Hopp til innhold

Gammel høyskole i Bergen blir krisemottak med flere hundre plasser

Nå er 1000 asylplasser opprettet på kort tid på Vestlandet. – Bergen må ta sin del av ansvaret, sier byrådslederen i Bergen.

Lærerhøsykolen i Bergen blir asylmottak

FRA PRESSEKONFERANSEN I ETTERMIDDAG: Fra venstre: Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap), byråd for finans, eiendom og eierskap, Dag Inge Ulstein (KrF) og regiondirektør i UDI vest, Atle Berge.

Foto: NRK

Det dreier seg om et akuttmottak. Det etableres i første omgang for 12 måneder i det tidligere lærerhøyskolebygget på Landås.

– Verden opplever nå den verste flyktningkatastrofen siden 2. verdenskrig. Stadig flere mennesker som har flyktet fra hjemmene sine kommer til Norge. Som landets nest største by må Bergen ta sin del av ansvaret, sier byrådsleder Harald Schjelderup.

– Bergen skal være en inkluderende by der folk på flukt kan vite at her er det trygt. Vi skal være fremoverlent og positive i den situasjonen som er oppstått.

LES OGSÅ: Vestlandet kan få 15 nye asylmottak for mindreårige

Schjelderup informerte i ettermiddag gruppelederne for de politiske partiene i bystyret om det nye mottaket og flyktningsituasjonen i Bergen.

Her kom det frem at det er snakk om å plassere et par hundre asylsøkere på den gamle lærerhøyskolen. Saken skal ha blitt godt mottatt blant partienes gruppeledere.

På oppfordring fra UDI

Det er UDI som har bedt Bergen kommune finne et bygg som kan brukes til akuttmottak for asylsøkere. Kommunen har i samarbeid med UDI bedt Norsk Folkehjelp om å drifte mottaket på Landås.

– Norsk Folkehjelp er spesielt flinke til å samarbeide med frivillige. Kommunen ønsker et godt samarbeid med nærmiljøet på Landås. Derfor har Bergen kommune satt av ressurser for å sikre en god samhandling mellom mottaket og det frivillige, sier byråd for sosial, bolig og inkludering, Erlend Horn.

Gamle Lærerhøyskolen på Landås

STÅR UBRUKT: Det gamle lærerhøyskolebygget på Landås i Bergen.

Foto: Kari Ingvaldsen

Usikkert når de første kommer

Det er foreløpig ikke avklart når de første asylsøkerne kommer til mottaket. Bygget trenger tekniske tilpasninger, nødvendig utstyr og møbler.

– Lærerhøgskolen er valgt fordi bygget er i god stand, har nødvendige fasiliteter og kan klargjøres raskt, sier byråd for finans, eiendom og eierskap, Dag Inge Ulstein.

– Dette er et statlige eid bygg, som Bergen kommune i utgangspunktet ikke spilte inn til UDI. Nå er det opp til dem og driftsoperatøren Norsk Folkehjelp hvordan bygget konkret skal brukes.

UDI roser Bergen

I oktober måned kom det 8.700 asylsøkere til Norge. Nå kommer det rundt 400 asylsøkere hver dag. Situasjonen er svært prekær.

– Derfor er vi svært glad for måten Bergen kommune har tatt ansvar på i den situasjonen som er oppstått, sier regiondirektør Atle Berge i UDI region vest.

Vil informere nærmiljøet

For nærmiljøet vil det bli merkbart at det kan komme mange nye naboer i løpet av kort tid. Det er viktig for kommunen at innbyggerne skal føle seg ivaretatt og blir godt informert.

Kommunen inviterer nærmiljøet og andre interesserte til et informasjonsmøte på den tidligere lærerhøgskolen mandag 9. november klokken 18.00.

På møtet skal UDI, kommunen og Norsk Folkehjelp gi informasjon og svare på spørsmål.