Hopp til innhold

Derfor bør du gape opp for denne mannen

Personer med diabetes er spesielt utsatt for munnplager. Tannlegene har flere gode grunner til at du bør komme oftere på besøk.

21772543 At the dentist

VERDENS MUNNHELSEDAG: En av fem diabetikere har tannkjøttproblemer. Tannhelsetjenesten ønsker å hjelpe flere til å få stilt diagnose og lose dem videre til riktig behandling.

Foto: Frank May / NTB scanpix

20. mars er «Verdens munnhelsedag 2015». Nå danner Den norske tannlegeforening, Norsk Tannpleierforening og Diabetesforbundet felles front i kampen mot diabetes.

Diabetespasienter er spesielt utsatt for tannkjøttsykdommer og infeksjoner i munnhulen.

– Mange venter for lenge med å gå til legen med sine problemer. Diabetes og munnhelse påvirker hverandre gjensidig. Vi i tannhelsetjenesten er i en unik posisjon for å kunne avdekke diabetes type 2 på et tidlig stadium, sier formann i Bergen tannlegeforening, Kristoffer Øvstetun.

God kontroll på blodsukkeret minsker risikoen for infeksjoner, noe som igjen vil gi bedre tannhelse.

Inger Myrtvedt, Diabetesforbundet i Hordaland

Viktig å gå til kontroll

Rundt 350.000 personer i Norge har diabetes type 2. Rundt halvparten av dem vet ikke om det.

I Hordaland er 17.200 personer diagnostisert med diabetes type-2.

Konsekvensene av ubehandlet diabetes kan være svært alvorlige:

  • Ustabilt blodsukkernivå over lang tid ødelegger nerver og blodårer.
  • Man overbelaster nyrene og øker risikoen for infeksjoner.
  • Personer med diabetes er spesielt utsatt for tannkjøttsykdommer og infeksjoner i munnhulen.

– De aller fleste går jevnlig til tannhelsekontroll. Vi kan hjelpe flere til å få stilt diagnose ved å gi dem god informasjon og lose dem videre til riktig behandling, sier Øvstetun.

Insulin-injeksjon hos kvinne

INSULIN: Har du infeksjoner i munnen gir det økt behov for insulin. God kontroll på blodsukkeret minsker risikoen for infeksjoner, opplyser Diabetesforbundet.

Foto: Colourbox

Kostholdsendring og røykeslutt

Formannen i Bergen tannlegeforening understreker at tannhelsepersonell ikke skal stille diagnosen eller behandle selve diabetesen, men plukke opp faresignaler og anbefale pasientene å gå videre til sin fastlege.

Tannlegen og tannpleieren kan gi informasjon om hvordan man skal forebygge diabetes, og om hva pasienten bør gjøre for å unngå tannkjøttsykdom.

– Vi kan hjelpe til med råd om kostholdsendringer og røykeslutt, som er viktige risikofaktorer både for munnhelseproblemer og for diabetes. Jo før vi kommer på banen, jo mindre alvorlig blir komplikasjonene, sier Bente Bakke, lokalleder i Norsk Tannpleierforening, avdeling Bergen og Hordaland.

Tannkjøttproblemer hos 1 av 5

Diabetesforbundet bekrefter viktigheten av god tannhelse for personer med diabetes. 10–20 prosent av alle med diabetes har tannkjøttproblemer.

– Diabetes og munnhelse har stor påvirkning på hverandre. Har man infeksjoner i munnen gir det økt behov for insulin. God kontroll på blodsukkeret minsker risikoen for infeksjoner, noe som igjen vil gi bedre tannhelse. Vi anbefaler våre medlemmer å gå til årlig tannlegekontroll, og gjerne et besøk hos tannpleier i tillegg, sierInger Myrtvedt i Diabetesforbundet i Hordaland.