Hopp til innhold

Biskopen dropper kirken på julaften

Trodde du Jesus ble født 24. desember? – Det er viktigere å gå i kirken første juledag, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.

Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug

IKKE I KIRKEN: Biskop i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, skal ikke i kirken i dag. I morgen leder han imidlertid første juledags-gudstjeneste.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Det viktigste er at man faktisk går i kirken i løpet av julen. Aller helst flere ganger. Men hvis man må velge mellom julaften og første juledag, så vil jeg anbefale første juledag, sier Nordhaug.

Josef og Maria kom jo til Betlehem om kvelden julaften, så det er vel sannsynlig at han ble født om natten.

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug

Tidligere i dag meldte NRK at færre går i kirken på julaften. I 2006 var nesten 630.000 nordmenn på julegudstjeneste 24. desember. I fjor var det litt over 550.000.

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug forteller at man over hele landet imidlertid ser en tendens til at flere går i kirken første juledag. Og det gjør de altså rett i, ifølge biskopen.

Kuppet romernes festdag

Han påpeker at den norske tradisjonen med julefeiring 24. desember, er en vi ikke deler med så altfor mange andre land i verden.

Den hellige Birgitta og hennes visjon av Jesu fødsel. Nicolò di Tommaso, Santa Maria Novella.

JESU FØDSEL: Skjedde den 24. eller 25. desember?

Foto: Privat

– De fleste skikkene våre knyttet til julen er jo importert fra Tyskland. Skikken med å feire jul 24. desember er stort sett begrenset til Nord-Europa. Ellers er det juledag det feires jul, sier Nordhaug.

25. desember har vært en festdag helt siden romerne på 300-tallet la feiringen av den «evinnelige sol» til denne dagen. Feilaktig, riktig nok.

– I dag vet vi jo at det er 21. solen snur. Men tankegangen til kirken den gangen var at Jesus var det store lys, og dermed la de feiringen av hans fødsel til samme dag som den romerske festdagen. Litt av baktanken var nok også å overvinne romersk religion, på samme måte som man her i Norge bygget kirker på de hedenske hovene til Odin og Tor, forklarer Nordhaug.

Julegudstjenste

FULLT: Kirkene er som regel fulle på julaften, men statistikken viser at besøkstallet går ned. I stedet øker det første juledag.

Foto: Vegard Grøtt

Flyttet gudstjenesten en dag frem

Siden kirken «kuppet» romernes festdag, har 25. desember vært dagen å gå kirken.

Slik var det også i Norge, frem til for omtrent hundre år siden. Frem til da hadde tradisjonen vært å holde familiefest 24. desember, før de gikk i kirken dagen etter.

Men et ønske om å tilpasse seg familiene, og spesielt barna, gjorde at man begynte med gudstjenester julaften, kanskje fordi enkelte slet med å komme seg opp i tide til gudstjenesten 25. etter festen 24.

LES OGSÅ: Nedgang i kirkebesøk på julaften

Nordhaug mener det er riktig å holde på tradisjonen med kirkebesøk julaften vi etter hvert har opparbeidet i Norge. Men besøkstallene til norske kirker de siste årene, viser altså at tendensen er i ferd med å snu tilbake til eldre tradisjoner.

Sannsynlig at Jesus ble født 25. desember

Og for dem som først og fremst ser på julen som en markering av Jesu fødsel, er det også det mest korrekte.

Hvis du spør folk i dag om når Jesus ble født, vil de fleste svare 24. desember.

Bjørvin-biskop Halvor Nordhaug

– Hvis du spør folk i dag om når Jesus ble født, vil de fleste svare 24. desember. Vi vet jo ikke, men mye tyder på at det var dagen etter. Josef og Maria kom jo til Betlehem om kvelden julaften, så det er vel sannsynlig at han ble født om natten, sier Nordhaug.

Bjørgvin-biskopen skal selv ikke i kirken julaften. Men i morgen leder han første juledags-gudstjeneste.

– I dag blir det feiring med barn og barnebarn. Vi bli ti stykker til bords, forteller han.