Hopp til innhold

– Moland og French brukt i et politisk spill

BERGEN (NRK): Kongolesisk politiker med kontroversielle uttalelser under besøk i Norge. Nå vil han ha hjelp av norske myndigheter for å få regimeskifte i Kongo.

Emmanuel Illunga

VIL GJENÅPNE: Emmanuel Illunga mener selv han er en presidentkandidat før neste valg i Kongo. Han sier saken til de to nordmennene har vært elendig behandlet av myndighetene i hjemlandet.

Foto: Riyas Babu / NRK

– Saken til Joshua French og Tjostolv Moland vil bli åpnet på nytt og vi skal starte en ny etterforskning hvis jeg blir valgt.

Det sa den kongolesiske politikeren Emmanuel Ilunga da han nylig gjestet Norge. På et hotell i Bergen var et hundretalls kongolesere samlet for å lytte til politikeren som lanserer seg som en presidentkandidat til det neste valget i Kongo.

– Brukt for å avlede oppmerksomhet

Illunga er leder av partiet l’ARP, et voksende kongolesisk opposisjonsparti. Han kom med de kontroversielle uttalelsene i Bergen, som en del av en turné der han besøker utflyttede kongolesere i Europa.

I en pause tok han en prat med NRK. Illunga mener saken til de to nordmennene er del av et politisk spill i Kongo, og sier saken ble etterforsket og brukt for å avlede internasjonal oppmerksomhet fra andre forhold i Kongo.

– EU satte mye press på de kongolesiske myndighetene på grunn av interne konflikter og brudd på menneskerettigheter da saken til Moland og French kom opp. Da brukte myndighetene denne saken til å flytte søkelyset, sier Illunga.

French og Moland har blitt dømt for drap, drapsforsøk, konspirasjon, væpnet ran og spionasje. I august i fjor ble Moland funnet død på cellen sin, et dødsfall French i år ble dømt for.

Forrige uke sa Frenchs advokat at det bare er tidsspørsmål før French ikke klarer mer av tilværelsen i fengselet.

– Saken må undersøkes med Norge

Illunga sier at han ikke mener det ble gjennomført en rettferdig etterforskning mot de to nordmennene.

– Kongo er under et diktatur, og hva slags rettferdighet kan du forvente fra en diktator? Saken må undersøkes i et fullt samarbeid med Norge.

Norge har hele tiden fordømt og tilbakevist påstandene fra kongolesiske myndigheter om at nordmennene drev spionasje på vegne av Norge. Kongo har likevel straffeforfulgt de to nordmennene, og saken har skapt et anstrengt forhold mellom Norge og Kongo.

– Saken ble ikke håndtert på en profesjonell måte. Det har vært gjennomført på en manipulerende måte som passer de politiske interessene til regimet.

I Bergen var en kongressal fylt til randen av kongolesere som ville lytte til mannen som selv mener han er en høyaktuell presidentkandidat fra opposisjonen.

Joshua French

DØMT IGJEN: Joshua French ble i år dømt på ny i Kongo – denne gang for drapet på cellekamerat Tjostolv Moland. Saken har pågått siden 2009.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

«Valgkamp» i Norge

Politikeren brukte anledningen til å be om støtte fra Norge.

– Norge er et flott land og vi trenger hjelp av dere til gjenoppbygge landet vårt. Vi prøver å samle alle opposisjonspartiene og kjempe i valget.

– Jeg er her for å møtte kongolesere i utlandet, og de har en viktig rolle å spille for å bygge landet vårt opp på ny. Turen til Norge er en del av min valgkamp, sier Illunga til NRK.

Kongo skal velge ny president i 2016.

Kongo-ekspert: Ikke hørt om

Morten Bøås, seniorforsker ved NUPI

SKEPTISK: – Jeg tror ikke noen ville snakket om Moland og French i en valgkamp i Kongo, sier Morten Bøås i NUPI.

Foto: NRK

Kongo-ekspert ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Morten Bøås, har ikke veldig tro på Illungas påvirkningskraft i hjemlandet. Han har aldri hørt om han som presidentkandidat.

– Det er ofte en god del politikere som stiller som kandidater, og bare to eller tre gjør seg gjeldende i valget. De trenger penger og en omfattende partiorganisasjon.

At en politiker som Illunga skulle vinne et valg i Kongo etter å ha snakket for gjenåpning av French-saken, tviler Bøås sterkt på.

– Jeg tror ikke noen ville snakket om Moland og French i valgkampen før valget. Du vinner ikke stemmer i Kongo på denne saken. Han vil nok ikke gjenta det han har sagt i Norge i hjemlandet hvis han vil vinne valget.

French-advokat: – Fint å høre

Hans Marius Graasvold

TAKKER: Hans Marius Graasvold, Joshua Frenchs advokat, sier støtten fra Illunga er hyggelig.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Joshua French sin norske advokat Hans Marius Graasvold er avventende til utspillet fra den kongolesiske advokaten.

– Det er selvfølgelig fint at det finnes Kongo-politikere som støtter vårt syn. Hvis han mener at resultatet i den siste saken ikke gikk som det burde, så er jeg også enig med det, sier Graasvold til NRK.

Også for Graasvold er Illunga en ukjent politiker.

– Men det er ikke første gang vi hører det fra kongolesisk hold. Det er jo i det hele tatt slik at mange på kongolesisk side sier det samme som oss: At den er helt er på viddene og at den burde vært løst for lengst.

NRK har vært i kontakt med den kongolesiske ambassaden i Sverige. De opplyser at de ikke kommenterer Moland og French sin sak utover det Kongos myndigheter gjør. De vil heller ikke kommentere en enkeltpolitiker som Illunga sine uttalelser.