Hopp til innhold

Dette er mannen som vil kjøpe del av Norge

Han er en av Kinas rikeste menn og eier hoteller i svært omstridte områder. De siste årene har Huang Nubo begynt å interesse seg for turismesatsing i Norden.

Huang Nubo

KUNSTGLAD POET: Huang Nubo er en av Kinas 200 rikeste menn, og har begynt å interesse seg for norske landområder.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

Den velstående forretningsmannen, poeten og medlemmet i Kinas kommunistparti har slått seg opp på turisme i kontroversielle områder i vestlige Kina.

Etter en lang karriere i kommunistpartiets propagandaparti, begynte forretningskarrieren til Huang på 90-tallet.

I dag sier han til NRK at han er medlem av kommunistpartiet og har store planer om utbygging av hoteller både på Svalbard, i Bergen og i Oslo.

– Jeg vil bygge en ferielandsby for kinesere, sier han i et intervju med NRK.

Ifølge Forbes Magazine er Nubo god for 990 millioner dollar, rundt 5,9 milliarder norske kroner. Det plasserer ham på Forbes topp 200-liste over Kinas rikeste menn, der han har figurert i flere år.

Propagandasjef

Han ble født i Lanzhou i vestlige Kina i 1956. Ifølge hans CV reiste han som 17-åring ut i distriktet for å arbeide som bonde.

På slutten av 70-tallet begynte han på en utdannelse på Peking University i Beijing, der han i 1981 gikk ut med en bachelor i kunst.

Derfra gikk veien rett inn i det kinesiske kommunistpartiets propaganda-departement. Departementet er ikke en formell del av statsapparatet, men står for jobben med å kontrollere og sensurere kinesiske medier.

Han hadde toppstilling i departementet, har sittet som medlem i Kinas handelskammer og med viktige posisjoner i kommunistpartiet, ifølge CV-en hans.

Forretningsmann og hotellkonge

Fra de sentrale jobbene i kommunistpartiet gikk Huang Nubo inn i en karriere som forretningsmann på 90-tallet.

Han har siden 1995 vært styreleder i både Zhongkun Group og Beijing Zhongkun Investment Group, som han også var med å starte.

Sistnevnte selskap har satset stort på eiendomsutvikling for turismeformål og oppgir å ha over 1000 ansatte.

De store hotellprosjektene hans ligger i de mest kontroversielle delene Kina kontrollerer i vest: i Tibet og Xinjiang.

Senere på 90-tallet har han også tatt en master i ledelse på China Europe International Business School.

China Iceland Huang Nubo

VIL INN I NORDEN: I 2011 presenterer Nubo planene sine for å kjøpe deler av Island på en pressekonferanse i Beijing.

Foto: Alexander F. Yuan / Ap

Islandsk venn på universitetet

I 2010 dukket den kunstelskende Huang opp i islandske og europeiske medier, da han meldte sin interesse for å kjøpe opp et svært landområde på Island.

Men interessen for Island skal ha startet allerede på 70-tallet. Da ble Huang venn med en medstudent på universitetet i Beijing fra Island. De to er i dag gode venner, og Nubo har vært en rekke ganger på Island og besøkt kameraten.

Studiekameraten fra studietiden fra Beijing er ingen hvem som helst. Hjorleifur Sveinbjornsson var romkamerat med Huang, og er i dag gift med Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, som var Islands utenriksminister fra 2007–2009.

Huangs planer handler om å kjøpe 300 kvadratkilometer i den islandske ødemarken og gjøre det om til turistformål; det skulle bygges golfbane og drives økoturisme for velstående kinesere.

Huangs oppkjøpsplaner har inntil videre blitt stoppet på Island, men han har fremdeles interesse av å skaffe seg land på sagaøya.

– Det virket aldri som noen overbevisende forretningsplan, kommenterte innenriksminister Ögmundur Jónasson da han nektet Nubo å bli fritatt fra lover som nekter ham å kjøpe på Island.

Nå vil han kjøpe Norge

Nubo har ifølge kilder på Island snakket åpent om å sponse en fornøyelsespark viet til H.C. Andersen i Danmark.

Det siste året har navnet Huang Nubo også i økende grad dukket opp i norske medier.

Først da han arrangerte og deltok på en poesifestival i Kirkenes i fjor. Deretter da han var i Bergen for å signere en avtale med kunstmuseene i Bergen, Kode.

De siste ukene har det blitt ny blest rundt Nubo. Milliardæren annonserte forrige uke at han vil kjøpe en del av Norge, et 216 kvadratkilometer stort område på Svalbard.

Nubo og ambassadør Jun

I KIRKENES: Her er Huang Nubo og Kinas ambassadør til Norge, Zhao Jun, i Kirkenes i august i fjor. Her arrangerte Nubo en islands-kinesisk poesifestival.

Foto: Pikene på Broen

UNESCO-forkjemper

Han har gitt ut sin egen diktsamling og reist verden rundt i jakt på natur- og kulturopplevelser. Blant annet har han besteget både Mount Everest og Kilimanjaro.

Nubo er kjent som en forretningsmann med stor interesse for veldedighet, polekspedisjoner, naturopplevelser, kunst, poesi og kultur.

Den opplevelseselskende forretningsmannen har de siste årene satt seg som mål å besøke alle 981 stedene på UNESCOs kulturverdensarvsteder.

I fjor signerte han også en avtale med UNESCO verdt en million dollar med UNESCOs generaldirektør Irina Bokova. Avtalen skulle sikre bærekraftig turisme til kulturverdensarvstedene.

– Står nære regimet

Huang Nubo

NÆRE BÅND: Huang Nubo har bakgrunn i og tette bånd til det kinesiske kommunistpartiet. Nå kan han bli eier av et stort stykke norsk jord.

Foto: LIU JIN / Afp

Det er liten tvil om at Huang Nubo står tett på det kinesiske regimet og kommunistpartiet, og at han jobber tett med dem. Det mener en av verdens ledende eksperter på Kinas nettverk rundt om i verden.

– Dette forteller oss at han er en person som står nære det kommunistiske partiet i Kina. Hvis ikke ville han ikke hatt muligheten til å investere i slike sensitive områder, sier Juan Pablo Cardenal.

Spanske Cardenal har undersøkt kinesiske investeringer i 40 ulike land. Han står bak bestselgeren Chinas Silent Army, en bok om alle de ukjente lobbyistene og «fikserne» som jobber i det skjulte for det kommunistiske partiet i Kina.

Journalisten og forfatteren Cardenal sier det enkelt: Du kan ikke drive næring der Nubo gjør uten å tilhøre regimets indre sirkler.

– Kommunistpartiet i Kina er som en privat klubb. Man blir ikke en av Kinas rikeste menn uten å være trygt innenfor partiet, sier Cardenal til NRK.