Hopp til innhold

– Legg ut navn på sexkundene

Tidligere prostituerte Rachel Moran kjemper for å få hjemlandet til å adoptere de nordiske sexkjøplovene. Hun mener likevel at norske sexkunder bør skremmes med enda strengere straffer.

Rachel Moran

JOBBET SYV ÅR SOM PROSTITUERT: Rachel Moran besøker denne uken både Bergen og Oslo for å fortelle om sine opplevelser som prostituert i Dublin.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

I dag risikerer norske sexkunder bøter på femsifrede beløp dersom de blir tatt i å kjøpe seksuelle tjenester. Irske Rachel Moran, som solgte sex i Dublin fra hun var 14 år gammel, mener det ikke er avskrekkende nok.

Rachel Moran

AKTUELL MED BOK: Rachel Moran solgte sex fra hun var 14 år gammel. I boken forteller hun om en rekke skrekkopplevelser.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Hun ber om at loven blir skjerpet når Justisdepartementet nå skal evaluere sexkjøpsloven.

– Navnene deres bør offentliggjøres. Jeg ser ikke problemet. Hvis folk ikke har noe å skamme seg over, hvorfor skulle de være redde? spør hun.

LES OGSÅ: «Bunny» selger sex til nordmenn | Politidistriktene prioriterer håndheving av sexkjøpsloven ulikt | Dobbelt så mange prostituerte som før sexkjøpsloven kom

– «The happy hooker» fins ikke

Moran besøkte i går Bergen og kommer kl. 19 i dag til Litteraturhuset i Oslo for å debattere rundt sin egen bok «Paid for: My journey through prostitution», som handler om hennes syv år som prostituert.

Der gjør hun sitt ytterste for å avlive myten om «the happy hooker».

– Når jeg hører om kvinner som sier de er tilfredse og lykkelige som prostituerte, og at de finner det seksuelt frigjørende, da spør jeg: Hvor var de da jeg jobbet på gaten?

Norsk prostituert stod fram

Hun reagerer sterkt på uttalelsene fra prostituerte Hege Grostad, som i VG i mai tok til orde for å avkriminalisere sexkjøp. 27-åringen fra Trondheim selger sex for å finansiere studiene og sa i VG-intervjuet at hun liker jobben sin.

I et intervju med NRKs «Ukeslutt» sa Grostad at sexkjøpsloven gjør arbeidsdagen vanskeligere for sexarbeidere i Norge.

– Jobben blir farligere når kjøp er kriminalisert og vi til og med har et lovverk som frarøver oss muligheten til å ha en trygg arbeidshverdag, sa 27-åringen.

Stripper Hege Grostad i Oslo sentrum

VIL FJERNE LOVEN: Hege Grostad selger sex og liker jobben sin.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Mener loven gjør hverdagen tryggere

Rachel Moran mener sexkjøp ikke er noe annet enn ren utnyttelse av desperate kvinner. Derfor støtter hun den norske sexkjøpsloven, som ble innført i 2009, som kriminaliserer kjøp av sex.

Sverige har hatt en tilsvarende lov i elleve år, og Moran mener i motsetning til Grostad at resultatene har vært svært viktige for tryggheten til kvinner som selger sex.

– Det har ført til langt mindre vold og overgrep. Prostituerte kvinner kan nå gå til politiet for å få hjelp, sier Moran.

Utekontakten: – Sexmarkedet har endret seg

Leder for Utekontakten i Bergen, Marit Grung, bekrefter at situasjonen på sexmarkedet i byen har forandret seg veldig de siste årene, men sier hun er usikker på i hvor stor grad loven har påvirket utviklingen.

– Det vi kan si, er at graden av menneskehandel har økt, på grunn av at landegrensene er blitt åpnet. For hvert land som er blitt åpnet opp gjennom Schengen-avtalen, har vi fått inn nye grupper med kvinner som prostituerer seg, sier hun.

Prosenteret anslår at det i dag fins over tre tusen kvinner som selger sex i Norge. I 2012 ble 368 personer tatt av politiet og bøtelagt for kjøp av sex.

LES OGSÅ: Tre av fire sexkunder tas utenfor Oslo | Hoteller samarbeider for å stoppe sexsalg