Hopp til innhold

Tine satser stort på bioenergi

Naboskapet med Moelven Bioenergi har gjort Tine Meieriet Brumunddal til den største brukeren av bioenergi i Tine-konsernet. De slipper nå ut over 4000 tonn mindre Co2 i året enn de gjorde da de brukte strøm og olje.

Tine Brumunddal

Meierisjef Ottar Olden (t.v.) og vedlikeholdsleder Lars Bekkevold ved Tine Meieriet Brumunddal er fornøyde med omleggingen til bioenergi.

Foto: Knut Sveen / NRK

Ideen om å bruke bioenergi kom på begynnelsen av 2000-tallet, da meieriet hadde behov for å fornye energiforsyninga og Tine kom i dialog med Moelven om det som senere ble Moelven Bioenergi.

– Det tok noen år før det kom på plass; det var mye usikkerhet i energimarkedet og mye usikkerhet i forhold til vår egen framtid, men i løpet av disse årene som har gått, har vi oppdaget at her er det muligheter for begge parter, forklarer vedlikeholdsleder Lars Bekkevold.

Tine Meieriet i Brumunddal er det femte største Tine-anlegget i landet, med mellom 230 og 240 ansatte. Årsomsetningen er på mellom 1,1 og 1,2 milliarder kroner. Meieriet har investert en halv milliard kroner de siste åtte årene, og det er en stor arbeidsplass i Innlandet.

Tine Meieriet Brumunddal

Tine Meieriet i Brumunddal er en stor arbeidsplass i Innlandet, med om lag 230 ansatte.

Foto: Knut Sveen / NRK

– En stabil og sikker leveranse

Bekkevold forteller at det var avgjørende å få en stabil leveranse av energi.

– En stabil og sikker leveranse i framtida var viktig for oss. Det må fungere, ikke bare i dag, men i mange år framover.

Til slutt falt valget på bioenergi.

– Vi har mye lokalt råstoff, og vi har mange muligheter når det gjelder å bearbeide både råstoff ifra skogen og fra matproduksjon, sier han.

Bekkevold har jobbet på Tine Meieriet i Brumunddal i 17 år, og kan sammenlikne driften før og etter innføringen av bioenergi. Han forteller at omleggingen har vært relativt uproblematisk

– Omleggingen har vært veldig bra. Det har vært lite driftsproblemer etter omleggingen. Det var litt problemer helt i starten, men bare vi kom skikkelig i gang har det gått på skinner, sier han.

Stor miljøgevinst

Ottar Olden

Meierisjef Ottar Olden.

Foto: Knut Sveen / NRK

Meierisjef Ottar Olden er selvsagt opptatt av lønnsomheten på meieriet, men i satsingen på bioenergi har han også vært opptatt av å bruke lokalt råstoff.

– Er det en plass i Norge hvor vi skal ha muligheter til å virkelig bruke skogen, så er jo det nettopp i Innlandet. Det er moro å lage Tine-produkter som Litago matfløte der produksjonen er basert på biovirke. Det er fremtidsretta og bærekraftig, sier han.

Og miljøgevinsten har vært stor.

– Vi snakker om en reduksjon av Co2 på over 4000 tonn, forklarer Olden.

Avgjørende naboskap

Olden forteller at det er har vært viktig å ha Moelven Bioenergi som nabo.

– Det har vært en forutsetning for at vi kunne inngå denne avtalen, for det er jo begrenset hvor langt unna et biofyringsanlegg kan være når man skal ha dampforsyning gjennom lending. Vi var avhengige av å ha dem i umiddelbar nærhet, sier Olden.

Bekkevold og Olden

Ottar Olden og Lars Bekkevold mener at det hadde vært umulig med denne omleggingen om det ikke var for at Moelven Bioenergi er nabo til anlegget.

Foto: Knut Sveen / NRK

Flere saker fra Innlandet