Hopp til innhold

Tannleger ser barnemishandling

- Alle tror tannlegen bare ser etter Karius og Baktus, men vi ser på hele barnet. Det sier Anne Rønneberg som er spesialist i barnetannpleie.

Tenner
Foto: NRK

Tannleger avdekker barnemishandling
Foto: Anne Næsheim / NRK

- Jeg tror alle tannleger eller tannpleiere en eller annen gang har vært borti barn som de har mistanke om er utsatt for omsorgssvikt, sier overtannlege i Nord-Øst Hedmark Claes Næsheim.

Likevel kom det i fjor bare inn 20 bekymringsmeldinger fra tannleger i Norge om omsorgssvikt. Derfor ble tannhelsetjenesten kurset i Elverum i dag.

- Vi ser barn!

- Vi har underrapportert mistanke om omsorgssvikt og barnemishandling, sier Anne Rønneberg. Hun sier at tannhelsetjenesten ser barn jevnlig gjennom hele barndomsperioden.

- Skolehelsetjenesten og helsestasjonene har blitt redusert i mange kommuner. Da er det tannleger og tannpleiere som står igjen og ser barn, sier hun. Og de ser flere steder enn i munnen.

Litt under 60 prosent av barn som utsettes for barnemishandling blir skadet i hode og halsregionen.

- Når barnet sitter i stolen hos oss er de områdene godt opplyst. Tannlegestudenter blir lært opp til å se på hele barnet, sier Rønneberg. Barns adferd og psykologi er en del av undervisningen til tannlegestudentene.

For dårlig samarbeid

Anne Rønneberg synes det er rart at ikke barnevernet oftere tar kontakt med tannhelsetjenesten.

- Nå må vi begynne å samarbeide, sier hun og er glad at tannhelsetjenesten endelig blir en del av det tverretatlige samarbeidet mot overgrep mot barn.

Overtannlege i Nord-Øst Hedmark, Claes Næsheim, tror tannleger ser ting som kan tyde på overgrep eller omsorgssvikt ganske ofte.

- Vi har desverre ikke gjort noe med det til nå for vi har vært usikre på hvordan vi skal kommunisere det vi ser videre, sier han. Nå settes temaet på dagsorden i tannhelsetjenesten.

- Jeg tror det bidrar til at det kommer flere bekymringsmeldinger i framtiden, sier Næsheim.

Flere saker fra Innlandet