Hopp til innhold

Vil ha fartsgrense på Birken

Syklister som kjører raskere enn tillatt hastighet med bil under Birken og store sykkelgrupper på treningstur vekker harme blant hytteeiere rundt Sjusjøen.

Birkebeinerrittet

I FULL FART: Når man har syklet flere mil og endelig når Sjusjøen frister det ofte å kjøre fort ned fra Storåsen.

Foto: Madeleine Cederström / NRK

Jan Ove Holmen

Jan Ove Holmen er leder i Sjusjøen vel og mener det må tas mer hensyn til gående i fjellet.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

– Under Birkebeinerrittet er vegen her stengt i to dager for at syklistene skal kunne passere på den måten de ønsker, sier Jan Ove Holmen

Han er leder i Sjusjeøn vel og snakker for flere av dem som har hytter i området rundt Sjusjøen.

– I rally og andre typer løp finnes det fartsregler. Jeg ser ikke hvorfor ikke det skal kunne gjelde her også, sier han.

Full fart fra Storåsen

Når man kommer til Storåsen ved Sjusjøen, det høyeste punktet under Birkebeinerrittet, venter noen fristende nedoverbakker. Det går fort og av hensyn til rittet, er altså vegen stengt for vanlig biltrafikk.

NRK har vært i kontakt med Birken AS, som ikke ønsker å kommentere saken. Men daglig leder i Lillehammer Cykleklubb, som er en av eierne til Birken AS, tror fartsrestriksjoner vil være vanskelig å innføre.

– Man må jo prøve å ta hensyn til det enkelte ser på som problematisk, men akkurat under en konkurranse som Birken, tror jeg det blir vanskelig, sier David Tofthagen.

Han viser til at deltagerne på dette punktet har syklet mange mil allerede.

– Og når man kommer til Sjusjøen er en ofte litt «sveiseblind». Da tror jeg mange ville blåst i fartsrestriksjoner, sier han.

Birkebeinerrittet

Birkebeinerrittet går fra Rena til Lillehammer og på de to rittdagene er vegen stengt for biltrafikk.

Foto: Madeleine Cederström / NRK

– Syklister har en tendens til å ture fram

Men det er ikke bare de to dagene årlig som Birkebeinerrittet arrangeres som bekymrer hytteeiere på Sjusjøen. Gudbrandsdølen Dagningen skrev torsdag om at hyttefolket langer ut mot farlige syklister.

– Vi mener jo at det skal være plass til alle, men det må tas spesielt hensyn til de gående, sier vel-leder Holmen til NRK.

Holmen viser til store grupper av syklister som bruker fjellområdet til trening, det kolliderer med mye av det han ser på som hytteidyll.

– Syklister har en tendens til å dure fram på sine egne premisser og nå er det snakk om å presentere Sjusjøen som en sykkeldestinasjon også. I den saken vil i alle fall vi hytteeierne ha et ord med i laget, sier han.

Grunneier og bestyrer i Pihl AS, Per Fineid, sier at de ikke ser på syklingen som et problem slik situasjonen er i dag.

– Men vi er obs på å unngå å skape konflikter mellom de forskjellige interessegruppene som bruker fjellet, sier han til avisa.