Hopp til innhold

Dobbelt så mange pilleaborter på seks år

Ny rapport viser at flere og flere tar hjemmeabort ved hjelp av medikamenter. – Vi har vært overrasket over hvor mange som ønsker dette, sier overlege.


Angrepillen

MER VANLIG: På få år har det blitt mer vanlig med pilleabort enn kirurgisk abort. Nå tar åtte av ti abort med pillen. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

I fjor valgte åtte av ti kvinner som aborterte å bruke medisiner for å gjennomføre aborten. Det viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Tallet på såkalt medikamentell abort har doblet seg på seks år. I 2006 var det bare fire av ti som brukte medisiner for å avbryte svangerskapet.

14.500 aborter i fjor

Rapporten viser at det totalt ble gjennomført i overkant av 14.500 selvbestemte aborter i fjor, og at 11.700 av disse var ved bruk av pille. Tallet på aborter i fjor er noe lavere enn i 2011 (se faktaboks).

Ved Haukeland universitetssykehus i Bergen har de gjennomført abort ved bruk av pille siden 2006. Siden den gang er metoden blitt vanligere enn kirurgisk abort.

Kvinnene får utdelt den første abortpillen på sykehus, og gjennomfører resten av behandlingen hjemme. Det er flere fordeler ved å velge pille fremfor kirurgi, sier Ole-Erik Iversen professor og overlege ved Haukeland Universitetssykehus.

– Først og fremst er det en tryggere og mer skånsom metode for den enkelte kvinne, sier Iversen til NRK.no.

– Gir rom til andre operasjoner

Overlege og professor Ole-Erik Iversen

FLERE FORDELER: Professor og overlege ved Haukeland sykehus, Ole-Erik Iversen, sier det er flere fordeler ved velge abort ved pille fremfor kirurgisk inngrep.

Foto: NRK

– Vi unngår komplikasjonene som kan oppstå, som for eksempel skade på livmoren eller livmorhalsen. Og i tillegg unngår vi bruk av narkose, som er standard ved inngrepene.

Iversen peker på at pillebruken avlaster det norske helsesystemet betraktelig.

– Dette betyr at 12-13.000 operasjoner ved norske sykehus ikke lenger foretas, og kan komme andre som trenger nødvendige operasjoner til gode. Det gjelder begge kjønn, sier Iversen.

LES OGSÅ: Setter i gang fødsler med abortpille

Færre unge tar abort

Rapporten fra Folkehelseinstituttet viser at færre unge jenter tar abort enn før.

Tallet på jenter mellom 15 og 19 år som tar abort har blitt målt siden 1979. Tallet på avbrutte svangerskap blant tenåringene har aldri vært så lavt som i fjor, etter at registreringene startet for 34 år siden.

Mot 14,6 aborter per 1000 kvinner i den yngste aldersgruppen i 1980, var tallet på 11,4 i fjor.

Flest unge jenter tar abort i Finnmark, etterfulgt av Troms og Oppland. Tallet er lavest i Rogaland.

Overrasket over etterspørselen

På Haukeland sykehus har de siste årene blitt overrasket over hvor mange som ønsker å ta abort med pille utenfor sykehusets vegger.

– Vi har vært overrasket over hvor mange som har ønsket hjemmeabort, og hvor fornøyde de har vært med det valget når de blir spurt i ettertid, sier professor Iversen.

Han sier det medisinsk sett ikke er noen særlig risiko å gjennomføre abort hjemme.

– Det som av og til har vært omtalt er hvis man ikke følger de anbefalingene vi gir. Dersom blødningene varer over mange dager uten at man tar kontakt med sykehus, men vi har ikke sett det problemet i Norge, sier Iversen.