Hopp til innhold

Dette blir Vestlandets største sjøhyttesenter

En næringslandsby på 30 mål er i ferd med å reise seg i sjøkanten sør i Hordaland.

Landsby-prosjekt, Kråko, Fitjar kommune

STORE PLANER: Kråko-prosjektet skal i tillegg til hytter få næringshage, bryggekafé, mikrobryggeri og småbåthavn.

Foto: Smedsvig Landskapsarkitekter & JK Nielsen AS / Illustrasjon

Området skal fungere som et sentrum i det populære sjøhytteområdet Kråko. Målet er å lage et sosial samlingssted for hyttefolk og lokalbefolkning.

Johannes Sandvik har solgt hyttetomter til folk fra Stavanger i sør til Bergen i nord. Nå er han i ferd med å realisere en ny drøm, et landsbysentrum på Kråko.

Fra drøm til virkelighet

– Ja det er en drøm som blir til virkelighet, steg for steg. Vi trenger et samlingssted for de flotte hyttekundene våre. En plass der de kan møtes og ha gode opplevelser. Det skal de få her.

Johannes Sandvik

MANN MED EN DRØM: Johannes Sandvik er en av ildsjelene bak prosjektet.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Ti firkantede bygninger, såkalte fiskestuer, står på rekke og rad i sjøkanten. De er første byggetrinn i prosjektet som har fått navnet Port Steingard. I tillegg kommer fem stolpehus til næringsvirksomhet, bryggekafe og en næringshage på tusen kvadratmeter.

Jorunn Hernes er gift med Johannes Sandvik og medeier i prosjektet. I tillegg har de en investor på laget. Hernes blir selv en av leietakerne i næringshagen, som har fått navnet Vitaminhuset.

Jorunn Hernes

HÅPER PÅ HOTELL: Jorunn Hernes sier det er viktig å se mulighetene i prosjektet.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Vi håper dette skal bli hjertet i Kråko. En sosial samlingsplass med de fasilitetene som trengs i tillegg til kontorplasser og arbeidsplasser. En arbeidsplass her skal være som en vitamininnsprøytning.

Håper på hotell

Ekteparet har jobbet tett sammen med arkitekt og landskapsarkitekt for å få den 30 mål store tomten slik de drømmer om. En kanal til Hellandsfjorden er allerede på plass og målet er også å få til et hotell.

– Du finner ikke finere plass for et hotell på øyen enn her. Så det mener vi er realistisk, sier Johannes Sandvik.

– Det er viktig å se mulighetene. Rett og slett få gründerånden til å spre seg, sier Jorunn Hernes.

Kommunen positiv

Ordfører Wenche Tislevoll i Fitjar setter stor pris på det som nå skjer på Kråko, fire kilometer vest for Fitjar sentrum.

– At dette området nå blir utviklet er med på å få enda flere til å se verdien av å komme hit for å bygge hytter og være på Fitjar.

Wenche Tislevoll

ER POSITIV: Ordfører Wenche Tislevoll setter stor pris på utbyggingen av Kråko.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Den 67 år gamle fitjarbuen, Johannes Sandvik, har bodd lenge vekke, og vært økonomidirektør og administrerende direktør i ulike bedrifter. Men nå er det bare Fitjar som gjelder.

– Det er selvfølgelig mange penger som må investeres, men vi må ha tro på at dette er noe vi får igjen og kanskje litt til. Vi har ingen plan B. Vi skal lykkes med dette på samme måte som vi lykkes med andre ting vi holder på med, sier Sandvik.

Hytteutbygging Kråko i Fitjar

FISKESTUENE: Fem av dem er allerede solgt.

Foto: Marte Rommetveit / NRK