Hopp til innhold

Bergen kåret til Norges mest attraktive by

Bergen slo Moss og Voss i konkurransen om å bli Norges mest attraktive by 2019. Juryen trekker fram vestlandshovedstaden som modig og nytenkende.

Bergen i skumringen på vinterstid, sett fra Fløyen

– HAR GÅTT FORAN: «Juryen mener at Bergen har gått foran, og vist hvordan byutvikling er samfunnsutvikling, og gjennom å ta viktige og kontroversielle grep for å skape en mer tillitsbasert byutvikling med høy kvalitet som er byen og innbyggerne verdig», skriver juryen.

Foto: Simon Skjelvik Brandseth

Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling legger vekt på bærekraft økonomisk, sosialt og miljømessig. Alle norske byer og tettsteder, store og små, kan vinne prisen.

Nå deler kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) ut 2019-prisen til sin tidligere hjemby, der hun var byrådsleder.

«Bergen er en fremoverlent byutviklingskommune med gjennomføringskraft som gjennom de siste årene gjort flere grep for å stoppe byspredningen og for å styre byutviklingen i en bærekraftig retning», skriver juryen.

«I den prosessen er drastiske tiltak og nye verktøy og løsninger blitt introdusert», fortsetter de.

– Det er utrolig stas at juryen har valgt Bergen som Norges mest attraktive by. Jeg gleder meg til å dele ut denne prisen til alle bergensere i Bergen 12. juni, sier Mæland.

Bybanen Lars Hilles gate

TREKKER FREM BYBANEN: «Bergen har en tydelig strategi på å fortette rundt det historiske sentrum – og langs bybanen – her skal flere bo, arbeide og leve i gåavstand til det meste», skriver juryen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

– Modig og nytenkende

Bergen var i finalen sammen med Moss og Voss. Juryen betegner alle tre som sterke finalister, men valget falt til slutt på Bergen.

– Bergen tar modige og nytenkende grep for å skape en attraktiv by. Fagkompetanse, dialog og tverrfaglig samarbeid er viktige virkemidler, og byen viser til sterk satsing på byrom og nye forbindelser som knytter byen sammen og gjør at den oppleves attraktiv, også utenfor det historiske sentrum, sier juryleder Alexandria Algard.

Utbyggingen av Bybanen, etableringen av byarkitekten som egen etat og den nye kommuneplanen blir blant annet fremhevet i juryens begrunnelse.

Byutviklingsbyråden: – Utrolig kjekt

Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) er svært fornøyd med at Bergen trakk det lengste strået i kåringen denne gangen.

Hun var kommunalbyråd i Bergen på tidlig 90-tall og grunnet vedtaket om bybaneutbygging i 1995 blir hun ofte kalt for «bybanens mor». I 2010 åpnet den første linjen til Nesttun, med nettopp Mæland som byrådsleder.

– Mæland har gjort et stort arbeid med å utvikle et sammenhengende bybanenett og få vedtaket fra 1995 realisert. Nå gjenstår det å få på plass bybane til Fyllingsdalen og Åsane og vi er glade for at det viktige arbeidet vi og Hordaland fylkeskommune gjør blir sett, sier Tryti.

Bergen får prisen bare noen dager etter at sluttføringen om en ny byvekstavtale for bergensområdet ble utsatt til etter høstens valg.

– Videre nå er det helt avgjørende for oss å få på plass avtalen med staten, der vi får midler til å videreutvikle gang- og sykkelveier og kollektivdrift, sier Tryti.

Byrådsleder Monica Mæland og Dronning Sonja på Bybanen i Bergen

ÅPNET BYBANEN: Daværende byrådsleder Monica Mæland (H) sammen med Dronning Sonja under åpningen av Bybanen i Bergen.

Foto: Amundsen, Paul S. / SCANPIX

250.000 kroner

Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling skal ifølge statuttene fremheve og belønne nyskapende tiltak, strategier og samarbeidsformer som fremmer bedre miljø, helse og levekår i byer og tettsteder, og som legger til rette for god arealbruk og miljøvennlig transport og energibruk.

Prisen består av 250.000 kroner, samt plakett og diplom.

Tidligere prisvinnere er Trondheim (2015), Bodø (2016), Fredrikstad (2017) og Kristiansand (2018).

Les hele begrunnelsen for tildelingen til Bergen: