Arvid Mæland-1
Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Da cowboyen kom til bygda

VÅGÅ (NRK): Arvid Mæland kom fra en kjemperanch i USA til Vågå i Gudbrandsdalen med ville påfunn og store planer. Så ble det brått slutt.

17. mai 2013: Like bak skolekorpset i folketoget i Vågå kommer en lang, hvit, amerikansk bil. På panseret ligger en mann med cowboyhatt på hodet, ikledd en dress i det norske flaggets farger. Han kaster godterier til barna som står på fortauet.

Det er Arvid Mæland, den nye bonden på storgården Klones.

Forventningene var store da den breibeinte og utradisjonelle gründeren kom til Vågå samme vinter for å overta bygdas smykke Klones, den tidligere landbruksskolen som flere generasjoner gudbrandsdøler føler det som de eier en del av. Ordfører Iselin Jonassen uttalte at de hadde «skutt gullfuglen».

Rogalendingen med mange år bak seg i USA kom med vidløftige planer og fikk kjøpe eiendommen for en sum som lå langt under takst – selv om kommunen hadde andre bud som var høyere.

Februar 2016: Arvid Mæland selger gården i sinne.

I de tre årene som har gått siden han kom til bygda, har han vært i stadige krangler med både bygdefolk og kommunen. Den driftige og rastløse cowboyen har fått flere bøter fordi han har startet prosjekter uten myndighetenes godkjenning.

Da han ville starte asylmottak fikk han krav om å flomsikre en bekk til 10 millioner kroner.

– Da var jeg bare lei, sier Mæland.

Han la ut gården på Finn samme kveld.

Nå er den ærverdige gården solgt, og Mæland og kona flytter fra Gudbrandsdalen.

Hva gikk galt da denne Peer Gynt-figuren med cowboyhatt kom til Vågå?

– Jeg skulle hatt en egen dal, vet du. Da kunne jeg styre alt sjøl.

Arvid Mæland

Arvid Mæland-2

GÅR SINE EGNE VEIER: Arvid Mæland ville bli Norges største sauebonde med 2000 vinterfora sauer og bygde et utradisjonelt fjøs med strøm fra solceller.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

En stolt cowboy

Arvid Mæland tusler breibeint rundt i det svære fjøset han har bygget i dalsida ovenfor tunet på Klones.

Planen var å bygge Norges største sauefjøs med plass til 2000 sauer. Han kom nesten halvveis, til 1400 kvadratmeter og 650 sauer.

Nå gir han opp, og cowboyen flytter på seg igjen.

– Er du cowboy, så er du cowboy, sier han på brei jærbu-dialekt.

For enkelte er «cowboy» noe i nærheten av et skjellsord: En bråkjekk, enslig rytter som tar loven i egne hender og gjør som han vil – uten hensyn til andre. Slik er det ikke for Mæland.

– Cowboyen er sjøltenkende, ser litt større på ting og henger seg ikke opp i bagateller. Og han greier seg. Om det er ku han skal krangle med eller hva, så greier han seg, sier jærbuen og klør seg under hattebremmen.

Han har satt spor etter seg på mer enn en måte i Vågå. Hele dalsida, omtrent 2000 dekar, er ryddet for skog for å gi beite til alle sauene han skulle ha.

Arvid Mæland-3

VILLE BLI NORGES STØRSTE: Tallefjøset er bygd for 800-900 sauer. Byggetrinn to, som ville gjort han til Norges største sauebonde, kom han aldri igang med.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

En rastløs sjel

Han forteller at han samme ettermiddag skal nordover til Trøndelag en tur. Han skal selge en levende gris.

– Jeg har fått en jeg kjenner til å kjøre, han vet bare ikke at han skal ha med en gris i baksetet ennå, sier Mæland og humrer.

Han drar fram den ene historien mer utrolig enn den andre om alt han har drevet med i sitt 47 år lange liv, både mens han bodde på Jæren og i årene han var eier av en ranch i USA.

Han klarte å lure flere aviser til å tro at han hadde fanget en ulv med bare hendene på sætra i Vågå.

Arvid Mæland-4

MANGE JERN I ILDEN: Mælands telefonen ringer nærmest uavbrutt. «Eg trenge ein ny gard, veit du. Kjenne du til nokke?».

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

– Han er en eventyrer som prøver på vågale ting som de aller fleste ikke ville tørre. Han ser ikke problemer, bare muligheter, sier Cornelius Munkvik.

I 2014 ga Munkvik ut en biografi om Arvid Mæland, kalt «Cowboyen».

Da Mæland bygget opp en hytteby i Arkansas i USA, skulle alle gatene kalles opp etter norske konger. Bortsett fra hovedgata, som skulle hete Arvid Maeland Boulevard.

– Noen vil nok kalle det stormannsgalskap, men jeg tror det er mye humor i det, sier Munkvik.


Vågå-politikerne lot seg sjarmere

Det var et aksjeselskap med Vågå kommune som hovedeier som eide Klones før Arvid Mæland overtok.

Brev fra Mæland

HOWDY: Med dette brevet på en og en halv A4-side overbeviste Arvid Mæland Vågå-politikerne om at han var rett mann for Klones.

Taksten var på 13,5 millioner kroner. Kommunepolitikerne i Vågå valgte å selge til Mæland for 7,2 millioner kroner, til tross for at de hadde fått høyere bud og det var flere interessenter.

Forretningsmannen Morten Freberg fra Tønsberg bekrefter at han og hans nevø la inn et bud som lå 500.000 kroner over det Arvid Mæland ga.

– Jeg har ikke glemt Klones, nei. Det er en fantastisk plass. Vi ville drive det som en gård, og vi skulle fått til aktivitet der, sier Freberg.

En lokal gruppe som ville starte et senter for natur og kultur på Klones, ble heller ikke valgt.

– Vi solgte til Mæland fordi vi ville ha næringsutvikling og videreutvikle gårdsdrifta. Den gangen syntes vi det var spennende med de utviklingsmulighetene som Mæland så, sier ordfører Iselin Jonassen (Ap).

Iselin Jonassen

VALGTE COWBOYEN: Det kom inn flere bud på Klones, men ordfører Iselin Jonassen og politikerne i Vågå hadde mest tro på Arvid Mæland.

Foto: Terje Gording Hong / NRK

Ingen gullfugl

Det gikk ikke slik Vågå-politikerne ønsket. Etter bare tre år forsvinner Mæland fra bygda, etter å ha solgt gården til en langt høyere pris enn han selv betalte.

– Summen er betydelig høyere enn sju millioner, bekrefter Arvid Mæland.

Han vil ikke oppgi den nøyaktige salgssummen, og det vil heller ikke kjøperne, investorene Per Erik Lykstad og Bjønne Owren fra Gausdal.

– Mæland var først ikke interessert i å selge gårdsdelen, bare bygningene på tunet, så da måtte vi betale en sum han var fornøyd med, sier Lykstad.

Tidligere har Mæland solgt melkekvota på gården, ifølge ham selv til 1,7 millioner kroner. Men han har også investert, blant annet 3 millioner kroner i det nye sauefjøset.

Likevel: Trolig sitter Mæland igjen med en god slump med penger etter tre år på Klones.

I forbindelse med overtakelsen uttalte ordfører Jonassen til lokalavisa GD at personen var viktigere enn prisen, og at de aksepterte budet fordi de mente de hadde «skutt gullfuglen».

Ordføreren ler når hun blir påminnet dette.

– He-he, jeg tror ikke jeg skal kommentere det.

– Men var han en gullfugl?

– Ut fra planene som forelå, lagt fram av styret i aksjeselskapet, ville han utvikle gården slik vi ville. Så kan en i ettertid si at det er situasjoner på Klones som ikke har vært så heldige, sier ordføreren og viser blant annet til naturinngrepene som Mæland er blitt bøtelagt for.

Det er situasjoner på Klones som ikke har vært så heldige.

Iselin Jonassen, ordfører i Vågå

Arvid Mæland-14

PÅ SÆTRA: Her på Klonessætra, høyt over dalen, ville Mæland og kona bo. Men så kom et tilbud han ikke kunne si nei til.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Rasende på byråkratiet

Fire timer med en bulldoser kostet Mæland 120.000 kroner. Han ville lage setervei og gjorde det uten å søke tillatelse fra kommunen.

Mæland mente han ikke trengte å søke siden veien var ment som et råk til sauene. Han synes bota han fikk er uforholdsmessig høy.

– I Norge regulerer vi oss vekk og begrenser oss i alt vi gjør. I USA har du frihet til å bestemme over eget liv og egne ting.

Planene om et asylmottak for 150 personer ble stoppet av et kostbart krav om at han måtte sikre Klonesbekken mot ras og flom. Det til tross for at det er barnehage på tunet i dag. Mæland mener flomsikringen ville kostet 10 millioner kroner.

– Hvis de hadde villet ha asylmottak, hadde vi fått det til, sukker Mæland.

Det provoserer ordføreren:

– Det var tverrpolitisk positivitet til asylmottak, sier Iselin Jonassen.

– Så det var ikke motstand mot asylmottak som gjorde at kommunen stilte strenge krav til flomsikring?

– Ikke i det hele tatt.

Hun viser til at kravet ble utløst av at Mæland søkte om bruksendring.

Handler først, kikker i lommeboka senere

Betalingsproblemer og ubetalte regninger har forfulgt Mæland, også i Vågå.

– Han har ikke alltid hatt god kontroll på økonomien. Noen er sinte på Arvid Mæland. De mener de har tapt penger på å samarbeide med ham, sier biograf Cornelius Munkvik.

Arvid Mæland-10

VÆRT BLAKK OFTE: Mæland sier han ofte har vært uten penger, men hevder han alltid lander på beina.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Cowboyen sjøl legger ikke skjul på at økonomien hans har et visst ... cowboy-preg.

– Da jeg kjøpte Klones, visste jeg ikke om jeg hadde råd, jeg måtte skaffe penger etter hvert. Jeg tror alltid at det ordner seg, og det har det jo gjort, hevder han.

Flere vi har snakket med i Vågå hevder de har slitt med å få inn pengene sine fra Mæland.

– Det var et feilgrep å selge til han. Han har solgt melkekvota, hugget produktiv skog som ikke var ferdig til å hugges, og er svært treg til å betale for seg. Man oppfører seg ikke slik når man kommer til en bygd, sier en vagvær som ikke ønsker navnet sitt offentliggjort.

Mæland erkjenner at han har vært sein med å betale noen regninger.

– Jeg har slitt mange ganger for å komme i mål økonomisk, men jeg har aldri gått konkurs, hevder han.

Feider i bygda

Arvid Mæland vet godt at det fort blir mye prat i ei lita bygd om en person som skiller seg så mye ut som han.

– Alle føler de eier Klones. Det er mange meninger. Men jeg lar det ikke gå inn på meg, sier han.

– Har det vært en «kulturkræsj» mellom den brautende cowboyen og sindige gudbrandsdøler?

– Nei. Det er mange fantastiske folk i Vågå. Men det er en del av disse inngrodde folka. Jeg pleier å si at mange i bygdene burde fått flybilletter på blå resept. En som har sett litt av verden har bedre forutsetninger for å forstå verden enn en som har gått hjemme hele livet, sier jærbuen, som en gang drev eget reisebyrå.

Framtida

– Jeg må ha meg en ny gård, vet du. Må ha en ny gård.

Mæland sitter ved kjøkkenbordet på Klonessætra og sjekker Facebook. Han leser opp meldinger han har fått.

– Her er det en som skriver «vi trenger en fargerik jærbu-cowboy, kom hit», ler Mæland.

For han vil videre. Ny gård. Begynne på nytt en annet sted. Gjerne i Norge. Legger det bak seg og satser på ny. Satse stort igjen.

Jeg må ha meg en ny gård, vet du. Må ha en ny gård.

Arvid Mæland

– Det må være plass til minst 1000 sauer.

Mange i Vågå er spent på hva de nye eierne vil med landemerket Klones. Per Erik Lykstad og Bjønne Owren sier de ikke har bestemt seg for hva de vil gjøre med alle bygningene på gården, men varsler at de vil fullføre Mælands planer om å bygge Norges største sauefjøs.

Også ordføreren ser framover.

– Jeg tror meningene om det som har skjedd på Klones har vært delt i Vågå. Mange har hatt en mening fordi de har tilknytning til stedet fra det var skole der.

– Var det feil å selge til Mæland?

– Jeg ønsker å sette en strek og se framover nå. Nå ønsker vi de nye eierne velkommen, sier ordfører Iselin Jonassen.

Arvid Mæland-6

RIR IGJEN: Arvid Mæland sier snart farvel til Vågå, og er på let etter et nytt gårdsbruk. - Men først skal vi ha en skikkelig avskjedsfest, sier han.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK