Hopp til innhold

Utøya-overlevende saksøker Staten

Moubarak Haji Ahmed mistet broren sin i terrorangrepet på Utøya. Senere ble hans norske statsborgerskap trukket tilbake. Nå saksøker han Staten.

Ismail Haji Ahmeds begravelse

Ismail Haji Ahmed ble drept på Utøya. Her er fra begravelsen i Hamar.

Foto: Kristoffer Øverli Andersen / SCANPIX

Foreldrene til Ahmed løy om opprinnelseslandet da de kom til Norge. Senere ble bløffen oppdaget og familien mistet sitt norske statsborgerskap.

Jostein Løken

Advokat Jostein Løken forbereder sak mot den norske stat.

Foto: Frode Meskau

Saken har fått stor oppmerksomhet i inn- og utland. Fredag kom det frem at den yngste broren, som kom til Norge som 10-åring, saksøker den norske stat sammen med sine to søstre.

Khaled Haji Ahmed, tidligere Ap-politiker fra Hamar

Khaled Ahmed Taleb var tidligere aktiv for Ap i Hamar. Han ble utvist og er nå i Djibouti.

Foto: Knut Sveen / NRK

– Vi kommer til å saksøke Staten ved Utlendingsnemda. Vi mener vedtaket er lovstridig. Barna er ikke skyld i hva foreldrene gjorde i 2003. I dag er de voksne og har de egne barn så dette vedtaket rammer tre generasjoner. Det mener vi er uforholdsmessig hardt, sier advokat, Jostein Løken til NRK.

Ahmeds eldste bror, den tidligere Ap-politikeren Khaled Ahmed Taleb, ble sammen med faren sendt til hjemlandet Djibouti i sommer. Faren døde etter fem dager. Ahmed var på Utøya i 2011 sammen med sine to brødre. Ismail Haji Ahmed ble drept i terroangrepet.

– Ikke i tråd med norsk rett

Løken viser til at i norsk rett har en normalt satt krav til skyld at man må ha gjort noe enten med vilje eller vært uaktsom for å kunne straffes.

– Her synes det som om staten har satt til side disse prinsippene, mener Løken.

Han mener det er en begrepsforvirring at de ikke nødvendigvis skal vises ut av landet sjøl om de mister statsborgerskapet.

– De er fratatt oppholdstillatelsen og statsborgerskapet. De er ikke utvist slik foreldrene og eldste bror ble. Men dette betyr at de må forlate landet, sier Løken.

Han innrømmer at det er vanskelig å vinne fram med slike søksmål.

– Dette er et område hvor staten har skjønnsmyndighet og da er det ofte slik at domstolene ikke kan overprøve dette såkalte forvaltningsskjønnet. Men det kom en Grunnlovsendring i fjor vi kommer til å benytte oss av. Det gir et langt sterkere fundament for å prøve et forvaltningsansvar, sier Løken.

Saken oppdateres

Flere saker fra Innlandet