Plagene kan i noen tilfeller skyldes prostatakreft, men de fleste sliter med en godartet prostataforstørrelse. Kjertelens bindevevs- og overflateceller vokser, noe som fører til kuleformede knuter i den delen av prostata som ligger rundt urinlederen. Dette før til et press, og urinlederen kommer i klem. Konsekvensene blir en svakere urinstråle, hyppig og ofte smertefull vannlating, økt risiko for urinveisinfeksjon og problemer med å klare å tømme blæren helt.

De som er rammet sliter med problemene døgnet rundt. Det påvirker dagliglivet, men fører også til at mange må opp for å gå på do fem til seks ganger i løpet av natten. Det gir samtidig dårligere søvnkvalitet både for dem selv og en eventuell ektefelle eller samboer.

Det er nok absolutt et flertall som velger å gå med disse plagene uten å snakke om det.

Seksjonsoverlege Espen Kvan

Ofte er det også kone eller samboer som til slutt bestiller time hos fastlegen for en undersøkelse. Dette skyldes at mange menn trekker seg litt unna intimkontakten som vil møte dem på legekontoret og selvsagt fordi også hun blir påvirket av at mannen stadig må opp om natten for å late vannet. De aller fleste mennene som er rammet fortsetter likevel å leve med plagene i det skjulte.

– Det er nok absolutt et flertall som velger å gå med disse plagene uten å snakke om det. Mange går kanskje i en helsekostforretning eller bestiller produkter over nettet. Dessverre gjør heller få det de bør gjøre, nemlig ta dette opp med fastlegen, sier seksjonsoverlege Espen Kvan.

Fire av fem menn over 60 år rammes

Fire av fem menn over 60 år har forstørret prostata i større eller mindre grad. Hos enkelte begynner kjertelen å vokse allerede i 40-års alderen eller begynnelsen av 50-årene. Det mest vanlige er likevel at dette skjer i 60–70 års alderen.

– Det finnes gode medisiner mot vannlatingsplager. Mange menn kan få god hjelp ved å gå til fastlegen sin. Der får de en enkel undersøkelse av prostatakjertelen. Da kan man starte medisinsk behandling. Avhengig av hvor stor prostata er finnes det forskjellige behandlinger som kan være veldig effektive, avslutter seksjonsoverlege Espen Kvan.