Hopp til innhold

Kinesisk FN-topp: Forholdet mellom Norge og Kina vil bli bedre

BERGEN (NRK): – Jeg håper folk fra de to landene kan møtes mer. Det vil man garantert se resultater av, sier Li Yong, mangeårig visefinansminister i Kina og leder for FN-organisasjonen Unido.

Per Sandberg, Li Yong

TROR PÅ BEDRE FORHOLD: Generaldirektør i Unido og tidligere regjeringsmedlem i Kina, Li Yong, møtte denne uken blant andre fiskeriminister Per Sandberg i Bergen.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Forholdet mellom Norge og Kina har kjølnet etter at Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris i 2010.

Nå kan norske politikere og næringslivstopper og et tidligere kinesisk regjeringsmedlem være i ferd med å bidra til en oppmykning.

Li Yong var visefinansminister i republikken i ti år. Nå er han generaldirektør for FNs industriutviklingsorganisasjon Unido.

I kraft av det vervet utnevnte han i fjor høst sjefen for den store norske ulleksportøren Janus til ambassadør.

Denne uken er generaldirektøren på sitt tredje besøk i Bergen, i forbindelse med sjømatkonferansen North Atlantic Seafood Forum.

Her møtte han næringslivstopper og politikere, blant annet fiskeriminister Per Sandberg. Generaldirektøren satte pris på møtene.

– Jeg håper folk fra de to landene (Kina og Norge, journ.anm.) kan møtes mer, og forbedre forholdet. Det vil man garantert se resultater av, sier Li Yong til NRK.

Li Yong, Janne Vangen Solheim, Trond Mohn

MØTTE NÆRINGSLIVSTOPPER: Unido-generaldirektør Li Yong møtte blant andre Janus-sjef og Unido-ambassadør Janne Vangen Solheim og bergensmilliardær Trond Mohn under sjømatkonferansen i Bergen. – Du snakker godt kinesisk. Hvor har du lært det, spør Li Yong etter å ha hilst på Mohn.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Norge vil spille en viktig rolle

Den tidligere visefinansministeren sparer ikke på rosen til Norge for engasjementet i FN-organisasjonen.

– Som Unido-generaldirektør er jeg politisk nøytral. Men personlig setter jeg pris på dette landets sterke støtte til internasjonal industriutvikling. Dette landet og folket er veldig sjenerøse, og setter et godt eksempel som det internasjonale samfunnet kan lære av, sier Li Yong.

Han skryter også av Norges miljø- og likestillingsengasjement.

– Jeg tror Norge vil fortsette å spille en viktig rolle i internasjonal industriutvikling fremover, fastslår generaldirektøren.

Hans Jørgen Gåsemyr

POSITIVT: – Det er alltid positivt at det skapes mer forbindelser og større nærhet, sier Hans Jørgen Gåsemyr ved UiB.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Positivt med forbindelser og nærhet

Trond Mohn og Janus-sjef Janne Vangen Solheim var blant de norske næringslivstoppene som møtte generaldirektøren i Bergen denne gangen.

Hans Jørgen Gåsemyr, Kina-forsker ved Universitetet i Bergen, tror slike møter kan påvirke forholdet landene imellom, men er usikker på hvilken betydning det har i den store sammenhengen.

– Det er alltid positivt at det skapes mer forbindelser og større nærhet, men det er ingen automatikk i at det politiske problemet mellom de to landene kommer til å løse seg av dette, sier han.

Li Yong føler seg altså sikker på at flere møter vil gi resultater, og bedre forholdet mellom Norge og Kina.

– Jeg tror det en dag vil bli forbedret, sier han.