Hopp til innhold

– Granskingen av Skånevik-dykket var en vits

Sekretæren for utvalget som gransket dødsdykket i Skåneviksfjorden, sier de aldri ettergikk Arbeidstilsynet. – Det var vanlig med klipp og lim fra forskjellige rapporter, sier Rune Olav Horstad.

Skåneviksfjorden i 1978

GIKK GALT: Under et forsøksdykk i Skånevikfjorden i 1978 gikk det galt. En amerikansk dykker omkom, men likevel ble dykket kalt en suksess av norske myndigheter. Tidligere sekretær for utvalget som gransket ulykken sier de gransket ingenting. – Det var en vits, sier Rune Olav Horstad.

Foto: Arkiv

I Brennpunkt-dokumentaren «Det dypeste dykket» kom det frem at utvalget feilsiterte eksperter og tilla dem meninger de faktisk ikke hadde, da de gransket dødsulykken under forsøksdykket i Skånevikfjorden i 1978.

Granskingen konkluderte med at Arbeidstilsynets etterforskning hadde vært god nok, og at dødsfallet under forsøket for å krysse Norskerenna skyldtes selvforskyldt CO₂ forgiftning.

– Jeg var sekretær for utvalget, og tror jeg kan ha hentet disse setningene fra ulike fagpersoner og rapporter internt i Arbeidstilsynet. Det var slik vi jobbet, sier Rune Olav Horstad.

Sitatene fra Arbeidstilsynets dokumenter ble i sluttrapporten tillagt to leger, som aldri hadde ment det de ble sitert på. Horstad kan ikke forklare hvordan dette skjedde. Hans rolle var å forberede saken for granskingsutvalgets medlemmer.

Rune Olav Horstad

Tidligere sekretær for utvalget, Rune Olav Horstad, sier granskingen av Skånevik-ulykken var en vits.

Foto: NRK

Klipp og lim og ingen gransking

Utvalget sitt mandat var å granske Arbeidstilsynets etterforskning av dødsulykker, men sekretæren i utvalget sier de gransket ingenting.

– Det var vanlig med klipp og lim fra forskjellige rapporter fra ulike avdelinger i tilsynet, uten at det ble gjort en innsats for å faktisk ettergå Arbeidstilsynet, sier han.

Utvalget ble bedt om å granske Skåneviksulykken særskilt, etter krav fra kommunalminister, Arne Nilsen i Stortinget i 1979.

– Jeg husker at jeg tenkte at det var en vits. Utvalget hadde ingen funksjon, sier Horstad.

– Historien må bli rett

Tidligere dykker Jan Christian Warloe krever nå at arbeidsminister Robert Eriksson rydder opp. På vegne av Offshoredykkerunionen (ODU) skriver han nå brev, og krever at historien blir rettet.

– Myndighetene kan ikke være bekjent av at en granskingsrapport med feil blir stående til evig tid, sier Warloe.

Arbeidsminister Robert Eriksson sa etter Brennpunkt-programmet at departementet anser seg ferdig med dykkersakene, og at Nordsjødykkerne har fått et rimelig oppgjør.

Konklusjonen fra ettergranskingsutvalget er endret

Konklusjonen fra ettergranskingsutvalget ble endret.

Foto: Skjermdump fra Ettergranskingsutvalgets rapport

Feil må rettes opp

– Dette er ikke en sak som handler om erstatninger til dykkere, det handler om å rette opp en feil dødsårsak, og en offisiell granskingsrapport som er manipulert, sier Warloe.

Også tidligere statsadvokat i Hordaland, Svein Simonnæs, har reagert på Arbeidstilsynets etterforskning etter Brennpunkt-programmet om Skåneviksdykket, og sier han ikke ville ha henlagt saken dersom han hadde fått all informasjon.

Nordsjødykker og fagforeningsmann Jan Christian Warloe er fortvilet over hvor dårlig dødsulykken ble etterforsket. Foto: Christian Kråkenes.

Tidligere dykker Jan Christian Warloe fortviler over dårlig etterforsking.

Kan gjelde flere saker

– Vi må sikre oss at ikke flere ulykker er gransket like dårlig, sier dykker Jan Christian Warloe.

Han kjenner til flere dødsulykker i Nordsjøen der dykkere frykter at etterforskningen var for dårlig. Ettergranskingsutvalget skulle vurdere Arbeidstilsynets etterforskning av alle dødsulykker, men sekretær Rune Olav Horstad bekrefter i dag at det ikke ble foretatt en reell gransking av saker i utvalget.

Skåneviksforsøket i 1978 skulle bevise at rørledninger kunne repareres i bunn av Norskerenna.

Det ble kalt en suksess, og førte til at Norge fikk olje og gass i land. Men i virkeligheten gikk alt galt under forsøksdykket.

Sesongpremiere! I en norsk fjord skulle amerikanerne gjøre det dypeste arbeidsdykket noensinne. Et dykk som skulle sikre Norges fremtid som oljenasjon. Noe gikk fryktelig galt, men myndighetene konkluderte med at det var en suksess. Hvordan var det mulig? Og hva har det gjort med de som levde videre?

Se Brennpunkt-dokumentaren «Det dypeste dykket»