Hopp til innhold

Mister jobben – får tilbud om ny i Malaysia

I dag har de nesten 200 ansatte som mister jobben på Western Geco i Knarvik siste frist for å søke jobb ved andre avdelinger i selskapet. Alternativene: Asker og Malaysia.

WesternGeco hovedtillitsvalgt, Ann Kristin Leirvåg

MANGE SKJEBNER: – De aller fleste går nå ut uten å ha fått seg en sikker jobb, og det er mange, mange skjebner i dette, sier hovedtillitsvalgt Ann Kristin Leirvåg.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Ordfører i Lindås Astrid Aarhus Byrknes

TRIST: Ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes, kaller nedleggingen trist for Lindås, regionen og nasjonen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

På fredag er aller siste normale produksjonsdag for seismikkbedriften Western Geco i Knarvik. 190 fast ansatte mister jobben etter at ledelsen tidligere i år besluttet å legge ned.

Rundt 40 av de ansatte blir med et par måneder til for å avslutte driften ved fabrikken i Lindås kommune. For de aller fleste andre blir fredagen siste farvel til arbeidsplassen gjennom mange år.

– Jeg håper de skal få seg nye jobber. Det er vanskelig, for mange av disse har jobbet lenge. En del av dem er også ektepar, der begge to nå blir arbeidsløse, sier Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes.

Hun har tidligere kalt nedleggingen trist både for Lindås, regionen og nasjonen.

Den oppfatningen deles av de ansatte.

– Alle er oppgitte og leie. De har jo storkost seg i denne bedriften, sier hovedtillitsvalgt Ann Kristin Leirvåg.

Får tilbud i Asker og utlandet

I dag er siste sjanse for de ansatte til å søke andre jobber i selskapet når Knarvik-avdelingen legges ned. Produksjonen av seismikk-kabler flyttes til Malaysia, og utviklingsavdelingen blir samlet i Oslo-området.

Ifølge Leirvåg forventer fagforeningen at rundt 20 av de ansatte får tilbud om å flytte til Asker.

– Det er ingen av de faste som flytter til Malaysia, som jeg vet om. De det ikke er jobb til i Asker, blir sagt opp, sier hun.

– Må kutte for å konkurrere

De aller fleste går nå ut uten å ha fått seg en sikker jobb, og det er mange, mange skjebner i dette.

Ann Kristin Leirvåg, hovedtillitsvalgt

– Årsaken til at vi gjør dette, er det store fokuset på å redusere kostnader i den seismiske industrien. Vi må gjøre de nødvendige tiltakene for å holde oppe Western Geco i en konkurransesituasjon, sa pressekontakt Lianne Quale Olsen til NRK da nedleggingsbeslutningen var tatt.

Ingen i Western Geco eller eierkonsernet Schlumberger vil intervjues av NRK i denne saken. Selskapet skriver at de prøver å finne passende stillinger til de ansatte i eller utenfor Norge, og at de har engasjert et bemanningsselskap.

De ansatte får lønn i oppsigelsestiden frem til 1. desember, men mye mindre sluttpakke enn de mente de var lovet.

– Stemningen er blandet. Noen er sinte og frustrerte, sier Leirvåg.

– Sjansene er gode hvis man er villig til å flytte

Assisterende fylkesdirektør i Nav, Tommy Johansen

GODE MULIGHETER: Assisterende fylkesdirektør i Nav, Tommy Johansen, tror på gode jobbmuligheter for dem som må gå ved Western Geco, spesielt hvis de er villige til å flytte.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Hun mener også de godt voksne ansatte, som gjerne har vanskeligere for å finne seg ny jobb, burde fått en bedre pakke fra bedriften.

– Jeg er ikke fornøyd med fordelingsnøkkelen bedriften har brukt. Har du jobbet her lenge, så blir du ikke belønnet mer enn en som nettopp har begynt. De aller fleste går nå ut uten å ha fått seg en sikker jobb, og det er mange, mange skjebner i dette, sier Leirvåg.

Fungerende fylkesdirektør Tommy Johansen i Nav håper bedrifter i bergensområdet nå ser sitt snitt til å ansette de oppsagte i Knarvik, men frykter en del av dem må flytte for å få nye jobber.

– Jeg tror sjansene er gode, spesielt om man er villig til å flytte på seg. Det gjelder å følge med for firmaer som trenger kompetanse innenfor de tekniske fagene nå, sier han.