Hopp til innhold

Var de eneste som fikk intervjue Malala

Elevene på Åmot ungdomsskole var på rett sted til rett tid. – Veldig artig da hun gikk rett forbi alle de andre, men stoppet hos oss, sier Mari Birkeland (15). Se video.

Ole Martin Samuelsen, Mari Birkeland og Theodor Enok Bakken Skramstad

Ole Martin Samuelsen, Mari Birkeland og Theodor Enok Bakken Skramstad fra Åmot ungdomsskole klarte det ingen andre klarte i går, å få stille fredsprisvinner Malala et spørsmål.

Foto: Geir Hjermstad

Elevene som skriver for Ungdomsavisa.com, har skjønt at det ikke nytter å være beskjeden. Da fredsprisvinner Malala Yousafzai kom inn på Grand hotell sto de klare og ble de eneste som fikk stille Malala et direkte spørsmål i går.

– Vi var tre som gikk inn i hotellet og der var det nesten ingen, så da var det lett å få tak i henne, sier Mari Birkeland.

Theodor Enok Bakken Skramstad var klar med videokameraet, Ole Martin Samuelsen tok bilder og Mari nølte ikke.

– Jeg spurte hva hun forventet av oppholdet i Norge og hun stoppet opp og svarte at hun håper det blir en spennende reise, forteller Mari.

Det var det eneste spørsmålet hun rakk før vaktene geleidet Malala videre. Men det var mer enn noen av de store mediene fikk.

Stolt av elevene

Både på Gardermoen og utenfor Grand hotell var det tjukt av folk og presse, men ingen andre fikk intervju med fredsprisvinneren, bare en felles uttalelse på avstand.

– Det er kjempeartig. Vi blir helt overveldet og så fornøyd med oss selv, sier lærer Geir Hjermstad.

Han er stolt av elevene sine. Det er 14. året på rad at et tjue elever fra Åmot reiser inn til Oslo for å dekke Nobelutdelingen for Ungdomsavisa.com.

– Vi trodde vi var tidlig ute på Grand, men det var fullt av folk og vi kom oss ikke helt fram. Så vi fordelte oss litt, sier Hjermstad.

Og inne på Grand sto altså tre elever klare og fikk stilt sitt spørsmål.

Malala Yousafzai

Fredsprisvinner Malala Yousafzai stoppet opp hos ungdommene fra Åmot og svarte på et spørsmål fra Mari Birkeland.

Foto: Ole Martin Samuelsen, Åmot ungdomsskole

Japansk TV ble imponert

– Det var veldig morsomt da hun gikk rett forbi alle, men stoppet hos oss. Det kan hende det er fordi vi er unge og nesten på samme alder som henne. Malala er jo bare to år eldre enn meg, sier Mari Birkeland.

Og det de klarte ble lagt merke til. Japansk TV var mektig imponert og ville intervjue alle elevene fra Åmot etterpå.

– Nå ligger det en video ute på japansk TV. De merket seg ungdommene våre og var imponert over prosjektet vårt. De vil lage mer ut av det og snakke mer med noen av elevene våre, sier Geir Hjermstad.

For Mari, Theodor og Ole Martin er det ikke aktuelt å hvile på laurbærene. I dag er det videre til pressekonferanse med fredsprisvinnerne. Der håper de å få stille enda flere spørsmål.

Ungdom med erfaring

Det er 14. året på rad, at elever fra Åmot ungdomsskole på Rena drar til Oslo for å dekke fredsprisutdelingen for ungdomsavisa.com.

Ole Martin Samuelsen, Mari Birkeland og Theodor Enok Bakken Skramstad

Elevene ved Åmot ungdomsskole synes det er en flott erfaring å få jobbe med Nobelprisutdelingen for Ungdomsavisa.com. Mari Birkeland er med for tredje gang.

Foto: Geir Hjermstad

Det startet med at flere skoler skulle dekke en måned hver i ungdomsavisa på nett.

– Da ble det sånn at vi sendte noen for å dekke Nobelkonserten, fordi noen hadde lyst til det. Det var så positivt at vi tenkte vi kunne dekke mer av det. Så fra 2001 har vi gjort det, forteller lærer Geir Hjermstad.

Elevene må søke for å få bli med på Nobel-prosjektet og 20 stykker får plass.

– Jeg er like positivt overrasket hvert år. Det går så bra, selv om vi ikke planlegger alle tingene som skjer, sier Hjermstad.

En god utfordring

Mari Birkeland har vært så heldig å få være med alle de tre årene hun har gått på ungdomsskolen i Åmot. Dette blir altså siste gangen.

– Det har vært veldig bra. Her får en utfordret seg selv, sier 15-åringen.