Hopp til innhold

Vil rydde søppel i verdensrommet

Verdensrommet er i ferd med å bli fylt av søppel. Norske raketter kan løse problemet, men for å sikres kontrakter trengs statlig drahjelp.

Romsøppel

NORSK LØSNING? Raketter fra Raufoss kan løse søppelproblem i verdensrommet. Nå ber de staten hjelpe til for å sikre kontrakter.

Foto: EPFL/Swiss Space Center

Stolt viser han plansjer, bilder og egne reklamefilm fra teststasjonen av rakettmotorene som har fått Raufossbedriften NAMMO i verdenstoppen når det gjelder romfartsteknologi.

Onno Verberne forteller at forskerne nå utvikler løsninger som kan bidra til å rydde verdensrommet for søppel.

Visepresidenten i Nammo space and offshore ser muligheten for å vinne kontrakter som hver for seg kan gi en årlig omsetning på 100 millioner kroner og en dobling av dagens 25 ansatte. Han mener de ville stått sterkere med staten Norge i ryggen.

Viser en rakettmotor

Onno Verberne i Nammo Space and Offshore viser en rakettmotor som gjør at bedriften er i verdenstoppen når det gjelder romfartsteknologi.

Foto: Jorun Vang / NRK

Kollisjonsfare i rommet

I over 50 år har vi sendt satellitter til verdensrommet. Satellittene gir oss værrapporter, TV, telefon og forskning vi etter hvert er blitt avhengige av.

Men det vi har sendt opp, kommer ikke automatisk ned.

Det er i dag til sammen rundt 1500 aktive satellitter i rommet. Rundt disse er det rundt 2000 satellitter som ikke lenger er i funksjon, og mye annet søppel. Over 20 000 ulike objekter fyker rundt i rommet og blir et stadig større problem for satellittene som gjør jobben sin.

I 2009 kolliderte 2 satellitter og stadig oftere må den internasjonale romstasjonen forlate banen sin for å unngå en mulig kollisjon.

Norges første satellitt

– Dette er norsk romfartshistorie, sier Geir Hovmork ved Norsk Romsenter, og viser frem den første satellitten som Norge sendte ut i rommet for seks år siden.

Foto: Jorun Vang / NRK

Det utarbeides nå nye retningslinjer for land som skal sende raketter til verdensrommet, forteller Geir Hovmork ved Norsk Romsenter. De innebærer at land som sender noe opp, må sikre at satellitter som sendes ut, ikke blir et problem etter at de har gjort jobben.

Flaggskipet til Nammo Space er å levere rakettmotorer til Ariane 5-rakettene. Disse rakettene er lastetransport ut i verdensrommet.

Bedriften er nå involvert i flere strategier mot romsøppelet. Det mest ambisiøse er å forfølge større døde objekter, fange dem, endre banen eller dra dem ned i atmosfæren slik at de brenner opp.

Vil satse på romteknologi

Tore Hagebakken

Stortingspolitiker Tore Hagebakken (Ap) er en av flere politikere som vil ha mer satsing på romteknologi.

Foto: Stortinget

Flere stortingspolitikere tar nå initiativ til å satse mer på romteknologi.

I løpet av våren håper Tore Hagebakken fra Arbeiderpartiet at de skal ha et forslag klart som kan legges fram for Stortinget.

– Ved å satse, vil vi følge opp en bransje som allerede ligger i front og som har stort utviklingspotensial. Det vil kunne smitte over på andre høyteknologiske satsinger og miljøer, mener Hagebakken.

Tall fra norsk romsenter viser at hver krone som staten satser på romfart, femdobler ringvirkningene.

I dag omsetter mellom 25 og 30 norske bedrifter for 7,5 mrd. i året innen denne bransjen.

Tester rakettmotorer

Ved Nammos testestasjon utprøves nyutviklede rakettmotorer.

Foto: Alexander Glemmestad Kvale / NAMMO

Flere saker fra Innlandet