Hopp til innhold

Femmils-forfatteren klar med 1,7 kilo Birken-historie

Tidligere har han gitt ut salgssuksessen «Femmila, skisportens manndomsprøve»
Nå kommer skihistoriker og forfatter Thor Gotaas med historien om et annet seigt slit; «Birken».

Thor Gotaas har skrevet ny bok om Birken

NY BOK: Skihistoriker og forfatter Thor Gotaas gir ut bok om Birken.

Foto: Stein S Eide / NRK

Og det er blitt en murstein av ei bok. Med to eksempler og en sjokolade i sekken så er i alle fall vektkravet på 3,5 kilo i sekken over fjellet tilfredsstilt.

– Boka inneholder en blanding av det seriøse og det kuriøse, sier Thor Gotaas.

Og om boka på fem-seks hundre sider er så tung at du kan bruke den til å styrketrene til Birken med, så er den nok både lettskrevet og interessant slik Gotaas skihistoriske bøker pleier å være.

Birken-historien om det seige slitet

Birkebeinerkongen Erling Jevne pryder omslaget til den nye boka 'Birken- historien om det seige slitet', som kommer ut på Gyldendal i november.

Foto: Stein S Eide / NRK

– Jeg skriver om de beste og om mange mosjonister som har morsomme historier å fortelle. Det er en sånn typisk Thor-Gotaas-bok kan vi kalle den.

Kunne skrevet 10

Stoff nok har ikke vært noe problem.

– Jeg kunne skrevet 10 slike bøker, sier brumunddølen som har intervjuet 200 stykker undervegs.

– Onkelen til far min er 98 år, og han var og så det andre rennet i 1933. Han var født i 1917. Det lever fortsatt noen hardinger som gikk Birken før krigen. Jeg har prøvd å få tak i dem jeg vet om.

Harru gått Birken eller?

Video NRK1: Sportslørdag 17.03.12

MANGE: 13-14.000 går hvert år Birkebeinerrennet.

Foto: Nyhetsspiller

Birkebeinerrennet, som så dagens lys i 1932, er Norges mest berømte turrenn. Gotaas sier ordet «Birken» ble et begrep allerede for førti år siden. Det var folk i Oslo Vest som sa:

– Harru gått Birken eller?

Den nye boka spenner fra den dramatiske flukten til birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka med kongssønnen Håkon Håkonsson i armene i 1206, via kjente birkebeinere som Ole Ellefsæter og Erling Jevne, til de ukjente som har kjempet seg over fjellet med bakglatte ski, magesjau, og en knert på innerlomma

Damer i 30-åra

Gotaas sier han har funnet mye nytt stoff om det over 80 år gamle turrennet. Du visste kanskje at damer ikke hadde lov å gå Birken før i 1976, men det var damer som gikk rennet lenge før det.

– Ja, det var damer som gikk Birkebeinerrennet allerede i 30-åra, flere gikk på 50-tallet og ei dansk dame gikk i 1962, sier Gotaas.

Godt voksne og eldre menn fikk heller ikke lov til å delta før. Nå er det mange tusen over 50 som går hver vinter.

– Det var mange som ble nektet å gå på 50-tallet. Legen sa kanskje de hadde for dårlig helse. Andre ble nektet av klubben sin, de var i for dårlig form, mente den. Du måtte nesten søke om å få gå, før i tida. Menn over 50 år fikk sin egen klasse først i 1962.

Film

Thor Gotaas som selv har gått birkebeinerrennet 22 ganger, sier han lenge har hatt lyst å skrive boka om Birken-historien.

– Det har tatt et år. Men jeg har forberedt meg i mange år. Og det passer jo bra nå. Det kommer jo en film om Birkebeinerne.

Nils Gaups film om birkebeinerne i år 1206 får premiere 16. februar med Kristoffer Hivju og Jacob Oftebro i hoderollene.

I november gir Gyldendal forlag ut boka om Norges største turrenn.

Historiene blir mange og gode når Thor Gotaas lager bok om langrennsbygda Alvdal.

Flere saker fra Innlandet