Hopp til innhold

Vant pris for tryggere medisin-innpakning

Hun har designet medisin-emballasje som gjør det nesten umulig å ta feil. I går vant Maren Skyrudsmoen fra Kirkenær Norsk Designråds Design for alle- pris for unge talenter.

Pressenytt

Slik ser den nye medisin-innpakningen ut. Maren Skyrudsmoen fra Kirkenær i Grue Norsk vant Designråds Design for alle- pris for unge talenter.

Foto: Pressenytt

– Det er veldig gøy å få oppmerksomhet rundt et prosjekt vi har jobbet mye med, sier 26 åra gamle Maren Skyrudsmoen fra Kirkenær i Grue.

Sammen med studievenninnen Camilla Monrad-Krohn fikk hun i går den prestisjetunge prisen for prosjektarbeidet de gjorde andre året på industridesignlinja på Arkitekt og designhøgskolen

– Det samfunnsengasjementet de viser er utrolig flott, sier prosjektleder for Norsk Designs konkurranse Thea Mehl.

Enklere og tryggere

Hva har de laget? Jo en enklere og tryggere emballasje for medisiner

– Vi kan alle komme i skade for å feilmedisinere oss selv. Derfor ønsket vi å lage en emballasje som gjør medisinering enklest mulig for alle, fremfor å skape et hjelpemiddel for spesielle grupper, sier Maren Skyrudsmoen fra Solør.

Sammenlignet med eksisterende emballasje for smertestillende bruker de færre komponenter og tydeligere informasjon.

– Vi har redusert en emballasje fra fire deler til en. Det som vanligvis er en eske, en lapp med informasjon og kanskje to brett med piller henger nå sammen og er bare en del, sier Maren Skyrudsmoen.
Løsningen integrerer alle elementene inn i én sammenfattet emballasje slik at innholdet er bedre beskyttet, og for å forhindre at brukeren kan miste informasjon til produktet.

Bedre for svaksynte...og alle andre


Til tross for at om lag 130 000 nordmenn har nedsatt syn, er medisin ofte pakket inn i emballasje som er vanskelig å tyde selv for de mest skarpsynte blant oss. Skriften er gjerne liten, og livsviktige opplysninger er sauset sammen med triviell informasjon.

Og når pakken først er åpnet blir det gjerne til at pillebrett og instruksjoner havner på forskjellige steder i medisinskapet.

Alt dette har de to designstudentene altså gjort noe med.

I arbeidet har de hatt tett kontakt med blindeforbundet, og med ei svaksynt dame.

– De har ofte problemet at om de mister pakken så vet de ikke hva det er. De kan blande smertestillende med vitaminer for eksempel. Nå er all informasjon på et sted, du unngår muligheten for feilmedisinering, sier hun.

De har ikke bare endret selve pakningen men også skrifttype, og fargesammensetning så og den blir lettest mulig å lese, og så har de prioritert den viktigste informasjonen om legemiddelet først.

Universell løsning

– De fikk prisen fordi de har hatt fokus på brukeren. De har kommet opp med en løsning som er universell, sier prosjektleder Thea Mehl.

- De inkluderer mange brukerbrukere, og med den eldrebølgen vi har foran oss nå er dette en aktuell problematikk, sier hun.

I produksjon?

Ennå har de ikke vært i kontakt med legemiddelprodusenter om ideen slik at den blir noe mer enn en ide.

– Vi håper på det, sier Maren Skyrudsmoen. Men hun innser at det er langt dit.

Prisen gir dem oppmerksomhet, de blir sett som designere.
Og sjansen for at emballasjedesignet deres blir satt i produksjon blir i alle fall ikke mindre etter prisen.

Flere saker fra Innlandet