Hopp til innhold

– De driver utpressing av lokalsamfunnet

Dale Garn fikk et kommunalt kriselån på fem millioner kroner for å berge de lokale arbeidsplassene gjennom finanskrisen. Før en femtedel av lånet er tilbakebetalt, ber de om nok en redningspakke.

Anne Kari Straume 2

MISTER JOBBEN?: De ansatte i produksjonen til Dale Garn går en høyst usikker fremtid i møte. Nå ber eierne om lokal kronerulling. – Utpressing, mener NHH-professor.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Lars Mathisen professor ved NHH

VELKJENT TAKTIKK: – Å få kommuner til å konkurrere på rammebetingelser er en velkjent taktikk fra større og mindre aktører i næringslivet, sier NHH-professor Lars Mathiesen.

Foto: NHH

– Det er en velkjent taktikk i næringslivet å forsøke å få det offentlige til å ta en del av kostnadene. Gevinsten for kommunen er at de bevarer arbeidsplasser og sikrer skatteinngangen, sier NHH-professor Lars Mathiesen.

Denne uken blir mye avgjort i saken om nedleggelse av produksjonen ved Dale Garn i Vaksdal kommune. De nye eierne av bedriften, som har produsert garn siden 1879, vil legge ned og importere alt garnet fra utlandet.

Drøyt 20 personer står i akutt fare for å miste jobben. Håpet ligger i at kommunen og lokalt næringsliv klarer å overtale de nye eierne i rogalandsselskapet Gjestal AS til å drive videre.

Betalingsfrihet, billig strøm og husleie

Det gir jo ikke noen gevinst for samfunnet som helhet - kun for bedriften som får lempet kostnader over på det offentlige.

Lars Mathiesen, NHH-professor

Mandag møttes formannskapspolitikerne i Vaksdal for å diskutere saken. Kommunen ga Dale Garn et kriselån på fem millioner kroner under finanskrisen, og har fortsatt vel 4,1 millioner kroner utestående.

Diskusjonen gikk på om kommunen midlertidig skal frita Dale Garn fra å betale de 50.000 kronene i månedlige avdrag. I tillegg skal det i samarbeid med lokale bedrifter vurderes om Dale Garn skal gis billigere strøm og husleie i en periode.

– Vi diskuterte hva som skal være rammene for kommunen i en sånn pakke. Utover det vil jeg ikke si noe, annet enn at vårt bidrag ikke vil være utløsende for at Dale Garn kan drive videre, sier ordfører Eirik Haga (Ap).

Det er ikke første gang en Vaksdals-ordfører havner i en situasjon der lokale arbeidsplasser trues med nedlegging av eiere utenfra. For få år siden tapte kommunen en rettssak om kraftrettigheter verdt 90 millioner kroner mot den tidligere Dale Garn-eieren Christian Bjelland.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

FV verneombud Magne Rørbakken, tillitsvalgt Baste Hjørnevik, produksjonsleder Eilert Terjesen Dale G

FRYKTER ARBEIDSLEDIGHET: Verneombud Magne Rørbakken (f.v.), tillitsvalgt Baste Hjørnevik og produksjonsleder Eilert Terjesen ved Dale Garn tror det kan bli vanskelig å finne nye jobber.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Forholdet til Bjelland var veldig anstrengt. Det viste seg jo at han tømte Dale-samfunnet for kapital og forsvant, sier formannskapsmedlem Kjartan Haugsnes (SV).

– Vi har sittet igjen med svarteper

Han setter ord på den avmakten han i slike saker føler som lokalpolitiker.

Kjartan Haugsnes

DRAMATISK: – Det er veldig dramatisk for Dale å miste 20 arbeidsplasser, sier Kjartan Haugsnes (SV), opposisjonspolitiker i Vaksdal kommune.

– Vaksdal kommune har sittet litt igjen med svarteper når kapitalen fra andre deler av landet har kjøpt opp bedrifter og lagt ned arbeidsplasser. På mandag var det et spørrende formannskap som diskuterte hva de nye eierne har visst og ment; har de bare overtatt for å legge ned arbeidsplassene og bruke merkenavnet?

En av forutsetningene for lånet Dale Garn fikk under finanskrisen, var at produksjonen skulle fortsette lokalt. Haugsnes sier han «på mange måter er veldig skeptisk» til at kommunen og lokalt næringsliv nå skal gå inn og bidra på nytt.

– Det er veldig dramatisk for Dale å miste 20 arbeidsplasser, og alle i formannskapet var enige om at kommunen ikke skal stå i veien hvis det er mulig å redde dem. Men det blir jo en form for utpressing av et lokalsamfunn, mener han.

Ingen gevinst for samfunnet

– Ja, det er jo utpressing, samtykker NHH-professor Lars Mathiesen.

Han trekker paralleller til USA, der store selskaper, for eksempel innen bilindustrien, inviterer delstater til konkurranse om å gi de beste rammebetingelsene. De folkevalgte pøser inn penger i infrastruktur og tilrettelegging for å få bedriften til å velge dem. Gevinsten kommer i form av skatteinntekter og lavere arbeidsledighet.

– I Norge ser vi den samme konkurransen mellom kommuner. Ofte kan det koste mer enn det smaker, og det gir jo ikke noen gevinst for samfunnet som helhet - kun for bedriften som får lempet kostnader over på det offentlige. Ja, og for den kommunen og de ansatte som får beholde arbeidsplassene eller opprettet nye, konstaterer Mathiesen.

– Lokal produksjon gir mye goodwill

Eirik Haga og Hans-Erik Ringkjøb

KLAR FOR Å BIDRA: Ordfører Eirik Haga (Ap) vil overtale Gjestal AS til å drive videre på Dale.

Foto: Sølve Rydland

Fredag møter Vaksdal-ordfører Eirik Haga Gjestal-ledelsen for å diskutere mulige løsninger for å beholde garnproduksjonen på Dale. Han sier han er optimistisk, og vil ikke dele sitt syn på at en oppkjøper utenfra etter kun en måned som eiere ber kommunen og lokalt næringsliv redde driften.

– Jeg har selvsagt tenkt på det, men tror ikke jeg vil si så mye om det nå. Jeg føler vel at de involverte partene må snakke sammen i stedet for å snakke om hverandre til media, sier Haga.

Gjestal-sjef Tor Henrik Knutsen sier de nå vil bruke tid på avgjørelsen og gi de ansatte ro, etter at saken om nedlegging av produksjonen ble utsatt på forrige styremøte. Han legger ikke skjul på at en eventuell betalingsutsettelse fra kommunen ikke er nok til å redde driften, og tror heller ikke det er mulig å få til en avtale der genserprodusentene i Dale of Norway går med på å kjøpe mer garn fra nabobedriften.

– Viljen er der, men kjernen i problemet er jo at garnet vårt blir for dyrt med de produksjonskostnadene vi har i dag, sier Knutsen.

Lars Mathiesen tror Knutsen og co. gjør lurt i å videreføre produksjonen på Dale.

– Når bedrifter prøver på slike løsninger som dette, i stedet for å bare legge ned, er det ofte fordi de innser at det er en betydelig PR-verdi i å ha arbeidsplassene i Norge. Lokal produksjon gir mye goodwill i det norske markedet, sier NHH-professoren.