Hopp til innhold

Alt håp ute - produksjonen legges ned

I dag ble det endelig vedtatt. Produksjonen på Dale Garn legges ned etter 135 år og 20 personer mister jobbene sine. – Nå er jeg bare tom, sier tillitsvalgt.

FV verneombud Magne Rørbakken, tillitsvalgt Baste Hjørnevik, produksjonsleder Eilert Terjesen Dale G

20 MÅ GÅ: De hadde et lite håp om å få beholde jobbene sine. Men i dag fikk (f.v.) verneombud Magne Rørbakken, tillitsvalgt Baste Hjørnevik og produksjonsleder Eilert Terjesen på Dale Garn den triste beskjeden.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Både ansatte og lokalmiljøet på Dale har kjempet en innbitt kamp for å redde den tradisjonsrike bedriften som har produsert garn siden 1800-tallet.

I et styremøte i dag vedtok de nye eierne, Gjestal AS, at produksjonen i lokalene likevel legges ned – etter at avgjørelsen ble utsatt fra et styremøte for en uke siden.

Det er Avisa Hordaland som først meldte dette i dag. Bedriften legges riktignok ikke ned, slik avisa melder.

Skal lage garn i utlandet

Bedriften består, men produksjon og lager ble i dag vedtatt faset ut og flyttet ut fra hjembygden til Dale Garn.

– Produksjonen fases ut og vi skal få garn fra utlandet, mens vi flytter lagervirksomheten til et felles distribusjonslager for hele konsernet i Rogaland, sier daglig leder Tor Henrik Knutsen i Gjestal AS til NRK fredag ettermiddag.

Løsningen som ble vedtatt i dag er den samme som ble presentert for to uker siden, da nyheten om nedleggingen først ble kjent. Rundt ti personer, hovedsakelig innen markedsføring og design, blir igjen. Resten av de ansatte mister jobbene sine.

Møter i dag uten resultat

Det har i dag vært møter mellom Vaksdal kommune, Vaksdal næringsråd og Gjestal AS. Knutsen var selv i Dale i dag, men sier møtet var resultatløst.

– Vi inviterte ulike parter i bygden for å se om det er noe vi kan gjøre. Men det var ingen som kunne bidra med noen ting. Bedriften er teknisk sett konkurs, og da må vi gjøre det vi gjør, sier Knutsen.

Han gikk rett fra møtet med lokalmiljøet til et styremøte der nedleggingen ble vedtatt. Deretter ble først tillitsvalgte og så resten av de ansatte informert rett før helgen startet.

Gjestal AS har hele tiden sagt at driften ved Dale Garn er så lite lønnsom at det ikke har vært mulig å fortsette. Knutsen har sagt at resultatet for 2013 ble langt dårligere enn eierne hadde sett for seg.

Navnet Dale Garn skal bestå og eierne skal tilføre ti millioner kroner i fersk egenkapital for å kompensere for det eksisterende underskuddet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Anne Kari Straume Dale Garn

TRADISJON: Anne Kari Straume er blant dem som holder produksjonen i gang på Dale Garn i dag. Nå er det slutt for henne og kollegene.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Følte seg lurt av nye eiere

Dale Garns helt ferske eiere, Rogaland-baserte Gjestal AS, tok over bedriften ved årsskiftet.

De ansatte reagerte med vantro da de bare fire uker senere ble informert om at garnproduksjonen ikke lenger skulle foregå i Vaksdal.

– Stemningen har vært ganske dårlig. Da de nye eierne hadde informasjonsmøte 6. januar, sto de her og sa at det kanskje måtte gjøres noen endringer og tilpasninger, men at det fortsatt skulle være produksjon på Dale.

– Vi føler oss lurt, sa Baste Hjørnevik, tillitsvalgt i bedriften, den gang.

– Nå er jeg ganske tom

I dag forteller han at de ansatte ble informert på slutten av arbeidsdagen.

– Dette er synd. Nå har man prøvd det man kunne. Men når det ikke var noe respons å få i møtet mellom Gjestal og lokalmiljøet, slik Knutsen sier, må det vel bli slik.

– Nå er jeg ganske tom, sier Hjørnevik til NRK.

De ansatte har fått vite at de fortsatt skal jobbe på Dale Garn i Vaksdal frem til i sommer.

De siste ukene har det vært presentert ulike løsninger for å beholde produksjonen som den har vært i 135 år. Senest i går skrev NRK at formannskapet i kommunen denne uken diskuterte å gi Dale Garn hjelp med billigere strøm og husleie.

Men det siste glimtet av håp ble altså slukket i dag.

– Vi hadde det lille håpet, men det var ikke så stort. I og med at de skulle snakke med kommunen, og diverse andre aktører hadde vi noen små forhåpninger, men dette er den endelige spikeren, sier Hjørnevik.

Slik var stemningen på første arbeidsdag etter at nedleggelsen ble kjent:

Mellom 20 og 25 ansatte ved Dale Garn mister jobben.

SE VIDEO: Ansatte sjokkerte over at produksjonen legges ned på Dale Garn.