Hopp til innhold

Hildes mor: – Folk synes det er sterkt å lese

Foreldrene til Hilde Silden Johannessen, som mistet livet under psykiatrisk behandling, har fått mange positive reaksjoner etter at de sto frem med historien om Hilde. – Fantastisk at de ønsker å stå frem, sier pårørendeleder.

Hilde Silden Johannessen / Familien på graven

TØFF DAG: Onsdag ville Hilde Silden Johannessen fylt 20 år. På dagen la familien ned røde roser på graven. Bildet er fra NRKs tidligere møte med familien.

Foto: Privat / Simen Sundfjord Otterlei (NRK)

Onsdag fortalte NRK om Hilde Silden Johannessen, som 19 år gammel tok sitt eget liv mens hun var innlagt til psykiatrisk behandling på Sandviken sykehus i Bergen.

Saken har vært NRKs mest leste det siste døgnet, blant annet etter å ha blitt mye delt i sosiale medier.

Dagen ble naturlig nok spesiell for Hildes familie, som fortalte om de vanskelige årene mens Hilde var syk.

– Det var en veldig spesiell dag, både på grunn av Jørgen sin bursdag, og saken, sier Randi Elice Johannessen.

– Det har vært tøft

Hildes tvillingbror Jørgen fylte 20 år onsdag. Grunnet det som skjedde med søsteren 18. august i fjor, hadde han ikke planlagt noen bursdagsfeiring.

Folk sier de synes det er flott at vi stiller opp, og synes det er sterkt å lese.

Randi Elice Johannessen

– Vi hadde en kake, men det var bare vi som var her. Han ønsket ikke noe besøk. Så var vi på graven til Hilde og la ned røde roser, forteller moren.

Hun har fått mange reaksjoner fra folk som har lest om foreldrenes redsel for at datteren skulle dø og det som skjedde da Hilde mistet livet som 19-åring 18. august i fjor.

– Det har vært tøft, men vi var jo forberedt. Jeg ser at det er veldig mange som har delt det på Facebook, og at det skrives mye om det. Folk sier de synes det er flott at vi stiller opp, og synes det er sterkt å lese, forteller Randi.

– Fantastisk at de står frem

Anne-Grethe Terjesen

STØTTER PÅRØRENDE: – Vi mottar daglig telefoner fra pårørende som sliter, sier Anne-Grethe Terjesen, leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.

Via Facebook har hun også kommet i kontakt med folk andre steder i landet som har hatt lignende opplevelser.

Det er viktig, mener Anne-Grethe Terjesen, leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse.

– Jeg vil anbefale dem å søke støtte i etterlatteorganisasjoner, og snakke med folk som har opplevd det samme. Det er dessverre altfor mange, og det er mange som sitter alene, sier Terjesen.

Hun roser familien for å stå frem med sin historie.

– Det er utrolig fantastisk at de ønsker å stå frem. Jeg kan nesten ikke skjønne at de orker, sier Terjesen.

– Oppfølgingen av pårørende er for dårlig

Etter å ha lest historien om Hilde, sitter hun igjen med inntrykk av at foreldrene ikke har fått nok hjelp og støtte mens de levde med sin psykisk syke datter.

Tenk å gå i så mange år og frykte at det beste du har i livet skal ta livet av seg.

Anne-Grethe Terjesen, leder i Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse

– Den påkjenningen det er å vite at barnet ditt kan dø, den er så stor at også pårørende kan bli syke. De lever jo hver dag med konstant angst, og trenger støtte og avlasting. Her virker det som de ikke har fått et godt nok tilbud, sier Terjesen.

Som leder i pårørendeorganisasjonen mener hun spesialisthelsetjenesten generelt ikke klarer å følge opp de pårørende innen psykiatrien på en tilfredsstillende måte.

– De er lovpålagt å gi pårørende informasjon, men det er et gjennomgående stort problem at de er for dårlige på oppfølging. Dermed faller mye på frivillige organisasjoner som oss, sier Terjesen.

Hun tror taushetsplikten, som overlegen ved Hildes avdeling også refererer til, skremmer helsepersonell fra å holde tilstrekkelig kontakt med pårørende.

– Historier som denne er dessverre ikke unike. Derfor er det kjempeviktig at de står frem, det er akkurat det vi trenger for å få en diskusjon rundt oppfølging av pårørende. Tenk å gå i så mange år og frykte at det beste du har i livet skal ta livet av seg, sier Terjesen.