Hopp til innhold

– Uaktuelt med kutt for de svakeste

Denne Arbeiderparti-damen ønsker å inngå et forhold med karen som står, ja – til Venstre for seg. Bystyrets planer om kutt i tjenestene til Bergens svakeste kan sette fortgang i samtalene.

Marte Mjøs Persen og Erlend Horn

FRIR TIL VENSTRE: – Vi har mye felles på miljø, helse og andre saker. Jeg vil appellere til Erlend Horn og Venstre, og forsikre om at Ap er åpne for et samarbeid, sier Aps ordførerkandidat i Bergen, Marte Mjøs Persen (til v.).

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Valglogo

Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Bergen Marte Mjøs Persen hadde følgende invitasjon da hun møtte Venstres toppkandidat Erlend Horn til valgdebatt torsdag:

– Vi har mye felles på miljø, helse og andre saker. Jeg vil appellere til Horn og Venstre, og forsikre om at Ap er åpen for et samarbeid, sa Mjøs Persen.

Venstres standpunkt har siden i fjor vært at partiet heller foretrekker å være i et grønt borgerlig byråd, enn en bremsekloss på den andre siden.

– Vi synes det er fair å si til velgerne at det er politikken som vil avgjøre om vi skal gå inn i byråd. Vi skal være en garantist og stille knallharde krav om et grønt skifte i Bergen, svarer Erling Horn.

LES OGSÅ: Byrådslederdebatten: Begge tror på valgseier

– Uaktuelt med kutt for de svakeste

Det er ikke aktuelt for Venstre å kutte i budsjettene til barnevern, sosialhjelp og psykiatri slik at det rammer de svakeste, sier gruppeleder Julie Andersland.

Siden byrådet ikke har flertall, er de avhengig av støtte fra Venstre og/eller KrF. Venstre kan altså ikke gå med på kutt som rammer de svakeste, og jeg tviler på at KrF kan støtte slike kutt.

Julie Andersland, Bergen Venstre

– Venstre krever et mer sosialt budsjett. Vi har forståelse for at kommunen er i en vanskelig økonomisk situasjon. Når skatteinntektene går ned, må vi redusere budsjettene. Men vi kan ikke gå med på at det skal gå ut over de svakeste.

– Det er nedgangstider i norsk økonomi, og ikke alle kan forvente at kommunen skal være like raus som før, men vi kan ikke begynne kuttene hos dem som trenger hjelp fra barnevernet eller psykiatrien. Vi vil be byrådet sette seg ned med oss og finne alternative måter å løse dette på, sier Andersland til NRK.

Dag Inge Ulstein (Krf) innrømmer at kuttene ikke bedrer samarbeidsklimaet med byrådet, og at det nå må knallharde forhandlinger til.

LES OGSÅ: – Klarer overhodet ikke å fenge oss

– Store utfordringer

Ap er enige i at Bergen har store utfordringer i eldreomsorgen,

– Innbyggerne våre skal være sikre på at de får en sykehjemsplass, og kan bo hjemme så lenge som mulig. Den økonomiske situasjonen innebærer at vi må velge de riktige løsningene, sier Mjøs Persen.

En av sakene som skiller Ap og V er konkurranseutsetting.

– Det er en misforståelse at Ap ikke vil ha private løsninger. Røde Kors og Slettebakken er to eksempler på veldrevne, private sykehjem. Men når private aktører ønsker å ta ut profitt det alvorlig. Vi trenger 4500 nye helsefagarbeidere hvert eneste år fremover. Vi trenger å motivere ungdom til å bli helsefagarbeidere også i fremtiden, sier Mjøs Persen.

– Vi trenger både offentlige og private aktører. Det er viktig for valgfriheten til innbyggerne, men også for kommuneøkonomien. De private driver fem prosent mer effektivt enn det offentlige, og det utgjør en god slump penger, sier Horn.

I likhet med byrådspartiet Høyre faller Venstre på siste bergensmåling.

– Vi kommer til å kjempe for et grønt skifte i Bergen. Den kanskje viktigste saken er miljøvennlig bybane til alle bydeler i Bergen, sier Venstres Erlend Horn.