Hopp til innhold

– Kioskene ødelegger mangfoldet

Kiosk-kjedene Narvesen, 7-Eleven og Deli De Luca bygger kiosker vegg i vegg og nærmest på hvert gatehjørne. – Dette truer mangfoldet i sentrum, sier byrådslederen i Bergen.

Deli De Luca og 7-Eleven vegg i vegg

VEGG I VEGG: I mange norske byer ligger kioskene rett ved siden av hverandre, selv om du får kjøpt mye av det samme hos dem begge.

Foto: Jon Bolstad / NRK

I januar åpnet Deli De Luca sin fjerde filial i Bergen sentrum, i de gamle lokalene til ærverdige Fana Sparebank like ved Fisketorget. Kiosken ligger vegg i vegg med 7-Eleven på Vågsallmenningen og kun et steinkast unna 7-Elevens butikk mellom utestedene på Torget.

Harald Victor Hove

TRUER MANGFOLDET: Harald Victor Hove (H) mener de mange kioskene truer mangfoldet som Bergen sentrum har vært kjent for.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Dette er blitt ganske vanlig mange steder i landet, men fungerende byrådsleder i Bergen, Harald Victor Hove (H), liker ikke at de forholdsvis like kioskene legger beslag på så mange attraktive forretningslokaler i bykjernen.

Han mener en del av utfordringen er at Bergen har et veldig lite og kompakt sentrum.

– Når det vokser frem veldig mange kiosker her, ser man det veldig tydelig. Samtidig er det et tegn på at folks handlevaner endrer seg. Disse vokser fordi vi velger det, sier den fungerende byrådslederen.

– Forbrukerne har et ansvar

Hove mener disse handlevanene truer et mangfold som Bergen sentrum har vært kjent for.

– Vi har et ansvar som forbrukere for å velge alternativer, sier Hove.

På gaten i Bergen uttrykker mange skepsis til den høye kiosk-konsentrasjonen. Selv om en rekke gir uttrykk for at de setter pris på lange åpningstider, etterlyser folk større variasjon i tilbudet.

Mange setter pris på kveldsåpne kiosker, men etterlyser større variasjon.

VIL HA MER VARIASJON: Bergenserne setter pris på døgnåpne kiosker, men kunne tenke seg et litt mer variert tilbud.

Har øynene åpne

Den norske kioskkjeden Deli De Luca, som i år feirer tiårsjubileum, har stått for den siste veksten. Kiosken på Torget er den fjerde i bykjernen. En femte kiosk, nær 7-Eleven ved Støletorget, forsvant etter kort tid.

– Vi har ikke konkrete planer om flere kiosker, men vi har alltid øynene åpne for gode og gunstige lokaler. Det kommer veldig an på hva som blir ledig. Kommer vi over en beliggenhet på et knutepunkt, eller ser at det kan bli det, er det absolutt interessant, sier kommunikasjonsrådgiver i Norgesgruppen, Janne Ringnes Nordgaard.

Opphopningen av kiosker vil bli tema i den strategiske sentrumsplanen som ifølge Hove vil bli lagt frem for byrådet rett over nyttår.

– Folk flyttet fra sentrum

Det er ikke bare i Bergen kioskene popper opp i hopetall. Michael Hagerberg, amanuensis ved Norges Handelshøyskole, sier de ser det samme i flere andre norske byer. Han mener årsaken er at folk har flyttet fra bykjernen.

I Bergen sentrum bodde rundt 70 prosent av Bergens befolkning like rundt og i bykjernen like etter krigen. Butikkene lå tett i tett, og folk gikk fra butikk til butikk og handlet.

– I dag bor under ti prosent av Bergens befolkning ved bykjernen, de fleste har flyttet ut til forsteder som Arna, laksevåg, Åsane og Fana. Og disse reiser ikke lenger inn til byen og handler, de handler på kjøpesentre der de bor, sier Hagerberg.

– Det samme har skjedd i byer som Ålesund, Haugesund og Trondheim, sier han.

– Bedre tilgjengelighet

Han forklarer at det ikke er kioskene sin skyld at det har blitt slik, men at det er en konsekvens av at butikkene flyttet ut, og det da ble ledige lokaler.

– Kioskene var de beste leietakerne utleierne av lokalene kunne finne, sier han.

Hagerberg mener man må øke tilgjengeligheten for å få folk tilbake til bykjernen.

– Man hadde en idé om at bare man ble kvitt bilene i sentrum, ville folk strømme tilbake til bykjernen. Men jeg tror at dersom man stenger folk med bil ute av sentrum, så vil sentrumshandelen miste grunnlaget sitt, mener han.

Kiosker i Bergen sentrum

Kart over kioskene som ligger i Begren sentrum.

Foto: Google Maps