Hopp til innhold

– Oppdretterne er rasende forbanna

– Vi har sendt ut informasjon flere ganger, men så kommer det bare kritikk.

Øyvind André Haram

ROSER SPORTSFISKERNE: – Den innsatsen sportsfiskerne har gjort i Hordaland, har vært fantastisk, sier Øyvind André Haram i FHL.

Foto: Siv Dolmen / FHL

Askøy jeger- og fiskerforening melder om store mengder rømt regnbueørret rundt øyen, og mener oppdretterne burde ryddet opp.

LES MER: – Villfisken er helt forduftet

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) sier oppdrettsselskapene har hatt god dialog med Fiskeridirektoratet etter at hundretusenvis av fisk rømte under ekstremværet «Nina».

Det skal ikke være tvil om at vi gjør det vi kan for å begrense rømninger.

Øyvind André Haram i FHL

– Det er iverksatt planer for gjenfiske, i tråd med regelverket. Det er også satt opp seks-syv gjenfangstmottak i Hordaland, sier informasjonssjef Øyvind André Haram.

– Gjør en fantastisk innsats

Han understreker at de er avhengig av hjelp fra sportsfiskerne i situasjoner med store rømninger.

Folk på dugnad

DUGNAD: Mange møtte søndag opp på fiskedugnad på Askøy.

Foto: Privat

– Lokale sportsfiskere er den beste ressursen vi kan bruke for å få opp denne fisken. Det er de som vet hvilke redskap som må brukes for å unngå å skade annen type fisk, sier Haram.

Når NRK forteller ham om dugnaden på Askøy, svarer han med å rose initiativtakerne.

– Den innsatsen sportsfiskerne har gjort i Hordaland, har vært fantastisk. De fortjener absolutt skryt, sier Haram.

– Oppdretterne er rasende forbanna

FHL mener de har lagt gode nok planer for gjenfangst etter rømningene, men at dette ikke har kommet godt nok frem.

– Vi har sendt ut informasjon flere ganger, men så er det bare kritikken som kommer ut i media. Oppdretterne er rasende forbanna på media, spesielt i Hordaland, sier han.

FHL vil nå finne ut om «Nina» rammet på en spesiell måte, siden rømningstallene ble så høye.

– Det vil nok bli en del spørsmål om utstyret. Men når kjettinger som er sertifisert til å tåle 70 tonn, ryker ved belastning på 30 tonn, så er det jo ikke oppdretteren sin feil, sier Haram.

I Nordhordland har mange funnet fram alt av fiskeutstyr. Folk vil hjelpe til med å fange forsvunnet oppdretts-fisk etter stormen Nina. 
Situasjonen med store mengder rømt fisk, er alvorligere enn først antatt, sier eksperter.

GJENFISKE: Fiskere i Hordaland prøver å fiske opp så mye som mulig av det som for mange virker som en uendelig strøm av oppdrettsfisk.

– Mye oppstyr ved rømninger

Han forteller om oppdrettere som nærmest med livet som innsats gjorde det de kunne for å hindre skader på anleggene under «Nina».

– En fortalte at han så en flytebrygge komme flygende, før den drev i stor fart inn mot anlegget hans. Han var livredd, men valgte å ta seg ned til anlegget fordi det blir så mye oppstyr ved rømninger, sier Haram.

Han påpeker at oppdrettsselskapene de siste fire årene har betalt ut 30 millioner kroner for å fiske ut rømt oppdrettsfisk fra elver.

– Vi kan helt sikkert lære og bli enda bedre, men det skal ikke være tvil om at vi gjør det vi kan for å begrense rømninger, sier Haram.

LES OGSÅ: – Slike lakserømminger skal ikke skje