Hopp til innhold

Skal ro, ro fra Nordkapp til Lindesnes

En av tre norske ungdommer driver med eventyrsport. – Vi blir mer og mer ekstreme, sier ekstremsportforsker.

Rolf Erik Poppe

TESTER KREFTER: Rolf Erik Poppe har krysset Norge på langs både til fots og på ski tidligere.

Foto: rodegned.no

Rolf Erik Poppe (31) fra Lier og Axel Bjørkelid (30) fra Bergen var på jakt etter en litt annerledes ferie. Nå skal de to ro Norge på langs i en 101 år gammel oselver.

– Vi var på jakt etter en aktivitetsferie og ville se Norge og hele kysten, sier Axel Bjørkelid. Poppe har tidligere krysset Norge på langs til fots og på ski.

Mens det for tretti år siden var vanlig å gå dagsturer til fots og på ski i fjellet, er friluftslivet nå i ferd med å bli mer og mer ekstremt.
– Nyere forskning viser at 36 prosent av norsk ungdom mellom 16 og 24 år driver med såkalt risikosport eller eventyrsport, sier høyskolelektor Tommy Langseth ved Høgskolen i Bø.

Langseth holder nå på med en doktorgrad hvor han ser nærmere på nettopp eventyrsport.
– Det handler om å gjøre presse grenser og gjøre ting som foreldrene ikke har gjort. Det kan for eksempel være fjellklatring, elvepadling og fallskjermhopping, sier Langseth.

Du kan følge ferden til Poppe og Bjørklid på nettsiden rodegned.no og på nrk.no de neste månedene. Har du tips til steder de bør besøke eller farer i havet de bør være oppmerksomme på? Send en e-post til vår NRK eller til flaskepost til eventyrerne.

Rolf Erik Poppe og Axel Bjørklid

TETT SAMMEN: - Vi må være runde i kantene og lære å gi og ta, sier Axel Bjørklid, t.h. Han og Rolf Erik Poppe skal være i samme båt i tre måneder.

Foto: rodegned.no

Norge på langs for tredje gang

– Vi vil bruke tre måneder og til sammen 680 000 åretak på turen, sier Bjørklid.

Onsdag denne uken flyr de nordover og satser på å få båten til Havøysund på torsdag. Derfra skal de ta de første åretakene på fredag eller lørdag.

Poppe har tidligere gått Norge på langs to ganger, en gang til fots og en gang på ski.
– Nå har jeg sett fjellene og alt det har å by på. Nå ser jeg også frem til å se kysten, sier han.

– Det er viktig å ta det den veien så vi får Golfstrømmen mot oss. Det er viktig å ha litt motstand, det må ikke bli for enkelt dette her, sier Poppe og ler.

– Skaper unik ro i sjelen

– Hvorfor legger dere ut på slike ekspedisjoner?

– Det er en stor trang etter eventyr, opplevelse og utfordring. Dette er opplevelser som planter seg dypt i kroppen og sjelen, og gir en sjelden ro det knapt går an å oppleve på annen måte. Det er noe med å være ute i så lang tid, som gjør at man får et helt annen perspektiv enn om man er ute en uke eller to, sier Poppe.

– Hva blir den største forskjellen på å gå Norge på langs og ro?

– Når man går, er det beina som er blitt utslitt. Nå kommer det til å være ryggen og armene som er utslitt.

Oppvokst i oselver

– De to skal reise med en oselver. Hvorfor den båten?
– Det var en kåring i fjor hvor oseleveren ble kåret til Norges nasjonalbåt. Jeg er oppvokst i en slik båt, har brukt mange somre og reist sammen med familien. Vi har reist i Hordaland og til Sunnfjord. Jeg vet det er en god, stabil og nydelig båt, sier Axel.

Oselveren er tidligere mye brukt til fiske på Vestlandet. De to tror båten skal klare seg f int. Se hva Oselvarlaget

– Når det gjelder de åpne havområdene må vi ligge og vente på bra vær, til det ser trygt ut. Det er litt uprøvd dette her, vi har ikke hatt så mange øvingsturer sammen, sier Bjørklid.

Ser etter tomme naust

De vil hoppe på land når de blir trøtte.
– I utgangspunktet vil vi sove i telt. Hvis vi ser et og annet tomt naust, så tar vi gjestfriheten på forhånd, sier Bjørklid.
– Hvordan er det med træl i hendene?
– Jeg har rukket å hugge litt ved og har trent en del, men det er ikke til å unngå at man kommer til å kjenne dettee rimelig fort. Det handler om å ta det med ro til å begynne med. Det er nok uungåelig at vi kommer til å merke det på hendene, sier Bjørklid

– Dere har med førstehjelpsutstyr?
– Det skorter ikke på compeed og den slags, sier Poppe.
– Det er jo en av grunnene til at vi har lyst til å gjøre dette her. Vi er lei av å ha datafingre. Vi har lyst til å gjøre noe med det, sier Bjørklid.

Har snille sjefer

Begge har søkt permisjon fra jobb.
– Det handler om å skaffe seg en jobb hvor man har hyggelig sjefer, som gladelig gir deg permisjon for å dra på turer som dette, sier Poppe.

De har ingen tekniske duppeditter med seg i båten, foruten nødvendig sikkerhetsutstyr.
– Dette blir båtens store reise og vår store reise, sier Poppe.
– Hva blir den største utfordringen?
– Å holde ut, få kroppen til å holde ut. En annen utfordring er været, sier Bjørklid.

– Å ro forbi de store havstrekkene som Nordkapp, Stad og Frohavet, blir en utfordring. Her er det viktig at været er på lag med oss, sier Poppe.

Ønsker råd fra folk underveis

– Hvordan har dere forberedt dere på været?

– Handler om å følge med på værmeldingen og lese seg opp på lokale strømmer. Fornuft og det å snakke med kjentfolk underveis, vil være viktig, sier Poppe.

Til nå har de bare vært sammen sammenhengende i tre dager.

– Vi må nok være fleksible og lytte til hverandre. Vi kommer nok til å lære mye av dette, sier Axel.
– Det gjelder nok å legge fra seg de mest skarpeste kantene, i stedet for å tenke på kortsiktig nytte for seg selv, sier Poppe.

Hva tenker du om at friluftslivet er blitt mer ekstremt? Har noen tips til roerne?