Hopp til innhold

– Gjorde alt jeg skulle, likevel har jeg en baby på vei

Importøren skryter av at maskinen er 99,3 prosent sikker som prevensjon. Men mange kvinner har fått seg en overraskelse.

Prevensjonsmaskin

SIKKERT? Maskinene skal ved å måle temperaturen være like sikker eller enda sikrere enn tradisjonelle prevesjonsmetoder som p-piller eller kondomer.

– Jeg fulgte anvisningene til punkt og prikke, men likevel har jeg en baby på vei. Nå er det noe av det fineste som har skjedd, så det er helt greit. Men det var ikke helt etter planen.

Det sier en kvinne NRK har snakket med om PFC, Personlig Fruktbarhetscomputer.

Over 12.000 norske kvinner har kjøpt den lille maskinen som ifølge importøren er en like sikker prevensjonsmetode som spiral og p-piller. Maskinen måler kroppstemperaturen for å finne ut om kvinner er i trygg eller utrygg periode.

Grønt betyr sikker, og at man kan gjøre akkurat hva man vil.

Importør Sigurd Øglænd

Det har ikke fungert like godt for alle.

– De har ganske overbevisende dokumentasjon, så hvis en leser det rasket ser det ut som en god idé. Jeg var sikkert lett å overbevise, for jeg hadde veldig lyst at det skulle fungere, sier kvinnen, som har hørt mange historier om andre brukere som blir gravid.

– 99,3 prosent sikker

Sigurd Øglen i Sandnes importerer og selger maskinen i Norge. Han hevder maskinen skal være 99,3 prosent sikker som prevensjonsmetode.

– Fordi temperaturen stiger dagen etter eggløsning, er det da mulig å finne når de har eggløsning. Så vises det rødt eller grønt. Grønt betyr sikker, og at man kan gjøre akkurat hva man vil, sier Øglænd.

LES OGSÅ: Fire av ti som søker abort, brukte prevensjon

Han har importert maskinen i 15 år, og sier de har solgt mellom 12.000 og 15.000 stykker.

– Over 80 prosent er veldig fornøyd med dette som prevensjon og til familieplanlegging, sier Øglend.

Kvinnen NRK har snakket med, ble gravid etter åtte måneders bruk – i en periode der maskinen lyste grønt.

– Maskinfeil er veldig sjelden. Det finnes mange som blir gravide ved feilbruk av kondom eller p-piller, så det er ingen metoder som er helt trygge, sier Øglænd.

– Vær skeptisk

Forbrukerombudet oppfordrer folk til å være skeptisk.

– En naturlig skepsis bør man ha. Men jeg har ikke noe grunnlag for å si at det ikke virker, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Hun sier alle påstandene i markedsføringen må dokumenteres. Importøren av PFC viser til tysk og polsk forskning om naturlig prevensjon.

– For oss var det ingen krise. Det var overraskende, men vi ble fort glad, sier den vordende moren til NRK.