Hopp til innhold

Kapasiteten i norske fengsler er sprengt

Soningskøene vokser og mange av de norske fengslene er så overfylte at regelbrudd blant de innsatte ikke alltid får konsekvenser.

Fengsel

Norske fengsler er så fulle at det er vanskelig å finne en plass til innsatte som har brutt reglene, og derfor må overføres til en lukket celle.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Vi har en slags selvjustis her, men jeg synes det er greit å være her, forteller «Sverre» som soner en narkodom i Hedmark fengsel, avdeling Ilseng.

Ilseng er et åpent fengsel som i løpet av et åa har om lag 800 innsatte innom, som soner korte dommer. Det er mer frihet i åpne fengsler, men det er blant annet en nulltoleranse på bruk av narkotiske stoffer i fengslet.

Hvis man bryter reglene og ruser seg, skal man umiddelbart flyttes over i et lukket, høyrisikofengsel. Men der er det ikke alltid plass.

En utfordring

Derfor får ikke regelbrudd blant de innsatte alltid konsekvenser. Og ifølge «Sverre» Han sier det er lett å ruse seg bak murene hvis man virkelig går inn for det, og man blir sjeldent oppdaget.

– Altså, det blir tatt urinprøver, men alt i alt så er det et ganske slapt regime her, mener han.

Fengselsinspektør ved Hedmark fengsel avdeling Ilseng, Ola Busterud, avkrefter at det å ruse seg i fengsel ikke får konsekvenser. Men han innrømmer at det er en utfordring å flytte innsatte som bryter regelverket over til et lukket fengsel.

Ola Busterud

Ola Busterud, fengselsinspektør ved Hedmark fengsel, avdeling Ilseng.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

– Det er veldig mye jobb og det tar mange ressurser, så det er en utfordring, forklarer Busterud.

For med en soningskø som er på vei oppover så er det en utfordring å få kabalen til å gå opp. Derfor er det spesielt vanskelig å flytte innsatte som bryter reglene og ruser seg i fengselet.

– Hva skal man gjøre med en person som har brutt reglene når det er smekk fullt i alle fengslene og det er ikke er noen plass å sende fangen? Det er et dillemma, sier innsatt «Sverre».

Venteceller

Men i 2007 fikk avdelingen på Ilseng seks venteceller som hjelper å unna for innsatte som bryter reglementet. Disse cellene er tilsvarende de som finnes i lukkede fengsler, hvor man sitter isolert fra andre innsatte i inntil 14 dager.

I løpet av de fjorten dagene må man finne en ledig plass i et lukkede fengsel hvor man kan overføre den innsatte.

Uten denne kapasiteten, hadde det nesten vært uholdbart å klare å håndheve nulltoleransen for rus til enhver tid.

– Uten ventecellene hadde vi virkelig slitt, innrømmer fengselsleder ved Hedmark fengsel, Jan Korsvold.

Flere saker fra Innlandet