Hopp til innhold

– Bergenspolitikken er en nasjonal vits

Stortingsrepresentant Jette Christensen anklager politikerne i Bergen for en «ekstremvulgær» oppførsel som kan være skadelig for byen. – Det er på tide å ta det alvorlig, sier hun.

Jette Christensen

KALLER BERGENSPOLITIKKEN EN VITS: Stortingsrepresentanten Jette F. Christensen, her flankert av Ap-kollegaene Karianne O. Tung (t.v.) og Lene Vågslid på Stortinget, går hardt ut mot byrådet i Bergen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Valglogo

– At bergenspolitikken er blitt en nasjonal vits, er ikke en subjektiv mening. Det er en objektiv sannhet. Det er absolutt ingen ting byrådet i Bergen gjør som overrasker lenger, sier Jette Christensen (Ap).

Om det ble laget film om Høyre-byrådet, ville den virket for overdrevet til å være troverdig.

Jette Christensen på sin Facebook-profil

Bergenspolitikeren representerer Hordaland på Stortinget og er medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Christensen henviser til VGs sak i helgen om at hjembyen Bergen har blitt statsminister Erna Solbergs «verste mareritt». Artikkelen omhandler rotet rundt valg av bybanetrasé gjennom Bergen sentrum. Christensen har delt artikkelen på sin Facebook-profil.

– Om det ble laget film om Høyre-byrådet, ville den virket for overdrevet til å være troverdig, skriver stortingspolitikeren, før hun i debatten som følger slår fast at «bergenspolitikken har blitt en nasjonal vits», noe hun mener Bergen ikke lenger kan være bekjent av.

Feiret skattefjerning – så ble den gjeninnført

I forbindelse med bybanesaken gikk én Frp- og én KrF-byråd av, før KrF til slutt forlot byrådet og etterlot Høyre og Frp i mindretall. Nylig ble Ragnhild Stolt-Nielsen (H) så godt som avskiltet som byrådsleder av egen nominasjonskomité, da seks av syv medlemmer stemte for rivalen Martin Smith-Sivertsen.

Jeg ser at det av og til kan gå i det ekstreme, men du verden så kjedelig det ville blitt uten.

Trude Drevland, ordfører i Bergen

Stolt-Nielsen kan komme til å trekke seg allerede i oktober. Uavhengig av om det skulle skje, er det liten tvil om at det har gått hett for seg på rådhuset siden byrådet ble dannet etter valget i 2011: Ett av tre partier er ute, og tilbake sitter kun tre av de syv medlemmene i byrådet som da ble innsatt.

Etter at samarbeidet slo sprekker, har KrF blant annet hjulpet opposisjonen til innføring av køprising i bomringen, mot Frp og Høyres vilje. I tillegg varslet finansbyråd Liv Røssland (Frp) nylig at byrådet var «tvunget» til å gjeninnføre eiendomsskatten, en sak Christensen mener symboliserer det som gjøres feil i Bergen.

«Ekstremvulgær» oppførsel

Gravstøtte eiendomsskatt Bergen

FEIRET MED GRAVSTØTTE: Huseiernes Landsforbund feiret fjerningen av eiendomsskatten i Bergen med gravstøtte og fyrverkeri. Ordfører Trude Drevland (H) var til stede på festen, der Jan Eggum underholdt skattemotstanderne.

Foto: Huseiernes Landsforbund

Eiendomsskatten ble tatt bort i 2012, noe som ble feiret med fyrverkeri, samt en symbolsk gravstøtte, skaffet til veie av Huseiernes Landsforbund. Men nå er den «forhatte» skatten altså tilbake.

– Det har vært en del «ekstremvulgær» oppførsel som ikke er forenlig med politikk. Man skyter opp fyrverkeri for å feire fjerningen av eiendomsskatten mens skolene forfaller, sier Christensen.

Hun mener også den politiske ledelsens engasjement ikke favner bredt nok, og peker spesielt på ordfører Trude Drevland, som senest i går kom i fokus da hun i sosiale medier fortvilte over Branns prestasjoner i Eliteserien i fotball.

– Det er greit at ordføreren heier på Brann. Men jeg hadde forventet at byrådet heiet like mye på barnefamiliene, næringslivet og rusmisbrukere, for eksempel.

– På tide å ta det alvorlig

– Du er med i «storbyutvalget» til Ap, som har et klart mål om å ta byrådsmakten i Bergen. Det er gjerne et motiv for å karakterisere byrådet som du gjør?

– Jeg karakteriserer ikke, jeg la bare ut en link til en sak. Det er ingenting nytt i den VG-saken, den føyer seg inn i en rekke ufrivillig morsomme saker om bergenspolitikken, sier Christensen.

Hun sier hun ikke ønsker å legge seg borti interne uenigheter i partiene i Bergen, men mener det er uheldig for byen at man «ikke klarer å bli enige om felles prioriteringer».

– Sett utenfra blir det ufrivillig morsomt, og det er på tide å ta det alvorlig. Jeg tror ikke det gagner Bergen i nasjonal sammenheng. Man bruker veldig mye tid og energi på ting som får oss til å fremstå på en annen måte enn vi bør, sier Christensen.

Ordføreren: – Jeg har fri to helger i året

Trude Drevland

VIL GI CHRISTENSEN LISTE: Ordfører i Bergen Trude Drevland sier hun har rundt 600 besøk til bergensere og bergensbedrifter årlig. – Per 1. april hadde jeg holdt 90 taler, sier Drevland etter å ha gjort et søk i arkivet.

Foto: Odd Arne Olderbakk/NRK

Byrådsleder Ragnhild Stolt-Nielsen hadde mandag ikke anledning til å kommentere kritikken fra stortingsrepresentanten. Ordfører Trude Drevland mener imidlertid Christensen «bommer kraftig» når hun kritiserer henne og byrådet for «begravelsen» av eiendomsskatten.

– Liv Røssland og jeg var der som gjester, og jeg hadde gått da Huseiernes Landsforbund valgte å sende opp fyrverkeri, sier Drevland.

Også påstandene om snevert engasjement vil hun ha seg frabedt.

– Hvis Jette Christensen ikke klarer å løfte blikket, så kan jeg godt gi henne en liste over alt jeg gjør. Jeg har fri to helger i året, og har rundt 600 besøk til blant annet barn, unge, organisasjoner, idrett og næringsliv årlig, så det går ikke an å si at jeg ikke bryr meg. Jeg er engasjert i alle bergensere og hele Bergen, sier Drevland.

– Men er du bekymret for at Christensen har et poeng når det gjelder resten av Norges syn på Bergen?

– Det er ikke noen hemmelighet at Bergen lenge har blitt sett på som annerledes enn Oslo. Vi har et engasjement som går fra A til Å, og stort eierskap til byen vår. Det er styrken til bergenserne og Bergen. Jeg ser at det av og til kan gå i det ekstreme, at det blåser litt stramt både i Arbeiderpartiet og Høyre, men du verden så kjedelig det ville blitt uten, sier Drevland.

– Skader ikke Bergen på noen måte

Peter Christian Frølich

«UGJENKJENNELIG BILDE»: Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich mener Bergens anseelse ikke skades av byrådsbråket.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Høyres bergensere på Stortinget er, ikke overraskende, også uenige med Christensen.

– Hun tar store ord i munnen, og prøver å tegne et ugjenkjennelig bilde av bergenspolitikken, i kjølvannet av et VG-oppslag der man maler med bred pensel. Noen ganger er det storm i kastene når saker i Bergen diskuteres, men det skader ikke på noen måte Bergens anseelse i nasjonal sammenheng, mener Peter Christian Frølich.

– Etter min mening tar Jette Christensen feil. At det er debatt om Bybanen er naturlig, for det er sterke følelser i Bergen uansett hva man vil endre på. Dessuten er politikken i Bergen i en særstilling, med to konkurrerende aviser og NRK og TV2 som er ganske tett på. Den politiske meningsbrytningen får en helt annen dekning enn i Oslo, der man egentlig ikke har en lokalavis, og i Trondheim og Stavanger, der man ikke har byråd, sier Erik Skutle.

– Det er i så fall en vits ingen ler av

Ifølge ham retter politikerne på Stortinget likevel ikke mer oppmerksomhet mot politikken i Bergen enn i andre byer.

Eirik Skutle

FRUSTRASJON: Stortingsrepresentant Erik Skutle tror Ap er frustrerte over å være langt unna makten i Bergen.

Foto: Høyre

– På Stortinget registrerer man at det er diskusjoner om Bybanen og andre ting, men bergenspolitikken er ikke et større tema enn lokalpolitikken andre steder.

– Så hvis bergenspolitikken er en vits, så er det en vits få har hørt?

– Ja, det er i så fall en vits få har hørt, og en vits ingen ler av. Jeg tror nok dette er et utslag av frustrasjon over at Ap og de rødgrønne virker så langt unna makten i Bergen, nå som både KrF og Venstre har signalisert at de ønsker å samarbeide med Høyre og Frp.

Skutle mener meningsmålingene er den beste indikatoren for å slå fast om bergenspolitikken er «en vits» eller ikke.

– Og der er det fortsatt solid borgerlig flertall. Jeg tror velgerne skjønner at man må ha takhøyde når saker i Bergen diskuteres.