Hopp til innhold

Bør Norge satse på thoriumkraft?

Norge kan bli verdensledene på utvikling av thorium-teknologi, og dermed gjøre atomkraftverkene tryggere, mener fysikkprofessor i Bergen. Han får støtte fra Frp.

Fukushima atomkraftverk

Atomkraftdebatten har blitt aktuell etter hendelsene ved atomkraftverket i Futushima de siste dagene.

Foto: Masamine Kawaguchi / Ap

Fysikkprofessor ved Universitetet i Bergen mener det som skjer i Japen ikke er som Tsjernobyl. Han vil at Norge skal bli ledende i bruk av det radioaktive grunnstoffet thorium - og får støtte av Fremskrittspartiet.

– Det gjør meg vondt å se at det ikke er noe som helst på gang, sier professor emeritus Egil Lillestøl.

Den tidligere fysikkprofessoren holdt onsdag enda et foredrag om temaet han brenner for. I årevis har han vært den ivrigste sjelen for at Norge bør utvikle thoriumkrafverk.

– Det er mitt siste hjertesukk, sier Lillestøl.

Forskere og politikere er kritiske

Egil Lillestøl

Fysikkprofessor Egil Lillestøl ved Universtitetet i Bergen vil bygge sikre kjernekraftverk i Norge.

Foto: UiB

Men i Norge er motstanden mot atomkraft stor. Verken i befolkninga eller på Stortinget er det mange som er positive til kjernekraftverk.

– Denne teknologien er sannsynligvis den som har minst problemer med seg, påpeker professor Egil Lillestøl.

Dagens kjernekraftverk bruker uran eller plutonium. Lillestøl mener Norge bør satse stort på å utvikle teknologi som heller utnytter grunnstoffet thorium, fordi det vil gjøre verdens kjernekraftverk tryggere.

– Vi snakker om 14 år fra nå. Hvordan skal vi skaffe nok energi? Hva skal Norge leve av i fremtiden? Det er like om hjørnet, sier fysikkprofessoren.

Thorium

Det finnes ingen thoriumkraftverk i Norge i dag, men mye thorium.

Foto: Foto/Grafikk:Nils Martin Brandvik / NRK

– Norge bør livnære seg på dette

Ved Ulefoss har Norge en av verdens aller største forekomster av thorium. Fremskrittspartiet mener Norge bør lytte til Lillestøl. Ikke for å bygge egne kjernekraftverk, men for å bli verdensledene på thoriumteknologi. De andre politiske partiene og en samlet miljøbevegelse avviser tanken.

I følge stiftelsen Bellona tar Lillestøl feil på alle viktige punkt. Thoriumreaktoren vil gi radioaktivt avfall med levetid på flere hundre tusen år. De avviser at thoriumresursene vil gi Norge inntekter tusen ganger større enn Oljefondet.

Denne teknologien er sannsynligvis den som har minst problemer med seg.

Fysikkprofessor Egil Lillestøl

Og Bellona mener thorium kan bli misbrukt av stater og terrorister til å bygge atombomber. Men Lillestøl vil at Norge både utvikler teknologien, i tillegg til å bygge egne atomkraftverk.

– Før jeg går i graven, håper jeg at Norge har tatt grep og bestemt seg for hvilke ressurser vi vil satse på når olje- og gassresursene tar slutt.