Hopp til innhold

– Hun tar milliarder fra kommunene og gir dem til staten

Forslaget om å fjerne lokal eiendomsskatt for industrianlegg og kraftlinjer vil slå dramatisk ut på en rekke norske kommunebudsjetter. De store norske statseide selskapene kan imidlertid gni seg i hendene.

Siv Jensen Mongstad

100 MILLIONER: Siv Jensens departement foreslår å fjerne den lokale eiendomsskatten. For Lindås betyr det bortfall av 100 millioner kroner i årlige inntekter fra Statoil Mongstad.

Foto: Scanpix

– Dette er en gedigen overføring fra kommunene til staten. De store statsbedriftene; Statnett, Statkraft, Statoil, vil tjene store beløp, sier stortingsrepresentant Odd Omland (Ap).

Odd Omland

KRITISK: Stortingsrepresentant Odd Omland (Ap).

Foto: NRK

Ordførere i en rekke norske kommuner raser mot regjeringen og finansdepartementet etter forslaget om å fjerne den lokale eiendomsskatten på industrianlegg og kraftlinjer.

LES MER: Kommuner i harnisk - flere kan miste over 100 millioner kroner årlig

Blir forslaget vedtatt, må for eksempel en kommune som Øygarden vinke farvel til rundt 40 millioner kroner i årlige skatteinntekter fra petroleums- og gassindustrien.

– Vi hadde aldri gitt fra oss så mye areal om det ikke hadde vært for skatteinntektene, sier ordfører Åse Gunn Hagebø (Ap).

– Staten vil tjene mer enn én milliard i året

Over 300 kommuner blir rammet, og totalbeløpet summerer seg trolig til nærmere to milliarder kroner i året.

LES OGSÅ: Her kan kommunen miste 140 millioner

Helga Pedersen

KRITISK: Nestleder i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Helga Pedersen (Ap).

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Av disse vil staten selv få en stor del av kaken gjennom de store statseide selskapene, sier kritikerne av forslaget.

– Grovt anslått kan man regne med at staten vil tjene mer enn én milliard kroner i året på dette, sier advokat Caroline Lund.

Tjener penger på flere måter

Lund er sekretær for flere nettverk av vertskommuner for ulike industrier. Hun mener staten kan tjene på forslaget ikke bare ved skattefjerningen, men på tre forskjellige måter, ved at:

  • De statlige selskapene slipper lokal eiendomsskatt, og at det dermed kan hentes ut mer utbytte.
  • Selskapene betaler mer i selskapsskatt til staten. I dag får de nemlig fradrag for den lokale eiendomsskatten, noe som utgjør 300 millioner kroner i året.
  • Den statlige særskatten for oljeinstallasjoner økes.

Finansdepartementet har foreløpig ikke kommentert kritikken mot forslaget, som er på høring til 18. september.

– Urimelig at vi i kommunene ikke får noen ting

Statoil Mongstad bidrar i dag med rundt 100 millioner kroner årlig til kommunekassen i Lindås, ifølge KrF-ordfører Astrid Aarhus Byrknes.

Ordfører i Lindås Astrid Aarhus Byrknes

KRITISK: Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF).

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Det er faktisk urimelig at staten sine store selskaper vil være vinnerne ved å få store skatteletter, mens vi i kommunene ikke vil få noen ting for å være med å tilrettelegge for industrien, mener hun.

LES OGSÅ: – Tror ingen vil godta dette uten videre

Nestleder i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, Helga Pedersen (Ap), tror ikke fjerningen av den lokale eiendomsskatten først og fremst vil hjelpe de små og mellomstore bedriftene.

– Dette er noe de store aktørene i norsk næringsliv, flere av dem statseide, vil ha gevinst av. Og da tenker jeg at det er med på å undergrave argumentasjonen bak forslaget, sier Pedersen.