Hopp til innhold

Stortingsforslag: Vil bytte ut jordmor og helsesøster

Venstre vil ha nye kjønnsnøytrale navn på yrkene helsesøster og jordmor. Målet er å øke rekrutteringen av menn til yrkene. Helsesøstrene hyller forslaget.

Helsesøster setter sprøyte (illustrasjonsfoto)

GAMMEL TITTEL: Helsesøster er en tittel som bør byttes ut med noe som er mer kjønnsnøytralt, mener tre stortingsrepresentanter fra Venstre.

Foto: Monkey Business Images

Helsesektoren har betydelige utfordringer med å nå målene om likestilling.

Landsgruppen av helsesøstre har 3.380 medlemmer. Bare fem av medlemmene er menn. Jordmorforeningen har 2.500 medlemmer der 6 er menn.

Gammeldags og ekskluderende

Forslaget om å forsøke å finne nye titler på de to yrkene helsesøster og jordmor kommer fra stortingsrepresentanten Kjetil Kjenseth fra Oppland, i tillegg til kollegaene hans André N. Skjelstad og Pål Farstad.

– For det første er dette gammeldagse titler fra det forrige århundre. For det andre skal vi i framtida rekruttere veldig mange til pleie- og omsorgssektoren og da er det viktig at en ikke utelukkes fordi man får en søster- eller mortittel når en er mann, sier Kjenseth.

André N. Skjelstad, Ketil Kjenseth, Pål Farstad fra Venstre

VENSTRE-FORSLAG: Det er stortingsrepresentantene André N. Skjelstad, Ketil Kjenseth og Pål Farstad som foreslår å endre titlene

Foto: Fotomontasje / Stortingsbilder

Kjenseth vet det er mange faktorer som spiller inn når man skal velge seg yrke, men tror tittelen kan være viktigere enn vi tror.

– Vi så at når sjukesøster ble endret til sjukepleier, så søkte langt flere menn seg til utdanningen enn tidligere, sier Kjenseth.

Ja fra helsesøstrene

Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund

ENIG: Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre, forteller at også en del kvinner mener navnet på yrket bør endres fordi de synes søsterbegrepet er gammeldags.

Foto: NSF

De tre stortingsrepresentantene skriver i sitt forslag til Stortinget at det er behov for å rekruttere flere menn til helsestasjonene, og kanskje særlig til skolehelsetjenesten.

For noen barn og unge kan det være lettere å snakke med en mann, skriver de.

Og de tre forslagsstillerne får tung og solid støtte fra en av yrkesgruppene som det foreslås å endre navn på. Helsesøstrene jobber nemlig selv med å endre navnet på yrket sitt.

– Vi tar på alvor signalet fra en del menn om at tittelen i seg selv er til hinder for at de kan tenke seg denne jobben, forteller Kristin Sofie Waldum-Grevbo, leder i Landsgruppen av helsesøstre i Norsk Sykepleierforbund.

Hun forteller også at en del kvinner mener navnet på yrket bør endres fordi de opplever at søsterbegrepet er gammeldags.

Helsesykepleier?

Så var det det store spørsmålet - hva skal man kalle yrkene jordmor og helsesøster hvis man skal finne på noe nytt?

Kjetil Kjenseth har ikke gjort seg opp noen mening om navnevalget, men mener titlene må være enkle å forstå, og at de ikke fører til tap av status.

Landsgruppen av helsesøstre tror grunnen til at de ikke har byttet tittel ennå rett og slett er at det er vanskelig å finne gode nok titler som dekker det de faktisk driver med.

– Vi har diskutert at sjukepleier for eksempel bør være en del av tittelen fordi det da kommer tydeligere frem at vi har den kompetansen i bunn. Kanskje kan helsesøster rett og slett hete helsesjukepleier, avslutter Waldum-Grevbo.

Flere saker fra Innlandet