Hopp til innhold

Nå får Nina jobbe 13 timer lørdag og søndag

Sykehjemsansatte meldte seg ut av Fagforbundet for å få lov til å jobbe 13 timers vakter i helgene. Forbundet raser, mens arbeidsgiveren jubler.

Nina Langeland Ladegården Sykehjem

FÅR JOBBE LENGER: Arbeidstilsynet har godkjent 13 timers vakter ved Ladegården sykehjem i Bergen. – Lange vakter i helgene skaper større trygghet for beboere, ansatte og pårørende, sa sykepleier Nina Langeland da NRK omtalte søknaden i februar.

Foto: NRK

Hilde Onarheim

FORNØYD: Helsebyråd i Bergen, Hilde Onarheim (H).

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Vi er veldig glade. Dette er veldig hyggelig for de ansatte som virkelig ønsker en slik turnus. Så vi synes Arbeidstilsynet har gjort en klok vurdering, sier byråd for helse og omsorg i Bergen kommune, Hilde Onarheim (H).

I dag ble det klart at Arbeidstilsynet tillater at de ansatte på Ladegården sykehjem i Bergen jobber 13 timers vakter lørdager og søndager.

Som kompensasjon får de ansatte jobbe hver fjerde helg i stedet for hver tredje, og i tillegg avspasere dagen etter helgen. I løpet av de 13 timene skal de ansatte ha to halvtimes pauser.

– Lange vakter i helgene skaper større trygghet for beboere, ansatte og pårørende, sa sykepleier Nina Langeland da NRK omtalte søknaden i februar.

– Tror de vet bedre enn medlemmene

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) stilte seg positiv til forslaget, og det samme gjorde Sykepleierforbundet.

Men Fagforbundet varslet at de var negative. Det fikk flere ansatte til å melde seg ut i protest.

– Vi er veldig misfornøyde med at forbundet tror de vet bedre enn medlemmene sine, sa Nina Langeland.

Saken havnet på bordet til Arbeidstilsynet, som nå altså har godkjent ordningen.

– Gir bedre kvalitet og trivsel

I sin begrunnelse legger de stor vekt på at det kun er søkt om to lange arbeidsdager i strekk, at det er plassert en fridag etter en slik arbeidsøkt samt at langvaktene bare forekommer hver fjerde helg, ifølge pressemeldingen fra Bergen kommune.

Kommunen har dermed fått ja til en årelang prøveperiode med oppstart 1. april.

Ut fra det de skriver, synes jeg dette virker som en helt annen avdeling enn det vi trodde.

Rita Jordal i Fagforbundet

– Vi har gode erfaringer med alternative turnuser innenfor arbeid med utviklingshemmede. Og både vi og de ansatte tror at det å kunne jobbe noen langtidsvakter i helgene vil føre til bedre kvalitet og bedre trivsel, sier Onarheim til NRK.

Hun varsler at kommunen også kommer til å søke om lignende turnuser på rehabiliteringsavdelingen ved Fyllingsdalen sykehjem og for de ansatte i hjemmesykepleien i Bergen sentrum.

– Det er ikke sånn at dette skal være overalt. Men der de ansatte ønsker det og der vi ser det er mulighet for å gjøre dette, så vil vi søke. Vi håper Fagforbundet er mer positive, så vi slipper å gå til Arbeidstilsynet hver gang.

– Skal Arbeidstilsynet forhandle lønn?

Konserntillitsvalgt Rita Jordal i Fagforbundet i Bergen sier hun er forundret over måten Arbeidstilsynet skisserer hverdagen ved Ladegården sykehjem på.

– Vi sa i utgangspunktet nei til turnusen fordi en for liten del av arbeidet ved sykehjemmet var av passiv karakter. Men i begrunnelsen fra Arbeidstilsynet beskrives arbeidet som veldig rolig i forhold til det vi forbinder med en avdeling for demente. Ut fra det de skriver, synes jeg dette virker som en helt annen avdeling enn det vi trodde, sier Jordal til NRK.

Hun påpeker at Fagforbundet kun hadde to medlemmer ved sykehjemmet. De meldte seg ifølge Jordal ut i desember.

– De meldte seg antakeligvis ut fordi de var redd fordi Fagforbundet ville si nei til turnusordningen.

Jordal mener Bergen kommune bevisst prøver å få ansatte til å la være å organisere seg.

– De ansatte blir oppfordret til å være uorganiserte. Vi stiller oss spørrende til hva de holder på med. Nå står vi foran et veldig viktig lønnsoppgjør, og lurer på om de tror at det er Arbeidstilsynet som skal forhandle for dem, sier Jordal.