Hopp til innhold

– Vi har ikke kartlagt flomfaren godt nok

Odda, som ble verst rammet av storflommen, mangler flomsonekart. – Det er dyrt å lage, sier regionsdirektør i NVE Brigt Olav Samdal.

Vannskader i kulturhuset på Voss.

STORE SKADER: Flommens herjinger i Odda tok fem bolighus. Fortsatt står hus i fare for å rase ut i elva, men tettstedet har ikke flomsonekart.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Slått til pinneved under flaumen

SKADE: Flommen på Vestlandet har trolig gjort skade for minst 100 til 150 millioner kroner.

Foto: Arne Veum

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) har laget flomsonekart for seks andre tettsteder i Hordaland, men ikke for Odda sentrum, der fem bolighus ble revet vekk av flommen natt til onsdag.

Teknisk sjef i Odda, Jostein Eitrheim, innrømmer at kommunen har kartlagt flomfaren for dårlig, men avviser at kommunen har gamblet med innbyggernes sikkerhet.

– Vi har ikke kartlagt godt nok for å ta høyde for det som faktisk skjedde. Vi ville nok ikke gjort det på denne måten igjen, men jeg vil ikke si at vi har gamblet, sier Eitrheim til NRK.

– Det er dyrt

NVE sine flomsonekart viser hvilke områder som kan bli oversvømt ved små eller store flommer. I Hordaland har NVE laget mer eller mindre detaljerte flomsonekart for tettstedene Dale, Eidfjord, Etne, Nesttun, Os og Voss.

Brigt Samdal - Regionsjef Vest NVE

Regionsjef Brigt Samdal fra NVE sier det er dyrt å lage flomsonekart.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Vi prøver å prioritere de mest utsatte områdene i landet, sier regionsdirektør i NVE Brigt Olav Samdal.

– Skulle Opoelva i Odda vært prioritert?

– Det kan man sikket være enige om i dag, etter man har sett ødeleggelsene. Vi skulle selvfølgelig gjerne ha lagd enda flere flomsonekart, men det er dyrt sier han. sier Samdal.

En ting er å kartlegge faren for oversvømming, men problemet i Odda var at elven grov vekk mye av elvebredden. Fem bolighus og en bro raste sammen i elva.

Knut Granheim så huset sitt forsvinne på få sekunder.

– Plutselig kom det et blått blink og da kortslutta hele huset. Det var bare som et papirhus som krøllet seg sammen og datt rett ned i elva, forteller han.

– Kommunen har ansvaret

Huset

PÅ VEI I ELVA: På bildet ser en huset til Granheim som blir slukt av elva. Ved siden av huset som er ringet inn har det tidligere stått to hus. Begge disse raste ut i elva rett før huset til Granheim raste ut.

Foto: Knut Granheim

NVE har ingen kart som viser faren for erosjon langs norske elver.

– Det er kommunen som har ansvaret for det, sier Samdal i NVE.

Beredskapssjef i Hordaland, Arve Meidell, mener man ikke kan ikke fjerne all risiko med eller uten kart.

– Dette var en hendelse som ingen kunne forestille seg skulle skje. En kalkulert risiko vil man alltid kunne leve med, men man kan ikke fjerne all risiko uansett, sier Meidell.

Han mener skadene etter flommen i Odda nå kan være til gjenstand for en ny risikovurdering.

– Det vi har sett i løpet av de siste dagene er en kraftig vekker om at man må gjøre en ny gjennomgang for å se om det er ting man har utelatt eller oversett, spesielt i forhold til Opoelva, sier Meidell til NRK.

Se elvens herjinger i Odda